Hirdetés

Megint megjelent egy kiváló játék, amiben a természeté a főszerep

|

Népszerű téma a természet mostanában a társasjátékok világában, és a tervezők nem fogynak ki az ötletekből.

Hirdetés

Három dolog mindenképp közös a Cascadia vadvilágában, a Zöldellő mezőkben, az Ark Novában, a Lombkoronában, a Fesztávban: az elmúlt négy évben mutatkoztak be, mindben nagy szerephez jut a természet és az élővilág, és mindegyik számos elismerést kapott ha nem is feltétlenül a díjátadókon, de a közönségtől mindenképp. Gondolhatnánk, hogy az embereknek most már nincs igénye természetben játszódó társasjátékokra, de a gyakorlat mást mutat: a külföldön és itthon is idén megjelent A Föld a Kickstarteren tarolt, sokak szerint az év egyik legjobb társasa.

De vajon csak a hype teszi érdekessé, vagy tényleg van benne valami, ami miatt kötelező beszerezni? Adtunk neki mi is egy esélyt, hogy kideríthessük ezt.

Hirdetés

Mindenki Földje

A Földben minden játékos (1-5 fő) a saját szigetét építgeti, annak ökoszisztémáját igyekszik úgy kialakítani, hogy ezáltal a legtöbb győzelmi pontot szerezze a játék végére. Egy 4x4-es területet pakolhatunk tele növényeket ábrázoló kártyákkal (amikből nyilván annyi van, hogy csak Shaquille O'Neal tudná megkeverni őket kényelmesen), amikre a megfelelő akcióval győzelmi pontokat érő csírákat tehetünk, valamint egyre magasabbra törő fákat húzhatunk fel, melyeket fa jelölőkből építhetünk meg.

A játékmenet során a soron következő játékos választ egy akciót a játékostábláján jelölt négy lehetőség közül, és ő végrehajtja a felső részen jelölt cselekedetet, míg mindenki más az ugyanezen akció alsó részén szereplő lépéseket követheti, illetve a megfelelő színű kártyaképességeket aktiválják - zöld akció választása esetén a zöldet, pirosnál a pirosat satöbbi. Lehet kártyát kijátszani és húzni, komposztálni (egy dobópakliba tenni a lapokat, ahol a végén minden kártya 1 pontot fog érni), vagy hasznos, a kártyákra helyezhető dolgokat szerezni. Az adott kör akcióinak végrehajtásával nem kell megvárni a többieket, miután a soron lévő játékos akciót választott, a többiek is leléphetik az ő részüket, így a játékmenet többé-kevésbé pörgős tud maradni.

A tabló- és gyártósor-építés miatt a Föld több elemében is a Fesztávot idézi: szerezhetünk például a kártyákra korlátozott számban elhelyezhető csírákat, amiket el is költhetünk, de ha megmaradnak, a játék végén pontot érnek (mint a tojások), illetve teljesíthetünk közös célokat, amikért az kapja a legtöbb pontot, aki először végez, a többiek pedig sorban egyre kevesebbet (hacsak nem a könnyedebb módot választjuk, ott mindenki ugyanannyit kap). Minél több lapot rakunk le, annál több hatás fog aktiválódni egy-egy akciónál.

Egy játék akkor ér véget, ha valaki teljesen betölti a 4x4-es tablóját. Addig rengeteg különböző módon lehet pontot szerezni, bőségesen jutalmaz a játék, és nincs igazán olyan pillanat, amikor nem tudunk valami hasznos lépést tenni.

Túlélési esély

A Föld tervezője (illetve mindenki, aki a tesztelés során segített neki) nagyon ügyelt arra, hogy magas legyen az újrajátszhatóság: a kezdő erőforrásokat és képességet biztosító szigetkártyákból, a bónuszokat és játékbeli pontokat adó terepkártyákból, a bármikor kijátszható eseménykártyákból, a tablóépítésnél fontos flórakártyákból, a kezdőképességet adó éghajlatkártyákból, a játék végéig teljesítendő feladatot szolgáltató ökoszisztémakártyákból és a közös játék végi célokat jelentő faunakártyákból is rengeteg van, nagyon-nagyon sokat kell játszanunk, hogy mindegyik megforduljon az asztalon. Mivel minden lap egyedi, minden játékosnak a többiektől egy kicsit eltérő stratégiát kell követnie, de a kiegyensúlyozást sem vették félvállról.

Persze a laphúzás miatt a véletlenszerűség állandó, és elképzelhető, hogy nem nekünk kedvez a sors, de a Föld így is egy nagyon élvezetes játék, ami emellett meglehetősen szép is, mind a lapok, mind a komponensek miatt. Sajnos ezt is terheli a hasonló elemekkel dolgozó játékok problémája: a karton táblák kibontás után meghajolhatnak. Játékmenete és témája némileg a Fesztávot idézi, működése miatt van benne egy kis A Mars terraformálása is, aki ezeket szerette, azt ez is könnyen magával ragadhatja, viszont kezdő játéknak nem biztos, hogy ideális, a máshonnan ismert mechanikák egy tapasztalatlan játékos számára sokak lehetnek egyszerre.

(A játékot köszönjük a Gémklubnak!)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)