Hirdetés

Elég jó vagy CS:GO-ban, hogy indulj a ROG Masters versenyen? És a géped is elég jó hozzá?

|

Már lehet jelentkezni a nemzetközi CS:GO-verseny, a ROG Masters 2022 magyar selejtezőjére - de mi kell ahhoz, hogy a lehető legjobbat tudd nyújtani?

Idén tizedik születésnapját ünnepli majd a Counter-Strike: Global Offensive, de a Valve folyamatosan frissen tartja és bővíti, így máig ez az egyik legnépszerűbb e-sport-játék. A ROG Masters 2022 során is CS:GO-ban mérhetik össze a tudásukat a csapatok, és bárki nevezhet a versenyre, majd a magyar selejtezőt követően kijuthat az EAST EMEA régió selejtezőjébe, hogy nemzetközi terepen is bizonyítsa rátermettségét. A ROG Masters 2022 CS:GO tornája 27 országban keresi a legjobbakat.

A regisztrációval nem árt sietni: május 16-ig adott a lehetőség, hogy a verseny hivatalos oldalán jelezzétek részvételi szándékotokat. A selejtezők május második felében zajlanak majd, a győztes pedig nem csak hogy értékes nyereményt kap, de továbbjuthat a június elején megtartott, még nagyobb nyereményalapot nyújtó régiós megmérettetésre is.

Hirdetés

A verseny kapcsán Daghistani Péterrel, a ROG brand hazai marketingkommunikációjának felelősével beszélgettünk, aki a verseny további részletei mellett azt is elmondta, milyen PC-t ajánl azoknak, akik szeretnének e-sportolóvá válni.

GS: Tudnál pár szót mondani arról, pontosan mi lesz a verseny menete, hogyan és hol lehet játszani, valamint hol kerül sor a régiós tornára?

Daghistani Péter: A magyar játékosok a ROG Masters 2022 East EMEA régiójában versenyezhetnek, útjuk pedig a hazai selejtezővel kezdődik. Erre május 16-ig várjuk a jelentkezőket a torna magyar oldalán. A lezárás után kialakul a párosítás és a FACEIT rendszerén keresztül zajlanak majd a mérkőzések, mely jelenleg az egyik legnépszerűbb platform a játékosok körében. A legjobb négy csapat jut be a hazai elődöntőbe, amit a döntő követ, és ezeket ráadásul élő magyar közvetítésen keresztül is követhetik majd a játék kedvelői, hiszen a CS:GO hazai legendája, KODIAK fogja közvetíteni a saját Twitch csatornáján. Erre május 28-án kerül sor.

A magyar győztes az 1000 dolláros nyeremény mellett bejut a régió legjobbjai közé, akikkel szintén hasonló körülmények között mérheti össze a tudását. A régió három legjobb csapata még komolyabb nyereménnyel gazdagodhat, hiszen 35 000 dollárt osztunk szét a top 3 között és természetesen a győztesnek járó kupa sem maradhat el. A régió legjobbjai június 1. és június 5. között csapnak össze, az elődöntőt és a döntőt pedig profi kommentátorok fogják közvetíteni a ROG hivatalos Twitch csatornáján, miközben értékes nyereményekre is számíthatnak a nézők.

GS: Az elmúlt egy-két év mindenki által jól ismert helyzete nagyot dobott az e-sportok népszerűségén és a PC-s piacon általában. Ti is érzékeltétek, hogy több lett a játékos?

Daghistani Péter: Abszolút érezzük a játékosbázis növekedését, ugyanakkor ez valószínűleg több dolognak is köszönhető. Az e-sport egy remek dolog és globálisan egyre nagyobb piac, itthon azonban még mindig gyerekcipőben jár és szerintem egyelőre nem sikerült megugrani a "kitöréshez" szükséges szintet. Hogy ez kinek és minek a hibája, az egy hosszú történet, de én bízom benne, hogy sikerül előrelépni. Az is biztos, hogy a világjárvány és a home office globálisan is óriásit lendített a játékosok számán és a PC-s piacon. Ezt a dinamikus növekedést mi egyfelől az ellátási láncok biztosításával, másfelől pedig a termékpaletta szélesítésével próbáltuk kiszolgálni, hiszen egyik napról a másikra nem fogják az emberek lecserélni az unalmas irodai laptopjukat egy asztali gamer gépre. Ellenben ha a ROG laptopok között talál valaki olyat, amely letisztult külsejével és praktikus megoldásaival napközben egy irodában is megállja a helyét, este pedig a haverokkal tud rajta játszani, akkor az egy logikus választás lehet.

