Hirdetés

A Square Enix elnöke is NFT-ket tenne a játékokba

|

A vezető szerint a tokenek segíthetnek a játékok decentralizálásában.

Hirdetés

Ezen a ponton talán már senkinek sem kell bemutatni az NFT-ket, vagyis a nem helyettesíthető tokeneket, melyek lényegében blokklánc-alapú virtuális értéktárgyak. A tavalyi évben nagyon megugrott az effajta portékák kereskedelme, a különböző aukciós házak sorra jelentik be a szenzációs árveréseket, a közelmúltban például NFT-ként talált gazdára a Wikipedia első bejegyzése és az első SMS is.

A token-láz a játékokra is hatással van, a nagy kiadók közül elsőként a Ubisoft állt bele a témába a Quartz NFT-vel. A gaming-közösség viszont egyelőre hangosan ellenzi a dolgot: a Quartzos tartalmakat  a kutya sem veszi, s amikor kiderült, hogy a S.T.A.L.K.E.R. 2-be is tokenek kerülhetnek, heves népharag söpörte el a szándékot. Most pedig ismét van miért tiltakozniuk a téma ellenzőinek, nemrég ugyanis a kiadó-fejlesztő óriás Square Enix elnöke egy szerelmes levélnek is beillő írásban állt ki az NFT-k mellett.

Hirdetés

A vállalat weboldalán olvasható újévi köszöntőben Yosuke Matsuda egy sor új technológia kapcsán osztotta meg a nézeteit, nem rejtve véka alá a tokenek iránti lelkesedését. A vezető nem nevez meg konkrét céljátékot, de úgy fogalmaz, hogy fokozzák az erőfeszítéseiket a saját tokenek "lehetséges" kibocsátásához szükséges üzleti modell kifejlesztésére.

Matsuda nem él burokban, és jól tudja, hogy ez jelenleg rendkívül népszerűtlen felvetés, ezért megszólítja az NFT-technológia ellenzőit is:

"Tisztában vagyok vele, hogy néhányan, akik csak a szórakozásért játszanak, és akik jelenleg a játékosok többségét alkotják, fenntartásaiknak adtak hangot ezekkel az új trendekkel szemben, és ez érthető is."

Az elnök szerint azonban később lesz egy bizonyos számú felhasználó, akik a "hozzájárulás" kedvéért  játszanak, ami alatt ő azt érti, hogy segíteni akarnak a játékok izgalmasabbá tételében. Matsuda úgy véli, hogy a tradicionális játékok semmilyen "kézzelfogható ösztönzőt" nem kínálnak ennek a csoportnak, akiket olyan személyes érzések motiválnak, mint a "jóakarat és az önkéntesség".

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Szerinte a "token gazdaságok" fejlődésével születnek majd meg azok az ösztönzők, amelyekkel jutalmazhatók a közösség erőfeszítései, s melyekkel a rajongók által készített tartalmak is szintet léphetnek. Ez pedig oda vezet, hogy többen köteleződnek el az efféle hozzájárulás mellett, új lehetőségeket hozva a játékok növekedésére.

Matsuda odáig megy, hogy a tokenekben az "önfenntartó játékok" létrehozásának kulcsát látja, s úgy gondolja, hogy az NFT lehet a "decentralizált gaming" szíve. Az utóbbi egy újfajta modell, amelyben a játékos már nem puszta egyirányú kapcsolatban van a termékkel, s amiről az elnök úgy reméli, hogy komoly trenddé válik a játékiparban. Ennek megfelelően ígérete szerint az idei év során "fő stratégiai téma" lesz, hogy decentralizált címekkel bővítsék a Square Enix portfólióját.

Ahogy az várható volt,  Matsuda víziója nem aratott osztatlan sikert, a Twittert ellepték a felháborodott gamerek posztjai. Az alábbi bejegyzés szerzője szerint például nem ér boldog új évet kívánni, majd egyből NFT-s játékokról beszélni.

A Square Enix elnöke ugyanakkor nem csak rózsaszínben látja a tokeneket, és elismeri, hogy az NFT-k "túlhevült" kereskedelme jelenleg nem mentes a spekulatív vonatkozásoktól, ami szerinte sem ideális állapot.

Te mit gondolsz, tényleg lehet jövője Matsuda elképzelésének, vagy a tokenek is csak újabb ürügyet szolgáltatnak majd a mikrotranzakciós modell erőltetésére?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)