Hirdetés

A Sony beszántotta egyik legrégebbi saját fejlesztőcsapatát

|

Átszervezik a Japan Studiót, de ez csak egy szebb kifejezés arra, hogy a Sony teljesen lenullázza egyik ősrégi belsős csapatát.

Hirdetés

Nem véletlen, ha ismerősen cseng a számotokra a SIE Worldwide Studios égisze alá tartozó Japan Studio neve, a Team Ico társaként ugyanis ez a csapat szállította le nekünk anno az Icót és Shadow of the Colossust. Utóbbi felújított változatán és a 2020-as Demon's Soulson a Bluepoint Games gárdájával dolgoztak együtt a fejlesztők, akik korábban a Bloodborne-ba is besegítettek a FromSoftware-nek, illetve nekik köszönhettük az Ape Escape, LocoRoco és Knack szériákat.

A tokiói székhelyű stúdiót 1993-ban alapították, most pedig nagyon úgy tűnik, hogy jelenlegi formájában megszűnik létezni. 2020 végén és 2021 elején egyre többen jelezték a Japan Studio munkatársai közül, hogy elhagyják a céget, most pedig úgy fest, hogy ők egészen egyszerűen csak látták a közelgő véget.

Hirdetés

A Sony ugyanis bejelentette, hogy teljesen újraszervezi a Japan Studio csapatát. Az indoklás egyszerű: a stúdión belül egyedül az ASOBI Team működött nyereségesen - ez a divízió a PS5 nyitócímeként működő Astro's Playroomot készítette el. Április 1-vel tehát a Japan Studio megszűnik létezni jelenlegi formájában, a megmaradt munkatársak pedig mostantól fogva az ASOBI Teamben dolgoznak majd.

A száraz tények azok, hogy egy hosszú és tartalmas múltra visszatekintő fejlesztőcsapatot teljesen megcsonkítanak, és legyen bármilyen cuki is az Astro's Playroom (tényleg az!), egészen egyszerűen hatalmas pazarlásnak tűnik tehetséges fejlesztőket kizárólag erre a szériára korlátozni. 

Ha jobban megvizsgáljuk a helyzetet, akkor az is világossá válik, hogy a Sony kezd elfordulni Japántól. Ennek világos jele volt a központ áthelyezése az Egyesült Államokba, a közelmúltban pedig több kulcsfontosságú japán szakember is vette a kabátját és a távozás mezejére lépett - így döntött Masaaki Yamagiwa, a Bloodborne producere, és Keiichiro Toyama, a Silent Hill atyja. Ezzel párhuzamosan Japánban komolyan bezuhantak a PlayStation eladások, a Nintendo simán megelőzi a Sonyt a szigetországban. 

Érdekes jövő elé nézünk, ahol a Sony tehát egyre inkább a nyugatra fordul, mindeközben pedig a Microsoft kacér tekinteteket vet a Távol-Kelet felé. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)