Hirdetés

Ez történt eddig az Assassin's Creed sorozat egyes részeiben

|

Több mint másfél évtizeddel ezelőtt rajtolt el az Assassin's Creed franchise, ami mára a Ubisoft egyik legnagyobb címének számít.

Hirdetés

Először 2022 novemberében, az Assassin's Creed széria 15. születésnapja alkalmából szedtük össze a széria teljes történetét, azóta azonban már megjelent egy újabb játék, sőt a nyakunkon van a feudális Japánban játszódó legújabb rész, az Assassin's Creed Shadows megjelenése is. Éppen ezért úgy gondoltuk, épp itt az ideje, hogy frissítsük ezt az anyagot, amiben immár az Assassin's Creed Mirage története is megtalálható. Egyébként a jövőben sem akar alacsonyabb fordulatszámra kapcsolni a Ubisoft, jelenleg egy halom AC-játékon dolgoznak a franciák: a Shadows utáni következő nagy rész az okkult húrokat pengető Codename Hexe lesz, jön a mobilos Jade, ami az időszámításunk előtti harmadik század Kínáját mutatja be, sőt az Assassin's Creed Infinity képében kapunk egy egész platformot, ami összefogja majd a szériát - a Shadows lesz az első játék, ami ennek részeként jelenik meg. Ha minden igaz, és hihetünk a pletykáknak, akkor ezeken felül Obisidan munkacímen készül a Black Flag remake-je, jön a Neluba, ami az Azték birodalmat és a Földközi-tengert veszi célba, továbbá két multiplayer játék, az Echoes és a free-to-play Raid.

Nem fognak tehát unatkozni a rajongók az elkövetkező években, egy az Assassin's Creed Shadows novemberi megjelenése előtt pedig bőven lehet még pótolni a korábbi részeket, vagy megismerni azok történetét ebből az összefoglalóból. Minden 2007. november 13-án kezdődött, ekkor ismerkedhettünk meg Altaïr Ibn-La'Ahaddal és az AC-játékok első jelenkori főhősével, Desmond Milesszal. Nagyon hosszú sztorit kell most összefoglalnunk, így a God of War széria összefoglalójával ellentétben ezúttal nem térünk ki az egyes epizódok fejlesztésének menetére, kizárólag magára a történetrekoncentrálunk. A különböző spin-offok mellett a kiegészítőkkel és egyetlen kivételtől eltekintve a DLC-kel sem foglalkozunk. Így is hosszú menet lesz.

Hirdetés

Assassin's Creed

2012-ben egy csaposként dolgozó fiatal férfit, Desmond Milest elrabolta az Abstergo Industries nevezetű gyógyszeripari vállalatcsoport, ami a Templomos Lovagrend modernkori megfelelője. Rómába vitték, ahol Dr. Warren Vidic és asszisztense, Lucy Stillman arra kényszerítették, hogy használja az Animust, egy berendezést, amely egy szimulált valóságon keresztül képes kivetíteni az egyén genetikai emlékeit - így Desmond átélhette azt, ami a távoli múltban történt meg őseivel. Köztük volt az Aszaszinok Testvériségének egyik ikonikus tagja, Altaïr Ibn-La'Ahad, aki a harmadik keresztes hadjárat idején élt. Az Abstergónak azért volt szüksége Desmond őseinek emlékeire, mert így akarták megszerezni az isu nevű ősi faj elképesztő hatalmat biztosító eszközeit - róluk később bővebben is szó esik. Az ereklyéknek Pieces of Eden, avagy Az Éden darabjai az összefoglaló neve. Leggyakoribb formájuk az Apple of Eden, vagyis egy gömb alakú tárgy, amivel többek között mások elméjét is irányítani lehet, létezik azonban olyan Piece of Eden is, ami kard, pálca, lepel vagy épp lándzsa formájában manifesztálódott.

Az Animuson keresztül megélt visszaemlékezésekből kiderült, hogy az arroganciától elvakult Altaïr veszélybe sodort egy küldetést Salamon templomában, ezért a rend vezetője, Al Mualim megfosztotta őt a szervezeten belül betöltött rangjától, és arra utasította, hogy becsülete és pozíciója visszaszerzéséért öljön meg összesen kilenc célpontot. Altaïr el is végezte a feladatot, közben azonban rájött, hogy ez a kilenc illető titokban a templomosok közé tartozott, és egy Apple of Edent próbáltak megszerezni. Richard király táborában Altaïr egy az egy elleni küzdelemben legyőzte a templomosok nagymesterét, Robert de Sablét, aki elmondta neki, hogy valójában Al Mualim elárulta az aszaszinokat, és saját magának akarta megszerezni az Apple of Edent, ő maga vágyott az istenszerű hatalomra. 

