Hirdetés

Mi történt A jedi visszatér és Az utolsó Jedik között?

|

Sok idő telt el a hatodik és hetedik Star Wars film között, viszont a a folytatások viszonylag keveset árulnak el abból, hogy pontosan mi is történt az átugrott időszakban. Pedig van írásos lelet róla.

Hirdetés

Amikor a Disney átvette az irányítást a Star Wars fölött és elkezdte kidolgozni a saját folytatásait, akkor az egyik első lépés az volt, hogy a korábban Kibővített Univerzum néven ismert kiegészítő regényekben, képregényekben és játékokban elmesélt történeteket semmissé tették, ami azt jelenti, hogy sok eddig megválaszoltnak hitt kérdés ismét megválaszolatlanná vált. Ilyen kérdés többek között az is, hogy mi történt a hatodik és a hetedik rész között.

A nemrég mozikba került Az utolsó Jedik megpróbált egy-két kérdést megválaszolni ezzel kapcsolatban, de rendkívül kevés konkrétum derült ki, főleg ha figyelembe vesszük, hogy azóta a Disney is elkezdte a különféle kiegészítő történetek erőltetését. Még így sem könnyű összefogni egy ekkora történetet, szóval nézzük át egy kicsit lényegretörőbben, hogy milyen események vezettek el A jedi visszatértől Az ébredő Erőig.

A Birodalom bukása

Az még bizonyára mindenkinek megvan, hogy A jedi visszatér végén a lázadók egy grandiózus csatát követően sikeresen elpusztítják a második Halálcsillagot is. Ugyanebben az ütközetben Palpatine császár is életét veszti Darth Vader keze által, aki ily módon végül ha az élete árán is, de beteljesítette a rá vonatkozó próféciát és elpusztította a Sitheket (legalábbis egyelőre). A lázadók természetesen megünneplik a Birodalomra mért hatalmas csapást, az ünneplés közben pedig összeházasodik Han Solo és Leia Organa a közeli Endoron.

Persze amíg a többiek ünnepelnek, addig Luke egy percet sem pihen: a Császár által hátrahagyott ereklyéket keresi, amiket kizárólag az Erővel bánni tudók képesek megtalálni. A Pillión található obszervatóriumban talál is egy régi iránytűt a Battlefront II története során, habár nem nyilvánvaló, hogy az eszköznek mi a jelentősége. Sajnos ugyanebben a sztoriban kiderül, hogy Palpatine nem csak kincseket hagyott hátra: utolsó utasítása az volt, hogy hajtsák végre az Operation Cinder nevű hadműveletet, melynek lényege, hogy a Birodalom pusztító környezeti csapásokat mér különböző bolygókra, természetesen a félelem fenntartásának érdekében. Szerencsére a lázadók ismét fel tudnak lépni az elnyomás ellen és megállítják a bosszúhadjáratot.

Az Új Köztársaság

Az újabb győzelmet követően a lázadó erők elérkezettnek látják az időt, hogy lefektessék egy igazságosabb államforma alapjait és megalakul az Új Köztársaság, melynek vezetője nem más, mint a lázadást vezető Mon Mothma. Újra létrejön a Szenátus, melynek tagjai első lépésben lecsökkentik a hadsereg méretét, valamint Palpatine különleges jogait is visszavonják (Aftermath).

Miközben a galaxisban végre kezd helyreállni a rend, addig Luke Skywalker tovább folytatja a Jedik hagyatékának felkutatását és Shara Bey társaságában egy még fennmaradó Birodalmi létesítményből visszaszerzik annak a fának két darabját, amely még a coruscanti Jedi templomban állt. Az egyik darabot Luke megtartja, a másikat pedig odaajándékozza Sharának és férjének Kes Dameronnak, akiknek később egy fia is születik, Poe Dameron. (Shattered Empire)

A viszonylagos béke ellenére a konfliktusnak még nincs vége, hiszen továbbra is vannak területek, amelyek a Birodalom irányítása alatt állnak. Ide tartozik Chewbacca (és úgy általában véve a wookie-k) szülőbolygója is, a Kashyyyk, de Han Solo egy csapat fejvadász és csempész segítségével sikeresen felszabadítja a bolygót az elnyomás alól. Chewbacca a kalandot követően úgy dönt, hogy visszavonul, de persze a filmekből már tudjuk, hogy a nyugdíjas évek végül nem tartottak olyan sokáig. (Aftermath: Life Debt)

Az Új Köztársaság és a Birodalom konfliktusa végül a Jakkun lezajló végső, hatalmas csatában csúcsosodik ki, ahol a Köztársaságiak végső győzelmet aratnak a Birodalom felett és hátramarad az számtalan hajóroncs, ahol a Az ébredő Erőben Rey megpróbálja összeszedni a napi betevőt. A két fél végül aláírja a Galaktikus Megállapodást, amelynek értelmében a Birodalom hatalmi hierarchiáját leépítik, területeit pedig beolvasztják a Köztársaságba. (Battlefront I-II, Lost Stars, Aftermath: Empire's End)

Egy megosztott ház

Miután Leia hercegnő egyre inkább érezni kezdi fiában, Benben az Erő sötét oldalának hatalmát, elküldi őt Luke-hoz, hogy tanítsa ki és tartsa kordában az erejét, de nem ez az egyetlen veszélyforrás, ami Leiát és szövetségeseit fenyegeti. Míg a Köztársaság a béke illúziójában élt, addig a Birodalom titokban újjáalakult, hogy az Ismeretlen Régiókban bűnözők és korrupt szenátorok segítségével új haderőt építsen. Eközben egy hatalmi viszály két részre osztja a Szenátus tagjait: az egyik oldalon ott vannak a Populisták, akik megtartanák a Köztársaságban lévő világok szuverenitását, a másik oldalon pedig a Centristák, akik szerint egy erős, központi hatalomra és erős hadseregre lenne szükség. A Centristák előbb-utóbb elkezdenek merényleteket végrehajtani a Populista szenátorok ellen, Carise Sindian pedig felfedi a szenátus előtt, hogy Leia Organa valójában Darth Vader lánya, ezzel lemondásra kényszerítve. A Centristák ezután formálisan is bejelentik, hogy kilépnek a Szenátusból és hivatalosan is megalakul a Birodalom utódja, az Első Rend. (Bloodline)

Mivel a Szenátus megmaradt része nem hajlandó felvenni a küzdelmet a Birodalom új inkarnációjával, a hatalmától megfosztott Leia és Ackbar admirális megalapítják az Ellenállást, hogy ők maguk vegyék fel a harcot az Első Renddel. Később csatlakozik hozzájuk az Új Köztársaság egyik parancsnoka, Poe Dameron is, aki nem sokkal ezután a többi ellenálló segítségével megtalálja annak a térképnek egy részét, ami alapján megtalálhatják az időközben száműzetésbe vonult Luke Skywalkert. (Poe Dameron, Az ébredő Erő)

Habár kicsit nyakatekert itt-ott a történet, azért a Disney azért ügyesen kitöltötte a helyet a két film között érdekes és izgalmas történetekkel, és mindenkinek jut valami függetlenül attól, hogy a könyveket vagy a képregényeket preferálja. Az is szerencsés, hogy a hetedik és nyolcadik rész között nincs igazán szünet, viszont Az utolsó Jedik befejezése után kérdéses, hogy a kilencedik epizód mennyit fog előre ugrani az időben. Ti mit gondoltok?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)