Hirdetés

[Frissítve] A magyar képregénypiac is nyögi a koronavírust, a kiadókat kérdeztük a helyzetről

|

Körképet próbálunk adni a hazai képregénypiac helyzetéről, és arról, milyen változások várhatók az itthoni kiadások esetében a koronavírusjárvány miatt kialakult helyzet tükrében.

Hirdetés

Cikkünket eredetileg 2020. március 28-án publikáltuk, de azóta új válasz érkezett kérdéseinkre, ezért frissítettük az anyagot.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a koronavírus padlóra küldte a nyugati képregényipart, bedobta a törölközőt a legnagyobb disztribútor, aki egyeduralkodónak tekinthető az amerikai piacon. A Egyesült Államok legnagyobb képregény nagykereskedőjének számító Diamond Comics Distributors nemrég bejelentette, hogy raktáraik mostantól fogva a koronavírusjárvány miatt nem fogadnak be új termékeket, azaz egyetlen új füzet vagy képregénykötet sem kerülhet fel az üzleteik polcaira. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a külföldi helyzet és a magyar képregénypiac állapota között azonnal párhuzam vonható. A tisztánlátás érdekében pár napja kérdésekkel fordultunk a legnagyobb és legfontosabb hazai képregénykiadókhoz. Tudni szerettük volna, érezhető-e már számukra a koronavírusjárvány hatása, kilátásba helyeznek-e bármiféle változtatást a korábbi 2020-as terveikhez képest, illetve változott-e bármit számukra az amerikai kiadókkal történő kapcsolattartás. A kérdések kiküldésekor még nem élt a ma hatályba lépő kijárási korlátozás, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Hirdetés

A Kingpin kiadó folyamatosan megjelenő képregényfüzetekkel (A Hihetetlen Pókember, Peter Parker Pókember, Marvel+, Batman), és vaskosabb kötetekkel (Bosszú Angyalai, Marvel Legendák, Mega Marvel, Y az utolsó férfi, Prédikátor) is jelen van a piacon már évek óta, a legújabb, jelenleg is tartó hazai képregényhullám egyik első komoly játékosának tekinthetők. A koronavírusjárvány hatását viszont már most magukon érzik. Megkeresésünkre elmondták, hogy a Lapkeren keresztüli, újságosoknál történő terjesztés kapta meg az első pofont, ugyanis a lapterjesztő jelentősen csökkentette a bevett példányszámot, így a közeljövőben nem építhetnek az újságos eladásokra.

Lecsökkentették tehát ők is a nyomott példányszámot, ami értelemszerűen feszült állapotot eredményez. Egyelőre nem tudják, egészen pontosan milyen mértékben, és mely sorozatukat veszélyezteti a kialakult helyzet, melyik éli túl, és melytől kell végleg búcsút venni.

Próbálják mindemellett érintetlenül hagyni az eredeti megjelenési tervek, a külföldi kiadói partnerekkel gond nélkül tudják tartani a kapcsolatot, mivel odakinn mindenki azonnal home office-ra állt át, ez a rendszer pedig zökkenőmentesen működni látszik. Bíznak benne, hogy ha döcögve is, de menni fog továbbra is a kiadás, viszont megjegyezték, hogy ironikus módon épp a legkisebb példányszámban nyomott képregényeik vannak a legnagyobb biztonságban, mivel ezek sosem kerültek kereskedelmi forgalomba, közvetlenül csak tőlük lehet megrendelni őket. Webshopjuk és a kiszállítás mindenesetre továbbra is működik.

A Szukits hosszú múltra tekinthet vissza: a könyvkiadót eredetileg 1929-ben alapították Szegeden. '52-ben államosították, majd mikor a rendszerváltást követően ismét megnyílt az út a magánkönyvkiadás előtt, 1992-ben indult újra a kiadó tevékenysége. Jelenleg a hazai könyvszakma egyik legnagyobb és legfontosabb szereplőinek tekinthetők, akik számos képregénykötetet is szállítanak folyamatosan, illetve viszonteladóként is működnek. Szintén elmondták nekünk, már most érzik a járvány hatását, a hagyományos könyvesboltok forgalma drámai módon visszaesett.

Viszonteladóként ellátási zavarokat, beszerzési problémákat tapasztalnak, éppen ezért már nem vesznek fel előrendeléseket más kiadók termékeire, csak előjegyzésre van lehetőség. Igyekeznek minden újdonságból tartani a kínálatukban, de megrendelni csak a már raktáron lévő köteteket lehet.

Mindez saját kiadványaikat nem érinti, azok esetében továbbra is él az előrendelés. Véleményük szerint megjelenési tervek törlésére, vagy futó sorozatok megszakítását nem lehet kizárni, de jelenleg ez nincs napirenden. Amíg a futárszolgálat és a postai átvételi pontok működni fognak, arra törekszenek, hogy a saját kiadványaink továbbra is elérhetőek legyenek, zavartalanul eljussanak a megrendelőkhöz. A könyvesbolti illetve hírlapárusi terjesztés tekintetében viszont nem ilyen derűlátóak, jelenleg mindenkinek azt javasolják, hogy inkább online rendelje meg a kiadványaikat. Ez biztonságosabb is, és könnyen előfordulhat, hogy az újdonságaink egy ideig nem jutnak el a boltokba, hírlapüzletekbe. Számos sorozaton dolgozunk jelenleg is: Warcraft, Star Wars kiadványok, The Witcher, Stranger Things, Baldur's Gate képregények, új Marvel regények érkeznek. Az összes projektjük jól halad, az amerikai kapcsolattartással sincs gond a home office miatt. 