Masyafba, az aszaszinok központjába visszaérve Altaïr látta, hogy Al Mualim meg is kaparintotta az ereklyét, melynek segítségével átvette az irányítást a rend tajgainak elméje felett. Altaïr végül csak legyőzte egykori mesterét, mikor azonban el akarta pusztítani az Apple of Edent, egy térkép jelent meg előtte, ami megmutatta, hogy szerte a bolygón számos másik ilyen varázserejű tárgy is el van rejtve.

Mindeközben a jelenben az aszaszinok megpróbálták kiszabadítani Desmondot az Abstergo római központjából, de a legtöbbjük meghalt az akció közben. Vidic meg akarta ölni Desmondot, de asszisztense, Lucy meggyőzte őt, hogy további vizsgálatok miatt érdemesebb inkább életben tartani a férfit. Jó oka volt erre, Lucy ugyanis igazából az aszaszinok beépített ügynöke.

Assassin's Creed II

Közvetlenül innen folytatta a történetet a második rész, melynek elején Lucy sikeresen kimenekítette Desmondot az Abstergótól, és elvitte egy védett helyre. Itt főhősünk megismerkedett Shaun Hastings történésszel és Rebecca Crane technikussal, akik szintén a modern aszaszinok közé tartoztak. Visszatérő szereplői lettek a sorozatnak mindketten. Készítettek egy saját Animust, ennek segítségével akarták Desmondot villámgyorsan kiképezni, a "bleeding effect" hatás következtében ugyanis az Animuson belül átélt emlékek és tapasztalatok valós tudásként ivódnak be az eszközt használó elméjébe. Gyakorlatilag tehát amit az ősei bőrébe bújva Desmond megtanul, arra képes lesz a valóságban is. Ezúttal Ezio Auditore da Firenze, a reneszánsz Itáliában élt aszaszin emlékeibe ugrott fejest Desmond.

1476-ban Ezio jómódú család sarjaként gondtalan életet ét, apját, Giovannit, valamint testvéreit, Federicót és Petrucciót azonban árulással vádolta meg és kivégeztette egy korrupt magisztrátus,  Uberto Alberti. Ezio apja aszaszin felszerelését használva megölte Ubertót, majd anyjával és húgával Monteriggioniba menekült. Ezio családjának több tagja is az aszaszinok közé tartozott, és ez a sors várt a fiatal férfira is. Nagybátyja, Mario vezette be őt a testvériségbe és ő kezdte el a képzését.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Az elkövetkező tíz esztendőben Ezio szépen sorban levadászott mindenkit, akinek köze volt családtagjai megöléséhez, és rájött, hogy ezek az emberek mind a Pazzi és a Barbarigo családhoz, illetve a Templomos Rendhez tartoztak. Közben fontos szövetségesekre is szert tett, ilyen volt Lorenzo de' Medici, vagy épp a nagy feltaláló, Leonardo da Vinci. Végül rájött, hogy a templomosok aktuális nagymestere nem más, mint Rodrigo Borgia, akinek az a nagy terve, hogy kinyitja a Vatikán alatt található titkos kamrát, ami, úgy véli, magát Istent rejti. Nem csak gyilkolászással töltötte az éveket Ezio, összeszedte ugyanis szépen sorban egy kódex lapjait is, ezekből derült fény arra, hogy mikor két Piece of Eden egy helyre kerül, megjelenik a Próféta. Hamarosan rá kellett jönnünk arra is, hogy ez a Próféta nem más, mint maga Ezio.

Megszerezte az első játékban megismert Apple of Edent, a másik ereklye, a pápai jogar pedig Rodrigo Borgiánál volt, aki ekkor épp pápaként uralkodott VI. Sándor néven. Ezio összecsapott a pápával a Vatikánban, de végül nem ölte meg, megkímélte az életét. A két Piece of Eden segítségével sikerült kinyitni az előbb említett titkos kamrát, melybe belépve Ezio egy hologram formájában megjelenő nővel találta szemben magát. Istennőnek gondolta őt, de a nő gyorsan elmagyarázta, hogy ő Minerva, az ősi isu civilizáció egyik tagja. Minerva pontosan tisztában volt azzal, hogy az Animuson keresztül Desmond is hallgatta az eseményeket, ezért részletesen elmagyarázott mindent.

