Hirdetés

Kilencven ország több száz diákja mutathatja meg Szegeden, hogy programozásban verhetetlen

|

A 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI2023) idén másodszor rendezik Magyarországon, Veszprém (1996) után most Szegeden vetik össze tudásukat a világ legjobb fiatal programozói.

Nem kell feltétlenül Elon Musk-i vagy Bill Gates-i ambíciókkal rendelkezni ahhoz, hogy sikeressé, jól megfizetett és elismert szakemberekké váljunk a programozás területén. A szakma a digitalizációnak köszönhetően soha nem látott mértékben képes felszippantani az érdeklődőket, már kezdőként is olyan fizetéssel csalogatják a cégek a leendő munkavállalókat, hogy az már versenyezhet a piaci szinttel.

Soha nem késő elkezdeni, de a legjobb már az iskolában ismerkedni az algoritmusok, a programozási nyelvek, a ciklusok és elágazások világával, hiszen amellett, hogy a megfelelő tudás birtokában már alkothatnak is a fiatalok, kijuthatnak olyan nívós világversenyekre is, mint az idén már 35. alkalommal megrendezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI 2023), aminek hazai rendezése a Neumann emlékév miatt különösen kedves számunkra.

Hirdetés

1989 óta évente mindig más ország látja vendégül a világ minden részéről érkező, középiskolás korú tehetségeket, akik legfeljebb négyfős delegációkban képviselhetik nemzetüket az eseményen. A hangsúly itt nem a technológián, hanem a problémamegoldáson van: a versenyzőknek a kódolás, az algoritmikus gondolkodás terén kell bizonyítaniuk, céljuk a leghatékonyabb program megírása (C++-ban), amely időből és erőforrásból is csak annyit használ, amennyit feltétlenül muszáj. Természetesen nem jegyzettömbben kell dolgozniuk, több különféle fejlesztői környezetet is választhatnak, a szervezők pedig a gyakorlást egy előre összeállított, letölthető és könnyedén futtatható virtuális géppel könnyítik meg, aminek eszköztára egy az egyben megegyezik a verseny során használttal is.

A nyolc napon át, 2023. augusztus 28-tól szeptember 4-ig tartó megmérettetés résztvevőinek fele kap majd érmet, 1/12 részük aranyat, 1/8-uk ezüstöt, így nem csak az abszolút legjobbak részesülnek díjazásban, de mindenki más is, aki kiemelkedően teljesített. Segítőkkel együtt körülbelül 400 résztvevő érkezik majd, akik amellett, hogy a Szegeden megszervezett összecsapáson igyekezhetnek a maximumot nyújtani, bejárhatják Szegedet és környékét, megismerhetik más nemzetek kultúráját, ismerkedhetnek és barátkozhatnak a világ 90 országából ideutazó fiatalokkal, és akár életre szóló kapcsolatokat is kialakíthatnak.

A következő hetekben további információkkal jelentkezünk az IOI 2023 kapcsán, és nagyon szorítunk a magyar versenyzőknek!

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósul meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)