Hirdetés

XDefiant teszt - hiánypótló, de még nem elég

|

A Ubisoft ingyenes lövöldéje élvezetes, ha elég türelmes vagy hozzá.

Hirdetés

Annak, hogy az elmúlt kicsit több mint fél évben nem játszottam rogyásig a Call of Duty: Modern Warfare 3-mal, sőt, az elmúlt évek CoD-jai közül ebbe tettem a legkevesebbet, két egyszerű oka van. Az egyik nyilván az, hogy a tavalyi év játékfelhozatalán átrágni magam már csak munkámból adódóan is fontosabb volt (és még így is annyi minden vár!), aztán jött még minden más mellé a Balatro is, amiről most itt nem szeretnék beszélni, meghagyom ezt a terápiás ülésekre. A másik, hogy a MW3 más CoD-okhoz hasonlóan több mint 200 GB-nyi helyen terpeszkedett, és ennyit egyetlen játéknak nem tudtam fenntartani (a 825 GB-os PS5-ön).

Gyenge érv lenne bármilyen játék mellett, hogy kevesebb helyet kér, mint a konkurensei (az XDefiant csak 40 gigát), ahogy az ingyenesség sem egyértelmű előny, pláne most, hogy a Call of Duty: Black Ops 6 PC-n és xboxon már a Game Pass előfizetők számára is játszható lesz, így nekik nem kell teljes árat fizetniük érte. A Ubisoftnak ezért nagyjából fél éve van arra, hogy meggyőzze a pörgős shooterek élményére vágyókat, megszerettesse velük annyira az XDefiantet, hogy az új CoD megjelenése után ne zuhanjon azonnal nagyot a játékosszám. Kemény kihívás, de még akár sikerülhet is.

Hirdetés

XD, csak komolyan

Az XDefiantet és a Call of Duty-khoz hasonlítani nem olyan, mint minden kicsit is nehezebb játékot soulslike-nak hívni - tényleg teljesen egyértelmű, hogy a Ubisoft az Activision shooterének kívánt vetélytársat állítani, az élmény nagyon hasonló, nem is fogható más, ma elérhető lövöldözős játékokéhoz. Ha még ennél is konkrétabban akarjuk belőni, melyik részhez áll a legközelebb, a Black Ops 4-et mondanám - falon rohangálás nincs, vannak viszont egyedi képességekkel bíró karakterek. 

Lényegében az történt, hogy a Ubisoft azokból, amiket eddig csinált, alkotott valami olyat, amilyet még sohasem. Eredetileg a Tom Clancy's univerzumot vették volna elő, de végül jobbnak látták elhagyni ezt a jelölést, hogy bekerülhessenek más, nem az író munkássága által inspirált játékok frakciói is, illetve hogy ne legyen kavarodás azt illetően, mi tartozik ebbe a világba, és mi nem (Rayman és az idegesítő nyulai talán nem férnek majd bele így sem, de ezt az idő eldönti). A karakterek mellett a pályák is a Tom Clancy's, a Watch Dogs és a Far Cry játékokat idézik; szám szerint jelenleg 14 van, és minden szezon 3 újat hoz majd. A pályák többsége az arénamódokban egyszerű háromsávos elrendezéssel bír, nyíltak itt-ott extra zugokkal, és a lineáris módok esetében sem bonyolították túl őket, de van elég kerülőút, hogy egy ügyesebb játékos az ellenfelek mögé kerülve lephesse meg őket.

Jelenleg a pre-season időszak fut, ami a fejlesztők számára is sok tanulással, a játék finomhangolásával fog telni. Online játékok esetében nem ritka (még úgy sem, hogy az XDefiantet félkész állapotában nem egyszer vetették már a játékosok széles köre elé), hogy az első pár hónapban a visszajelzések szerint alakítanak mindent, és már az első napok után is voltak olyan elemek, amik kapcsán változásokat ígértek.