GS: Milyen gépet és perifériákat javasolnál annak, aki CS:GO-ban akar a lehető legjobb lenni? És annak, aki a modern játékok élményéből nem akar kimaradni? 

Daghistani Péter: Ha a laptopokat nézzük, akkor szinte bármelyik ROG modellünk remek választás, hiszen az újabb konfigurációkról szerintem már általánosságban elmondható, hogy elboldogulnak a modern játékokkal. Persze az adott keretből mindig érdemes a legjobbat kihozni, figyelve arra, hogy olyan konfigurációt válasszunk, ahol a CPU és a VGA egyensúlyban van és melléjük már DDR5-ös RAM társul. Több olyan konfigurációt is láttam mostanság, ahol ezek az arányok nincsenek meg és nyilván az adott gyártó ilyenkor arra a hardverre helyezi a hangsúlyt, amelyben kimagaslik az a gép, azonban ezzel nem mindig járnak jól a felhasználók. Könnyen előfordul hogy egy 1-2 évvel korábbi processzor mellé beraknak például egy RTX 3060-as kártyát 8GB DDR4 memóriával. Nyilván ezzel jobb árat tudnak felmutatni, mint mondjuk egy 12. generációs i7-tel, RTX 3060-as kártyával és 16GB DDR5 memóriával konfigurált ROG laptop, ám teljesítményben nem lesz meg az egyensúly és az időtállóság is sokkal rosszabb, összességében tehát egy nagyon előnytelen ajánlat.

Ha a lehető legjobbat szeretnénk és semmilyen más szempontot nem veszünk figyelembe, akkor egyértelműen a 2022-es ROG Strix SCAR szériából választanék magamnak, hiszen ott a nyers erő megléte nem kérdés, a villámgyors képernyők pedig 15 vagy 17 hüvelykesek, tehát önállóan is bárhol, bármikor kényelmesen játszhatunk rajtuk, ami egy 13 colos gépnél már nem ennyire egyértelmű. 

Az asztali gépek esetében mindenképpen egy 12. generációs Intel Core i5-ös vagy i7-es processzorra építkeznék legalább egy RTX 3060-as kártyával. A legjobb ár/érték arányt egy ideje már az erős középkategória nyújtja és a CS:GO futtatásához ez évek óta több, mint elég. A perifériákat illetően az utóbbi időszakban nagy kedvelője lettem a vezeték nélküli megoldásoknak, annak ellenére, hogy korábban a hardcore gamereknek egyáltalán nem számítottak opciónak. Manapság azonban már nagyon fejlett megoldásokat kínálunk, így a saját setupomat nyugodt szívvel ajánlanám. A ROG Keris Wireless nagy kedvencem. A vezeték nélküliség szabadságát adja egy profi szenzorral, könnyű súllyal és praktikus megoldásokkal. Billentyűzetként egy ROG Claymore II-t használok, mely nem véletlenül kínálatunk csúcsa. A leválasztható NumPad munka közben rendkívül praktikus, játékidőben pedig csak lecsatolom és profi vezeték nélküli TKL billentyűzetként használhatom. Headsetként pedig egy ROG Delta S Animate-et használok, hiszen évek óta nagyon bejött a Delta széria formavilága, az AniMe Matrix kijelző pedig egy mókás plusz.

GS: Mire számíthat az, aki most szeretne gépet újítani árak és elérhetőség tekintetében? Tényleg javult a helyzet?