Az Első Civilizáció, vagyis az isuk jóval az emberiség előtt éltek a Földön, sőt, egészen konkrétan ők teremtették meg az embereket azért, hogy szolgáikká tegyék őket. Egy természeti katasztrófa következtében azonban közel a teljes isu népesség elpusztult. A megmaradt pár isu az emberekkel együtt létrehozta a vatikánihoz hasonló titkos kamrákat, azért, hogy megőrizzék valamilyen formában a tudásukat, és felkészítsék a jövőt egy újabb katasztrófára, mivel tudták, a természeti csapás meg fog ismétlődni. Minerva közvetlenül Desmondhoz szólva azt is elmondta, hogy kizárólag ő lesz képes megakadályozni a közelgő kataklizmát.

A jelenben közben Warren Vidic vezetésével az Abstergo megtámadta az aszaszinok rejtekhelyét, így a csapatnak menekülnie kellett. Ez sikerült is nekik, új rejtekükön pedig Lucy elmondta Desmondnak, hogy az aszaszinok egy furcsa jelenséget vettek észre a Föld mágneses terében: néhány hónapon belül egy olyan erős napkitörés várható, ami az egész világot elpusztíthatja. Valószínűleg egy ilyen kitörés végzett anno az Első Civilizációval is, ez az a megismétlődő katasztrófa, amiről Minerva is beszélt.

Az Assassin's Creed II kapcsán mindenképp érdemes még megjegyezni azt, hogy feloldhatóvá vált a játékban egy videó, ami megmutatta, ahogy az első emberpár, Ádám és Éva kiszabadul az isuktól. Ők voltak azok, akik elindították az isuk és az emberek közötti háborút még a nagy kataklizma előtt. Az embereket alapvetően a Piece of Edenek segítségével tudták irányítani az isuk, Ádám és Éva azonban olyan hibridek voltak, akiknek az agyából hiányzott az a neurotranszmitter, amire az ereklye hatást tudott gyakorolni.

Nem távoztak egyébként üres kézzel, magukkal vittek egy Piece of Edent, ezért tört ki a háború, és épp a harcok miatt nem koncentráltak eléggé a közelgő apokalipszisre a felek.

Assassin's Creed: Brotherhood

A következő játékban, az Assassin's Creed: Brotherhoodban Desmond Miles és társai az Auditore-birtok romjai között találtak menedéket, főhősünk pedig újra használni kezdte az Animust, hogy megismerje Ezio életének további részleteit is. Ezio a második rész eseményei után visszatért a testvériséghez, és elmesélte a történteket társainak. Niccolò Machiavelli kérdőre is vonta őt, hogy miért hagyta életben a pápát. Tényleg lehet, hogy nem ez volt a világ legjobb ötlete, ugyanis már másnap megérkezett a pápai sereg, ami Rodrigo Borgia fia, Cesare Borgia irányítása mellett megtámadta Monteriggionit. Cesare megölte Ezio nagybátyját, Mariót, és visszaszerezte az Apple of Edent. Eziónak sikerült kereket oldania, és egyből Róma felé vette az irányt, hogy hatalmuk központjában számoljon le a templomosokkal. Itt Ezio elkezdte alapjairól újjáépíteni az Aszaszinok Testvériségét. 

Három évébe tellett ez a munka, de sikerrel járt, végül pedig megkapta az "Il Mentore" címet, vagyis ő lett az aszaszinok de facto vezetője egész Itáliában. Közben húga, Claudia is aszaszinná vált. A Borgia családban ezalatt nem alakultak fényesen a dolgok: Cesare több pénzt követelt az apjától, hogy védekezni tudjon az aszaszinok ellen, sőt az Apple of Edent is magának akarta ugyanebből az okból. A pápa attól tartott, hogy fia a helyére pályázik, ezért megmérgezte őt, aki azonban korábban ellenmérget vett be, így túlélte apa gyilkossági kísérletét és ő maga ölte meg Rodrigo Borgiát. Ezio közben kihallgatta a Borgiákat, és megtudta, hol található épp az Apple of Eden, majd meg is szerezte azt. Cesarét az új pápa, II. Gyula emberei letartóztatták, később viszont csak szembekerült Ezióval, aki végzett vele.

A megszerzett Apple of Edent egy ősi isu templomban rejtette el eztán Ezio, a római Colosseum alatt. A jelenben Desmond és az aszaszinok fel is keresték ezt a helyszínt, ahol megjelent egy újabb isu, ezúttal Juno hologramja. Juno teljesen más karakter, mint Minerva, nem az emberek segítségére akart sietni, hanem uralkodni szeretett volna felettük. Sajnos nagyon gyorsan megtapasztaltuk, milyen figura is ő, ugyanis mikor Desmond végül sikeresen megszerezte az Apple of Edent, az ereklye segítségével Juno átvette a főhős felett az irányítást, és megölte Lucyt. Az Assassin's Creed: Brotherhood legvégén Desmond a földre hullott és kómába esett.

A cikk még nem ért véget, a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2 3 4 5

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)