Hirdetés

Minden, amit Lokiról tudni érdemes

|

Lokit, Thor mostohafivérét az MCU-nak hála tömegek ismerték meg, de érdemes tisztában lenni a sokrétű karakter képregényes múltjával is.

Hirdetés

Elvitathatatlan, hogy Loki hihetetlen népszerűségéhez sokat hozzátett a karakter MCU-s ábrázolása és Tom Hiddleston színészi játéka, az sem véletlen, hogy most épp saját Disney+-os tévésorozatot kapott. Loki tényleges ismeretéhez azonban a csínytevés istenének eredeti, képregényes verziójával sem árt tisztában lenni, legújabb maratoni magyarázónkban pedig arra teszünk kísérletet, hogy fogyasztható formában tálaljuk nektek azt a sok évtizednyi kalandot, amit mostanáig átélhettek neki hála a Marvel Comics kiadványainak olvasói.

Ez a cikk tehát nem az MCU-s Lokiról mesél, hanem arról a Loki Laufeysonról, aki első, kezdetleges formájában már a 1940-es évek végén felbukkant, tényleges debütálását viszont már a képregények ezüstkorának idejére szokták tenni, egészen pontosan 1962 októberére. Kezdődjék tehát a képregényes történelemóra, ez bizony maratoni hosszúságú lesz, még úgy is, hogy bizonyos pontokon egyszerűsíteni fogunk, illetve nagyobb falatok is kimaradnak, ha épp a kánon nagy egészében nem töltöttek be fontos szerepet.

Hirdetés

A kezdetek

Loki Laufeyson, más néven a csínytevés, a gonoszság, avagy a hazugságok istene Jotunheim fagyos világának jégóriásai között látta meg a napvilágot. Szülei Laufey király és Farbauti királyné voltak, uralkodói származása azonban semmit sem ért testi visszamaradottsága mellett: Loki sokkal kisebb és gyengébb volt, mint a többi jégóriás. Elszeparálva tengette életét, majd maga Odin, az asgardi istenségek vezetője fogadta őt örökbe. Ennek az örökbefogadásnak a körülményei viszont képregényes léptékben mérve csak nem is olyan régen, a 2009 januárjában megjelent, harmadik Thor képregénysorozat 12. számában bontakoztak ki. Itt derült fény arra, hogy nem más, mint a jövőbeli Loki utazott vissza a múltba, és Bornak, Odin apjának álcázva magát ő vette rá arra a Mindenek Atyját, hogy fogadja be saját családjába a kis jégóriást.

Lokit Thorral, Odin fiával együtt nevelték fel, mégsem részesültek egyelő bánásmódban Asgard hercegei. Thor erősebb, ügyesebb volt mint Loki, a testvérek közötti különbségek pedig irigységet plántáltak Loki szívébe. Más területeken azonban Loki volt a tehetségesebb: egész ügyes varázshasználó vált belőle. Mágikus képességeit viszont épp arra tervezte bevetni, hogy elpusztítsa fivérét, és ő legyen a leghatalmasabb minden asgardi közül. Ez vezetett ahhoz is, hogy kezdeti csínytevései konkrét gaztettekké fajultak, a csínytevés istenéből a gonoszság istenségévé vált. Az általa elkövetett bűnök miatt végül egészen egyszerűen száműzték Asgardból.

A 2020-ban kiadott Ruins of Ravencroft: Dracula füzetből tudjuk, hogy Loki rövid ideig megfordult 1933-ban a Ravencroft Institute nevezetű, szuperképességű bűnözőket rácsok mögött tartó intézetben, de persze nem maradt itt sokáig. Kronológiailag következő felbukkanása már a Venus képregénysorozat 1949-es, hatodik lapszámához köthető. Az itteni sztori szerint Loki magára haragította a hellén istenségek vezérét, Zeuszt, aki alávetette őt a görög alvilágba, ahol Pluto helyett immár ő vált a Hades, tehát a görög pokol urává. Itt fiút teremtett magának, aki a képregényekben Son of Satan néven illettek, de ez a karakter semmiképp sem tévesztendő össze a szintén ugyanezen a néven futott Daimon Hellstrommel. A Venus széria következő füzeteiben az alvilágot uraló Loki változatos módokon próbált meg borsot törni a görög istenek orra alá, kavart kicsit Afroditével, avagy Vénusszal, de aztán csak sikerült visszakeverednie Asgardra. Itt Odin egy fába zárta őt, de innen is rekordidő alatt szabadult ki.

Odin parancsa szerint a fa csak akkor engedhette el őt, ha valaki elhullajtott egy könnycseppet érte. Loki ezt egy csellel érte el: egy fa egyik lehulló levelét úgy irányította, hogy épp egy másik isten, Heimdall szemébe pottyanjon, akinek így legördült az arcán egy könnycsepp. Loki tehát újra szabad volt, és egyből a Föld felé vette az irányt. Számos alkalommal összecsapott mostohafivérével, Thorral, de persze a végén mindig ő húzta a rövidebbet. Ilyenkor Odin újra és újra rabláncra verte őt Asgardban, de a csínytevés istenének még a különleges uru fémből készül béklyók sem jelenthettek akadályt, megtalálta a módot a szökésre.

Loki történetének egyik legfontosabb momentuma a Bosszúállók csapat életre hívása volt. Ő manipulálta úgy Hulkot, hogy a zöld óriás eszeveszett tombolásba kezdjen, megállítására pedig egyesültek a Föld legnagyobb hősei az Avengers képregénysorozat legelső, 1963-ban megjelent füzetében.

