Hirdetés

Mit adott nekünk Akira Toriyama, a Dragon Ball atyja?

|

68 éves korában hagyott itt bennünket Akira Toriyama, most az ő életútjára emlékezünk.

Hirdetés

Akira Toriyama, avagy a hivatalos magyar írásmód szerint Torijama Akira, japán mangaka alig pár napja, március elsején elhunyt. Halálának hírére túlzás nélkül egy generáció jajdult fel, egy egész korosztály számára jelentett ugyanis fix hétvégi programot a Dragon Ball rajzfilmsorozat nézése, vagy a világ szerencsésebb helyein az alapjául szolgáló manga olvasása - kevesen tudják egyébként, de 2000 és 2001 között nálunk is futott a képregénysorozat, ez a kiadvány hazánkban azonban csak 16 lapszámot élt meg.

De ki is volt Torijama és miért vált munkássága annyira fontossá a mangák és animék rajongói számára? Ebben a cikkben most az ő életútját járjuk végig, és közben megpróbálunk választ adni ezekre a kérdésekre is.

A korai évek

Torijama az Aicsi prefektúrában található Kijoszu városában született 1955. április 5-én. Már kiskorában beleszeretett a rajzolásba, elsősorban állatokat és járműveket örökített meg. Nagy hatással volt rá az 1961-es 101 kiskutya című Disney mese, egészen elképedt azon, hogy ilyen minőségű animációt is létre lehet hozni. Általános iskolában egy pajtása bátyja révén ismerkedett meg a mangákkal, illetve ugyanebben az időszakban találkozott első ízben otthoni tévével. Nem túl meglepő módon Torijama is hamar megszerette a mangákat, hasonlóan az összes kortársához, először Tezuka Oszamu világhírű munkája, az Astro Boy keltette fel az érdeklődését - már ekkor is világos volt, hogy Torijama ízlésére nem lehet panasz.

Hirdetés

Osztálytársai egyébként ugyancsak nagyon szerettek rajzolni, de elsősorban már létező mangák karaktereit másolták, Torijama viszont inkább magukat az osztálytársakat rajzolta le. Nem szippantották be teljesen a képregények, középiskolában a mangáknál sokkal jobban érdekelte a filmezés és a televízió. Ebből az időszakból interjúi során az Ultraman tévésorozatot és a kaiju filmeket emelte ki, mint nagy kedvenceit.

Bár szülei próbálták rávenni a továbbtanulásra, a középiskola után inkább belevetette magát a munka világába, egy reklámügynökségnél kezdett el dolgozni, itt három évet töltött el, plakátok tervezésével foglalkozott. Nem igazán feküdt neki a vállalati környezet, ahogy a korán kelés sem, de még túlzottan lazának tartott öltözékéért is kapott megrovásokat, ezért végül inkább szedte a cókmókját és felmondott. Ennek pedig mi rajongók csak örülhetünk.

Szerencse szüli a mangakát

A 23 éves Torijamának gyorsan pénzre volt szüksége, ezért beküldött egy pályamunkát a legendás Weekly Shōnen magazin mangapályázatára - magát az újságot, ahol meglátta a pályázatot teljesen véletlenül találta egy kávézóban, szóval a szerencsefaktor továbbra is nagy szerepet játszott abban, hogy később olyan csodák születhessenek, mint a Dragon Ball.

Torisima Kazuhiko, Torijama későbbi szerkesztője nagyon szerette a beküldött munkát, azonban a versenyből ki kellett zárnia, mivel nem egy eredeti mű, hanem egy Star Wars paródia volt. Táviratot küldött ugyanakkor Torijamának, melyben a rajzolás folytatására és további munkák beküldésére biztatta. Torijama pedig így is tett, és így született meg a Wonder Island, az első ténylegesen publikált műve, ami 1978-ban jelent meg a Weekly Shōnen Jumpban. Talán ma hihetetlenül hangzik, de ez a történet abszolút bukásnak bizonyult, konkrétan az utolsó helyen végzett az olvasói értékelésekben.

A folytatás, a Wonder Island 2 szintén bukás lett, de épp ezek a kudarcok vezettek ahhoz, hogy Torijama tovább alkosson. Eredetileg ugyanis a fizetése felmarkolása után abba akarta hagyni a mangakészítést, de így csak makacssága erősödött. Csak nagyon lassan érte el a tényleges siker, ehhez pedig az is kellett, hogy szerkesztője női karakterek megalkotására biztassa. Így született meg végül Dr. Slump.

Az 1980 és '84 között futó Dr. Slump tette Torijama nevét széles körben ismertté a mangaolvasók számára. Maga a sztori egy Senbei Norimaki nevű professzorról és az ő kis robotjáról, Arale Norimakiról szólt - ők egyébként később a Dragon Ballban is felbukkantak. A Dr. Slump sorozattal Torijama már díjakat is nyert, sőt a manga végül televíziós adaptációt is kapott - a rebootot egyébként 1999-ben kaptuk meg. A legutóbbi, 2008-as számok szerint a Dr. Slump mangákból összesen 35 millió kelt el Japánban.

