Hirdetés

Óriási pofont kapott a magyar zene, az utolsó, hazánkban is aktív globális kiadó nem kér többé belőle

|

Még idén felhagy a magyar előadók zenéinek terjesztésével és kiadásával a Universal Music Group.

Hirdetés

A Warner Music Group és a Sony Music Entertainment után a zeneipar harmadik meghatározó szereplője, a Universal Music Group is elhagyja az országot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a UMG 2024-től kizárólag nemzetközi előadókkal szándékozik foglalkozni a magyar piacon, a hazai zenészek dalainak terjesztésével és lemezeinek kiadásával teljesen felhagy. A hírről beszámoló Telex értesülései szerint a kivonulás következtében leépítik a budapesti irodát, de nem zárják be, néhány pénzügyes és marketinges munkatárs megtarthatja az állását. Ők a nemzetközi repertoár itthoni népszerűsítéséért felelnek majd.

Nem éppen ismeretlen nevekről van szó, ugyanis a piac 38 százalékát birtokló (ekkora volt a részesedése 2023 első negyedévében) zeneipari óriás számtalan kiadójának termeli a bevételt (a cégcsoport forgalma több mint 10 milliárd dollár volt tavaly) mások mellett Billie Eilish, Taylor Swift, The Weekend, Sting, és még a Beatles is.

Hirdetés

Mióta Magyarországon is aktív, az UMG szárnyai alatt számos ismert magyar előadó megfordult, az elmúlt években többek között 6363, Dé:Nash, a Fiúk, Kapitány Máté, Krúbi és Lil Frakk alkotásait gondozta, míg ezzel párhuzamosan Beton.Hofi és a Hundred Sins a Universal alkiadójával, a Banana Recordsszal állt szerződésben. Az utóbbit egyébként nem érintik a mostani változások (a magyarországi mellett a UMG szlovákiai tevékenységét is prágai regionális központ veszi át), a digitális disztribúcióval foglakozó Virgin Music hazai partnereinek - mint például AKC Misinek - ellenben új terjesztőt kell keresniük.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)