Ragnarok, az istenek alkonya

Az elkövetkező évtizedekben Loki folyamatosan azzal próbálkozott, hogy vagy épp nemes egyszerűséggel megölje Thort, vagy sikerüljön éket vernie a mennydörgés istene, és halandó szerelme, Jane Foster közé. Tényleg nagy ugrás jön most, mert a '60-as évektől egészen 2004-ig repülünk, ekkor jelent meg ugyanis a második Thor képregénysorozat 80. száma, melyben elindult a Ragnarok nevezetű történetfolyam.

Ez párhuzamosan futott az Avengers Disassembled sztorival, mely során az eredeti Bosszúállók formáció feloszlott, később pedig megalakult a New Avengers nevű csapat, immár például Pókemberrel és Rozsomákkal a tagok között. Nemcsak a Föld legnagyobb hőseinek sztoriját zárta le viszont (ideiglenesen) a Marvel, hanem Thor is megkapta a skandináv mondákból is ismert nagy finálét, ez pedig természetesen Lokit is érintette.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

A Ragnarok egy vég nélkül ismétlődő ciklus, mely során az asgardi istenségek egy végső csatában mind elesnek, de később újjászületnek és minden kezdődik elölről. El is érkeztünk az aktuális periódus végéhez, Loki a próféciákban foglaltak szerint Asgard ellen vonult az istenek összes ellenségével, ezúttal azonban Thornak sikerült megtörnie az ördögi kört. Kiderült, hogy mindezek mögött az asgardiak sorsát szövögető kozmikus lények álltak, kiket egyszerűen "Those Who Sit Above in Shadow", azaz "akik az árnyak felett ülnek" néven illettek. A mostani ciklus abban volt más, mint a többi, hogy ezúttal az említett kozmikus entitások is meghaltak, ezért nem volt, aki feltámassza az isteneket. Egyedül Thor élte túl az eseményeket, aki hosszú, mély álomba merült.

Sif testébe zárva, avagy Lady Loki

A harmadik Thor képregénysorozat rögvest azzal nyitott, hogy Thor visszatért közénk, és itt, a Földön próbálta meg létrehozni az új Asgardot. Szépen sorban megkereste a többi istent, akik szintén a Földön kaptak új életet. Loki esetében viszont némi változás történt: a csínytevés istene ugyanis abban a testben született újjá, mely eredetileg Thor asgardi szerelméhez, Lady Sifhez tartozott. A Ragnarok után az asgardi istenek lelkei halandó gazdatestekbe kerültek, várva Thor hívó szavára. Mikor azonban a hívás elhangzott, Lady Sif, aki egy haldokló idős hölgy porhüvelyében találta magát, egészen egyszerűen túl gyenge volt ahhoz, hogy meghallja Thor szavát. Sif újonnan elkészült testébe tehát nem érkezett lélek, Loki lelkéhez pedig épp, hogy test nem tartozott, így találtak egymásra és így jött létre egy új karakter, akit sokan egyszerűen csak Lady Loki néven ismernek.

Loki persze női alakjában sem tett le arról, hogy megkeserítse bátyja életét. Feltámasztotta például Bort, Odin apját, akit egyből el is bűvölt. Az egykori Bor király mindenkit ádáz ellenségnek látott, Thor pedig, aki nem tudta, kivel van dolga, kénytelen volt megölni őt. Loki eztán királygyilkossággal vádolta bátyját, Thort pedig száműzték Asgardból, mivel gyakorlatilag tényleg megölte azt, akit születési előjoga miatt megilletett volna a trón.

Így végül Loki lett az asgardiak vezére, el is kezdte a szép közös jövő építését Fátum Doktorral, Latvériát képzelte el az ideális helyszínnek Új Asgard számára. Csatlakozott továbbá a Dark Illuminati, illetve Cabal néven is emlegetett gonosz szervezethez, melyet a skrullok titkos inváziója után Norman Osborn vezetett. A Secret Invasion, avagy Titkos invázió történetfolyam végén Osborn volt az, aki megölte a skrullok császárnőjét, ennek hatására őt kiáltották ki a Föld megmentőjének. Korlátlan hatalmat kapott, egykori bűnözőkkel uralta a világot, a hősök pedig vagy behódoltak, vagy menekülni kényszerültek. Lokinak ez egy ideig ideális közeg volt, később azonban elhatározta, hogy kibillenti Norman Osbornt a vezérjátékos szerepéből. Ehhez a Mighty Avengers nevezetű Bosszúállók csapatot kezdte el manipulálni úgy, hogy felvette a Skarlát Boszorkány alakját. Végül lebukott, mivel Sólyomszem, azaz Clint Barton megcsókolta őt, és rájött, hogy ez bizony nem az igazi Skarlát Boszorkány.

Loki csak nem mondott le arról, hogy valamiképp megszabaduljon Norman Osborntól, végül pont őt vette rá arra, hogy saját Dark Avengers csapatával, és a S.H.I.E.L.D. helyett létrehozott szervezetével, a H.A.M.M.E.R.-rel támadják meg Asgardot. Ez a sztoriszál a Siege címet viselő történetfolyamban csúcsosodott ki. A Siege minisorozat negyedik számával pedig el is érkeztünk az eddig bemutatott Loki életének valós végéhez: a nagy asgardi csata során ugyanis a Void nevezetű lény, a Sentry nevű szuperhős sötét énje Thor szeme láttára végzett vele.

Ugye nem gondoltátok, hogy Lokinak az útjába állhatnak olyan hétköznapi dolgok, mint a halál? Természetesen erről szó sincsen. Halála előtt ugyanis Loki elszakította magát a sors láncától, rávette Helát, a halál istennőjét, hogy törölje az nevét a holtak könyvéből, így pedig a valós halál helyett az újjászületés várta. Egy valóban teljesen új személyiséggel rendelkező gyermekként éledt újjá. Ezt a karaktert Kid Lokiként emlegetik a képregényolvasók.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)