Most öt frakcióhoz csatlakozhatunk, közülük négy bárki számára elérhető, egyet pedig vagy sok-sok játékkal, vagy vásárlással tudunk feloldani. Minden szervezethez két, gyorsan újratöltődő különleges képesség tartozik, ezek közül kell egyet választani. A Far Cry-ból érkező Libertad tagjai a healerek, a Ghost Recon Phantomjai pajzsokat használhatnak, a DedSec tagjai ellophatják az ellenfelek kütyüjeit, vagy kidobhatnak egy bénító pókrobotot, a The Division tisztogatói tűzzel nehezítik vetélytársaik életét, a splinter celles Echelon kémei pedig átlátszóvá válhatnak, vagy szkennelhetik a környezetüket, hogy rövid időre akár falon át is láthatatlanná tegyék az ellenfeleket. 

Ez nyilván aránytalan előnynek tűnhet, de az az igazság, hogy minden képességnek megvannak a pozitívumai és negatívumai, nem garantálja a győzelmet, ha hatan "wallhackelnek"; a vegyes felállás a legjobb. Nekem is van olyan, amit jobban preferálok (véletlenül pont az Echelon két képessége), de ha azt láttam, hogy a csapat érdekeit egy pajzs vagy egy healer képesség jobban szolgálná, nem gondolkodtam, váltsak-e. Menet közben is bármikor lehet bármit cserélni, a szituációkhoz, a másik csapathoz igazodni.

Minden karakter rendelkezik egy erős ultrával is, amit tölteni kell, majd jó pillanatban ellőni, valamint egy passzív bónusszal - a Cleanerek jobban sebeznek, az Echelon tagjai nem látszanak a minitérképen, a libertadosok pedig gyógyulnak, és társaikat is gyógyítják automatikusan. Ügyesen kell játszani, hogy aktiválhatók legyenek az ultik, és ha ellőjük bármelyiket, rövid időre tényleg királynak érezhetjük magunkat. Egyik sem annyira bosszantó, hogy pusztán emiatt ki akarjunk lépni. Az XDefiant ezektől még nem lesz képességközpontú hero shooter, a meccsek kimenetelét inkább a csapatmunka és a pontos lövészek döntik el.

Módokból öt van jelenleg, három aréna jellegű és kettő lineáris. Előbbiek közé tartozik a klasszikus Domination, aminél az A-B-C pontok elfoglalása és megtartása a cél, az Occupy, mely leginkább a Hardpointhoz hasonlít, tehát az elfoglalandó pont időnként elmozdul, és a Hot Shot, egy öldöklős mód, amiben az ellenfelek elhullajtott cuccait kell összeszedni a pontszerzéshez, de egy játékos valamely térfélen kiemelt célponttá válik. Nagy fordulat nincs ezekben, pont azt adják, amire számítanánk tőlük.

Az egyik lineáris mód a Zone Control, amiben már öt zóna van, és folyamatosan tolódik a frontvonal, a másik pedig az Escort, melyben egy robotot kell végigkísérni a pályán, majd az ellenfél csapatnak a következő fordulóban ugyanezt véghez vinni, kevesebb idő alatt, mint amennyivel a kezdő csapatnak sikerült. Ezeket is láttuk már más játékokban, ugyancsak nem tartogatnak nagy csavarokat, szórakoztatóak, lassabb, taktikusabb viselkedést követelnek meg, így a fenti három módtól tényleg eltérnek, de nem teszik egyedivé, se elég változatossá az XDefiantet. Kérdés, hogy kell-e egyediség, ha a CoD-oknál is az látszik, hogy a játékosok többsége leragad a TDM-nél meg a Dominationnél, akármivel is próbálkozik az Activision épp soron következő csapata - én örültem volna valami különlegesebbnek, de későbbi szezonális frissítésekkel jöhetnek még akár állandó, akár limitált ideig elérhető módok.