A Suvet Kft., a külföldi Eaglemoss (DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény, A legendás Batman) és Hachette (Nagy Marvel képregénygyűjtemény) kiadók magyarországi terjesztője a többiekhez képest jóval szerencsésebb helyzetben van. Itt külföldi kiadók, szintén külföldön nyomtatott kiadványairól van szó, amíg kint nem áll le a nyomtatás, jó eséllyel nem várható semmiféle fennakadás.

Mivel valószínűsíthetően vásárlóik nagy része előfizetésen keresztül jut hozzá sorozatonkénti havi két új képregénykötetéhez, az újságárusi értékesítés bezuhanása sem érinti őket komolyan.

Már csak abból is látszik, hogy nem viseli meg őket a járvány, hogy nemrég jelentették be, a 60. kötet után is folytatódik a Nagy Marvel képregénygyűjtemény, amelyre ismét elő lehet fizetni. 

Kérdéseinkkel megkerestük a Fumax, Vad Virágok, Infinity és Képkocka kiadókat is, amint válaszolnak, frissíteni fogjuk a cikket.

Esetükben egyelőre csak a weboldalaikon és a közösségi médiában közzétett bejegyzéseik alapján tudunk következtetni arra, hogy mi várható. A Fumax (Marvel kötetek, Batman: Fehér Lovag, Sandman, Locke & Key, Conan, Orgyilkos osztály) még március 11-én írt arról egy közleményt, hogy bár webshopjuk zavartalanul működik, egész éves kiadási tervük dominószerűen borulhat, a már bejelentett címek esetében is előfordulhat, hogy más, későbbi időpontra fognak csúszni. A Vad Virágok Könyvműhely (Hellboy, Usagi Yojimbo) korlátozta a személyes átvétellel történő vásárlást,  de a napokban legújabb kiadványuk, a Hellboy Rövid történetek Omnibus I. kötete még gond nélkül megjelent. A Spawn képregények kiadásáért felelős Infinity részéről egyelőre semmiféle információról nem tudunk beszámolni, de mivel profiljuk az online rendelésre koncentrál, valószínűleg kevésbé érintette őket a jelenlegi helyzet. A Képkocka kiadó (Marvel Klasszikusok: X-Men) Facebook oldala tavaly december óta nem frissült. 2020-as terveik nem ismertek, de amennyiben folytatódik X-Men sorozatuk, teljesen bizonyos, hogy az újságárusi terjesztés visszaszorulása az ő dolgukat is megnehezíti. 

Frissítés

Március 31-én megérkeztek a Fumax kiadó válaszai is. Ezekben kiemelték, hogy már márciusban komoly hatása volt a járványnak, mivel elmaradt az aktuális Képregénybörze, legalább májusig pedig egyetlen újabb rendezvénnyel sem számolhatnak, holott az itteni eladások a kiadó egyik alappillérének tekinthetőek. Olyan kiadványok megjelenését kellett későbbre halasztaniuk, amelyek tulajdonképpen lefordítva, megszerkesztve, bekötve állnak. A forint-dollár árfolyam is érzékenyen érinti őket, ugyanis a jogdíjakat dollárban kell kifizetni. Időközben a könyvesboltok is bezártak, ez újabb nagy szeletet vesz el a várt forgalomból.

Webshopjuk azonban továbbra is üzemel, szerencsére megrendelések is érkeznek szép számmal, ezért nagyon hálásak a hűséges vevőkörüknek, büszkék az olvasótáborukra.

Fontos, hogy egyetlen sorozatukat sem hagyják félbe, nincs olyan kiadvány, amit véglegesen törölnének, a válsághelyzet végével folytatják a munkát egy jelentősen megváltozott terv szerint. Felelős döntést hoztak, és egyetlen tervezett kiadványt sem lehet náluk jelenleg előrendelni, mivel muszáj azzal számolni, hogy gyakorlatilag a nyomdákat is bármelyik nap bezárathatják. Újdonságaik közül több is valószínűleg a jövő évre csúszik át. Végezetül a külföldi kapcsolattartás tekintetében elmondták, hogy a DC Comics mögött álló Warner az egyik első nagy konglomerátum volt, ami reagált a járványveszélyre, és globálisan home office-ba küldte az alkalmazottait, így logikus módon a velük való kommunikáció is nehézkesebbé, jóval lassabbá vált. Van partnerük Észak-Olaszországban is, amelynek alkalmazottai már jó ideje hatósági zár alatt dolgoznak otthonról. Értelemszerűen most senkinek sem a kapcsolattartás az első és legfontosabb, de azért jó látni, hogy így is megoldható a dolog.

Időközben a Virágok Könyvműhely is közzétette hivatalos állásfoglalását egy március 31-i Facebook poszt formájában, illetve a mi kérdéseinkre is válaszoltak. Előbbiből kiderült, hogy az iskolabezárások miatt otthon lévő gyerekekre gondolva kötelességüknek érezték a Bone sorozat első kötetének megjelentetését. Ha a nyomda nem zár be esetleg váratlanul, akkor az Umbrella Academy sorozat harmadik kötete is érkezik a netflixes sorozat második évadával párhuzamosan. A Hellboy: Rövid történetek omnibus kiadásának első kötete a terveink szerint megjelent, a második részt az egyik nyári képregényes eseményre időzítik. Végezetül extra kedvezménnyel rendelhető meg náluk most a Kázmér és Huba felfedezése, mivel a nehéz időkben egy kis humor szeretnének a mindennapokba csempészni. Mindezeken felül még hozzátették, hogy a bolti eladásaik valószínűleg erősen vissza fognak esni, és rendezvényeken sem tudnak találkozni az olvasóinkkal, de szerencsére az internetes vásárlási kedv továbbra is erős, erre még mindig támaszkodhatnak. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)