Son Goku színre lép

Az elkövetkező években sorra jelentek meg az új, népszerű munkái, a nagy dobásra viszont 1983-ig várni kellett. Ismét a szerkesztő, Torisima Kazuhiko volt az ötletgazda, azt javasolta, hogy ha már úgyis annyira szereti a harcművészes filmeket, Torijama készítsen egy kung-fu tematikájú shōnen mangát. És így jött létre végül a kétrészes Dragon Boy, ami a Fresh Jump 1983. augusztusi és októberi számában jelent meg. A remek fogadtatásnak köszönhetően a Dragon Boy végül 1984-ben immár Dragon Ball néven sorozattá vált. Érdemes megjegyezni a The Adventure of Tongpoo nevű sztorit is, ami a Weekly Shōnen Jumpban jelent meg, és szintén tartalmazott elemeket a Dragon Ballból.

A Weekly Shōnen Jumpban futó Dragon Ball sorozat minden idők egyik legnépszerűbb mangaszériájává vált. Eredetileg kalandmangaként indult, de később masszívan ráfeküdt a harcművészeti vonalra. A sorozat közel 11 éven át futott és összesen 519 fejezetet élt meg, hatalmas hatása volt arra, hogy a Weekly Shōnen Jump magazin eladási rekordokat tudott dönteni. A japán sikerek után jött a nemzetközi elismerés, a Dragon Ball pedig több anime és animációs filmes adaptációt is kapott, a számtalan videojátékról nem is beszélve.

Ha már a videojátékoknál tártunk, érdemes az is megjegyezni, hogy Torijama keze nyomát nagyban magán viseli az 1986-os Dragon Quest játék, menjek kreatív dizájnere volt. Haláláig valamilyen formában az összes későbbi Dragon Quest epizód megalkotásából kivette a részét.

Elhalványul, majd fel is támad a Dragon Ball

A legendás Dragon Ball és Dragon Ball Z animációs sorozatok után egy olyan váltás következett, amit bizony nem minden rajongó gyomra vett be könnyedén. A harmadik animesorozat, az 1996-ban elstartolt Dragon Ball GT ugyanis már nem Torijama mangáin alapul. A mester nem volt teljesen független a szériától, neki köszönhettük a címet és a főbb karaktereket is ő tervezte. Nem hagyott fel a mangák rajzolásával, 2000-ban készült el például az úgyszintén nagyon sikeres Sand Land.

Tanácsadóként dolgozott a borzalmas kritikai fogadtatásban részesült Dragonball Evolution mozifilmen is, de később azt nyilatkozta, hiába mondta el a 20th Century Fox fejeseinek, hogy a koncepció alapjaiban rossz, sehogy sem sikerült megfogni az ő eredeti történeteinek lényegét, annak ellenére, hogy konkrét javítási javaslatokkal is élt, semmit sem fogadtak meg ezekből - ennek tükrében mondjuk érthetetlen, miért szerződtették őt tanácsadóként, ha épp a tanácsai nem kellettek a stúdiónak.

2012-ben jött aztán a nagy visszatérés, hiszen megérkezett a Dragon Ball Z: Battle of Gods, 17 év után az első Dragon Ball animefilm, és egyúttal az első olyan, ahol már a forgatókönyvírás kezdeti szakaszaitól be volt vonva maga Torijama is a munkába. Pár évvel később aztán jött a következő felvonás, a Ressurection F, amiben még nagyobb részt vállalt, ő írta a teljes forgatókönyvet is.

2015 júniusában pedig aztán a V Jump magazinban elindult a Dragon Ball Super, a legenda folytatása. A mangát már nem saját maga készítette, de ő adta az alaptörténet vázlatát és ő találta ki a főbb karaktereket. Természetesen nem maradt el az animés adaptáció sem, de ez 2018-ban véget ért, noha a manga kiadása tovább folytatódott. Később is komolyan kivette a részét az animefilmes folytatásokból, 2018-ban dolgozott a Dragon Ball Super: Broly, 2022-ben pedig a Dragon Ball Super: Super Hero című filmeken.

És bizony aktív volt életének utolsó hónapjaiban is, hiszen készített egy teljesen új történetszálat a Sand Land animeadaptációjához (érkezik egyébként hamarosan a Sand Land videojáték is), illetve megírta a történetét és kitalálta a karaktereit a hamarosan érkező új Dragon Ball Daima animációs sorozatnak. Ezek bemutatóit viszont már nem élhette meg.

A mangakához közeli források szerint agydaganat miatt kellett Torijamát megműteni még idén februárban. 2024. március 1-jén, 68 éves korában, akut szubdurális hematómában hunyt el. Temetését a szűk család előtt, zárt körűen tartották meg, halálhírét pedig csak egy héttel azután hozták nyilvánosságra, hogy a Dragon Ball és számos egyéb kiváló manga atyja itt hagyott bennünket.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)