Hosszú, hosszú kiképzés

A legnagyobb problémám a játékkal az előrehaladás lassúsága. A fegyverek feloldása, a kiegészítők megszerzése, de még a gránátok megkaparintása is vagy szintlépéshez, vagy kihívások teljesítéséhez kötött, így mindaddig, amíg nem raktunk bele hosszú órákat, kvázi az alap fegyverekkel kell próbálnunk érvényesülni. Nem használhatatlanok, de sokat jelent egy-egy jobb irányzék, stabilizátor, vagy valamilyen egyéb kiegészítő, aminek hiányában hátrányba kerülünk, pontatlanabbul tudunk lőni, mint a gyakorlottabb játékosok. Vásárlással boostereket szerezhetünk, amikkel felgyorsíthatjuk a fejlődést - hamarabb lesz jobb, aki fizet, amitől a kezdő játékosok kedve gyorsan elmehet. A fegyverek egy-egy egyszerűbb kihívással megszerezhetők, ám mindegyikhez egyesével kell feloldani az összes kiegészítőt, nincs olyan, hogy maxra húzunk egy SMG-t, és ahhoz minden, vele azonos kategóriában lévő extrát használhatunk.

A lövöldözés egyébként, ha már kitapasztaltuk, hogyan működik az egyes fegyvereknél a visszarúgás, élvezetes, bár jelenleg annyival jobb a Marksman (félautomata) és a Sniper (mesterlövész) kategória minden másnál, hogy nehéz más mellett elkötelezni magunkat - pedig egy jól tuningolt géppuska még hatékonyabb lehet, és az MP7-tel sem lehetetlen tarolni. Ellenben az alap sörétes olykor egész szánalmas, még közelről is nagyon ritkán tudunk vele úgy lőni, hogy azonnal öljön. Van még mit balanszolni, ami nem nagy meglepetés, nincs olyan online shooter, ahol ez ne így lett volna.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A másik gondom, hogy nem lehet hasalni, csak guggolni, csúszni, meg ugrándozni - értem én, hogy ki akarták kényszeríteni a folyamatos mozgást a játékosokból, ami egy ilyen shooternél tök érthető, de vannak helyzetek (pláne amikor védekezni kell, különösen a lineáris módokban), melyek esetén a szüntelen mozgolódásnál hasznosabb a lenne a lapulás.

Aztán ott vannak még az olyan kisebb technikai problémák, amiknek javításán már dolgoznak is egyébként, de most még rontják az élményt. Ilyen például a hitbox, a TTK és a találatregisztráció: van, hogy két lövésből leszedünk valakit, és van, hogy egy tárat hiába eresztünk rá, túléli, sőt, olykor meg sem sebződik. Néha azért van, mert csalókkal kerültünk össze, de olykor szimplán így alakul, és ez egészen bosszantó.

Sok-sok változtatás és finomhangolás vár még az XDefiantre, mire igazán élvezetes lehet, és az akkor sem fog változni, hogy nekünk is türelmesnek kell lennünk, mire hozzászokunk a játék működéséhez, kitanuljuk az egyes karakterek előnyeit, összerakunk egy olyan fegyvert, amivel tényleg csak egyéni képességeinken múlik, hogyan teljesítünk. Reméljük, a Ubisoft erre állított csapata képes lesz gyorsan cselekedni, a fejlesztéseket és a tartalmakat is megfelelő ütemben szállítani, mert az alapok egyáltalán nem rosszak.

XDefiant
Az XDefiant már most is játszható és élvezhető, de minden területén fejleszteni kell még, hogy igazán jó, hosszú távon érdekes legyen.
Ami tetszett
  • élvezetes gunplay
  • hasznos, de nem túl hasznos képességek
  • szuper hangulat
Ami nem tetszett
  • kevés játékmód
  • iszonyat grind a fegyverkiegészítők megszerzése
  • a hitboxok és a ttk még nem az igazi
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)