Daghistani Péter: Az árak kapcsán szerintem látványosan javul a helyzet, mely nyilván összefüggésbben van az elérhetőséggel is. A VGA árak csökkenésével, az új processzorok, valamint a DDR5 memóriák megjelenésével talán fura ezt kimondani, de én úgy érzem, hogy most van egy jó alkalom arra, hogy egy jelenlegi körülmények között "korrekt" ár/érték arányú gépet lehessen összerakni, mely gondtalan játékélményt biztosíthat a legújabb AAA címekkel a következő ~5 évre. Nyilván egy erős középkategóriás gép sem számít manapság olcsó befektetésnek, de az elmúlt évekhez képest most vagyunk a legjobb helyzetben és én óriási ugrásokra nem számítok most pár évig. Ezzel párhuzamosan nem véletlenül törtek talán még jobban előre a laptopok, hiszen az új mobil platformok is bivalyerősek, az összes új Intel vagy AMD megoldásra épülő ASUS gamer gép DDR5-ös memóriával érkezik és az újabb mobil grafikus kártyák is abszolút erősnek mondhatóak. Ha mindezt társítjuk egy laptop sokoldalúságával és hordozhatóságával, talán még jobb ár/érték arányt kapunk, mint egy asztali gép esetében.

GS: Az AMD és az Intel is új mobil platformokkal jelentkezett idén tavasszal, ahol minden mutatónál egyre nagyobb számokat találunk: 16 col, 5 GHz, 240/360 Hz, 2 TB stb. Milyen számokra érdemes fókuszálni, ha valaki kimondottan az e-sportban akarja kipróbálni magát?

Daghistani Péter: Az e-sportban nyilvánvalóan továbbra is a nyers erő és a képfrissítés a két legfontosabb szempont a hardverek terén. Ugyan az elmúlt néhány évben teljesen új irányok felé is nyitottunk a Republic of Gamers laptopokkal, mégsem felejtettük el, hogy az elhivatott játékosokat mindig ki kell szolgálnunk. Az Intel és az AMD új fejlesztései is remek alapot nyújtanak egy modern, erős és e-sportra is kiváló laptop elkészítéséhez és mi ezzel élni is szoktunk. A ROG Strix Scar család továbbra is a legerősebb és e-sportra optimalizált gépeinket vonultatja fel, melyek bizony akár 240/360Hz-es képfrissítéssel is rendelkezhetnek. A számokkal való dobálózás helyett én azonban mindig azt javaslom, hogy alapos utánajárással és gondosan kell kiválasztani a felhasználók számára legmegfelelőbb ROG laptopot, hiszen az idei palettáról már tényleg elmondható, hogy szinte mindenkinek tudunk olyat ajánlani, amivel hosszú évekig boldog lehet.

Erre remek példa az év elején bemutatott ROG Flow Z13, mely napközben egy 2 in 1 táblagép/laptop hibrid a maga kompaktságával és minden előnyével az egyetemen vagy a munkában, este pedig az XG Mobile kiegészítőnek hála akár az e-sport céleszközünk is lehet, hiszen az erős processzor mellé így egy erős grafikus kártyát is tudunk kínálni és elég csak egy csatlakozót használni ahhoz, hogy komplett asztali setupot varázsoljunk tulajdonképpen egy táblagépből.

GS: Az ASUS is készített kimondottan gamereknek szóló tableteket és telefonokat, illetve sorra jönnek népszerű PC-s játékok mobilos változatai. Mit javasolsz annak, aki mobil-e-sportoló szeretne lenni? 

Daghistani Péter: A ROG Phone szériánk első generációja valami egészen újat indított el 2018-ban, azóta pedig a népszerűsége töretlenül ível felfelé. Ez egyrészt egészen biztosan a rengeteg új mobiljátéknak és az általatok is említett mobil e-sport fejlődésének is köszönhető. Másfelől azonban számos olyan visszajelzést kapunk, hogy a ROG Phone szériára nem csak úgy gondolnak, mint egy gamer telefonra. A gyors és gönyörű kijelző, az óriási akkumulátor és az erős hardver tulajdonképpen az aktuális androidos csúcsmodellek közé emeli a ROG Phone-t, melyhez társul még az egyedi megjelenés és így azok számára is remek választás, akik egy erős, megbízható és hosszú üzemidővel rendelkező, nem tömegtelefont szeretnének magukénak tudni.

Visszatérve a mobil-e-sportolókhoz, szerintem egy aktuális ROG Phone-nál jobb céleszközt nem találnak a piacon, a befektetés pedig hamar megtérülhet a sok versenynek és komoly nyereményeknek köszönhetően. A rengeteg kiegészítővel tényleg minden játékkategóriában kimagasló eredményeket lehet elérni, ha pedig éppen nem e-sportolnak, akkor tulajdonképpen egy aktuális csúcsmobilt használnak, ami alapvetően is megkönnyíti a mindennapokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)