Hirdetés

Ismét győzelmet aratott az Apple az Epic Games elleni perben

|

Másodszor is az Apple került ki győztesen a Fortnite fejlesztőjével szemben, de azért a felperes sem teljesen vigasztalan.

Hirdetés

A Fortnite mögött álló Epic Games még 2020-ban perelte be az Apple-t, arra hivatkozva, hogy a cég versenyellenes magatartást valósít meg az App Store alkalmazásbolt üzemeltetésének módjával. Az Epic elsősorban két dolgot nehezményezett: azt, hogy a cupertinóiak csak a saját, 30%-os jutalékot vonó fizetési rendszerüket engedélyezik a platformon, valamint azt, hogy az androiddal ellentétben teljesen tiltják a harmadik felek által üzemeltetett alkalmazásboltok használatát az iOS-es eszközökön.

Az ügyben először 2021 szeptemberében született ítélet, amelyben az eljáró Yvonne Gonzales Rogers 10 kérdésből 9 esetében az Apple-nek kedvező döntést hozott, egyetlen pontban viszont a Fortnite fejlesztőjét jutalmazta. Ebben előírta az almás cégnek, hogy engedélyeznie kell, hogy az alkalmazások fejlesztői külsős fizetési felületekre, például a saját weboldalukra tereljék a vásárlókat, kikerülve az App Store jutalékrendszerét.

Hirdetés

A végszó ellen mindkét cég fellebbezett, az újabb ítéletre pedig egészen eddig kellett várni, ám végül ez sem hozott változást a dolgok állásában. A Bloomberg beszámolója szerint az Egyesült Államok Kilencedik Kerületi Fellebbviteli Bírósága ugyanis helybenhagyta az elsőfokú döntést, így továbbra is az Apple tekinthető a közel 3 éve húzódó jogi háború győztesének.

A másodfokon eljáró, három bíróból álló testület lényegében elfogadta azt az érvelést, hogy az Apple stratégiájának szerves részét képezi a "fallal körülvett kert" (walled garden) elv, ennek értelmében pedig Tim Cookék nem valósítanak meg versenyellenes magatartást, amikor szigorúan szűrik az iOS-en telepíthető alkalmazásokat.

"Az Apple világossá teszi, hogy a biztonsági és adatvédelmi funkciók javításával a fogyasztói keresletet használja ki, és megkülönbözteti termékeit a versenytársakétól - ezek a célok egyértelműen versenybarát indokok."

- mondta a testület. A cupertinóiak "elsöprő győzelemként" értékelték a másodfokú döntést, az Epic Gamesnek kedvező egyetlen pont kapcsán viszont még mindig nem értenek egyet a bírók véleményével, ezért "további felülvizsgálatot" fontolgatnak. Ami a felperest illeti, az Epic-vezér Tim Sweeney a Twitteren üdvözölte, hogy az ítélet legalább "felszabadítja" az iOS-fejlesztőket, akik a fizetési átirányítás lehetővé tételével közvetlenül köthetnek üzletet a vásárlókkal.

Mint ismert, a per közvetlen előzménye az volt, hogy az Epic Games 2020 nyarán elindította a saját, kedvezőbb árakat kínáló fizetési rendszerét az iOS-es Fortnite-ban, amire az Apple a milliók által kedvelt játék törlésével reagált. A Fortnite azóta is hiányzik az App Store-ból, de Sweeney egy korábbi nyilatkozata alapján elképzelhető, hogy az idén visszatér az alkalmazásboltba.

A Bloomberg elemzője, Mark Gurman értesülései szerint eközben az Apple az iOS 17-tel engedélyezni fogja a külsős alkalmazásboltok használatát az iPhone-okon, igazodva az EU által elfogadott Digitális piacokról szóló jogszabály szigorú versenyjogi előírásaihoz.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)