Hirdetés

Magyar nyertes, egy nagy pofon, történelmet író Apple - az 5 legfontosabb dolog, amit tudni kell az Oscar-díjátadóról

|

Tényleg volt idén magyar díjazottja az Oscarnak? Mi egyáltalán az a CODA, ami a legjobb filmnek járó díjat kapta? Ezekre és más kérdésekre is választ adunk.

Hirdetés

Hajnalban lezajlott a 94. Oscar-díjátadó gála, és annak ellenére, hogy rövidebbre húzták, mint az elmúlt évek műsorait, volt miről beszélni utána. A sajtó most sajnos nem a díjazottaktól hangos elsősorban, hanem a Will Smith által kiosztott pofontól - természetesen emellett sem mehetünk el szó nélkül, de történt még egy-két olyan dolog, ami szót érdemel.

Alább összeszedtük a szerintünk legfontosabb eseményeket, bejelentéseket, és elmondjuk azt is, miért történelmi a Coda győzelme.

Hirdetés

Magyar díj

Kezdjük a számunkra egyik legértékesebb díjjal: a Dűne számos elismerést bezsebelt, köztük a legjobb díszlet díját is, ami név szerint mindig két embernek jár. Idén az egyik Patrice Vermette, a film díszlettervezője volt, a másik pedig Sipos Zsuzsanna, magyar származású, de Amerikában élő berendező, aki magyarul is megköszönte az elismerést. Korábban a Gemini Manen, a Szárnyas fejvadász 2049-en, és Az elmeorvoson (The Alienist) is dolgozott, valamint részt vett a készülő Borderlands film munkálataiban is. Ők egyébként két hete a BAFTA-díjat is megkapták. 

Will Smith pofonja, Jada Pinkett Smith betegsége

Az est legtöbbet emlegetett pillanata az volt, amikor Chris Rock Will Smith feleségének, Jada Pinkett Smithnek azt mondta, alig várja, hogy a G.I. Jane 2-ben láthassa, viccelődve ezzel a hölgy kopaszságán. Akár tudta, hogy a hajhullást egy 2018-ban diagnosztizált autoimmun betegség okozza nála, és hogy kellemetlenül érzi magát miatta, akár nem, akkor is tuskó dolog volt Rock részéről ezzel poénkodni - miután az eleinte kacarászó Will Smith is látta, hogy neje nem vette a poént, felállt, felsétált a színpadra, és lekevert egyet Chris Rocknak, majd a "Ne vedd a feleségem nevét a kibaszott szádra" mondattal erősített rá, hogy ilyet azért nem lenne szabad megengedni.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A helyzetet Sean "Diddy" Combs próbálta meg rendezni azzal, hogy azt mondta a két félnek, "családként fogjuk ezt megoldani".

Később, amikor Smith átvette a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, elnézést kért az akadémiától, de Rocktól nem. Elmondta, Denzel Washington pár perccel színpadra lépése előtt azt súgta Smithnek,

"légy óvatos a legdicsőbb pillanataidban, akkor jön el érted az ördög."

A Los Angeles-i rendőrséget értesítették az esetről, de Chris Rock nem kívánt feljelentést tenni - viszont ha később meggondolná magát, még léphet. 2016-ban egyszer már beleállt félig-meddig viccesen Jada Pinkett Smithbe, amikor azt mondta, az, hogy a hölgy bojkottálja az Oscart, olyan, mintha ő bojkottálná Rihanna bugyiját - ahogy Smith a díjátadóra, úgy ő sem volt meghívva Rihannához.

Mégis mi az a CODA?

A legjobb filmnek járó díjat a CODA kapta - joggal merülhet fel a kérdés a mozikig és a Netflixig ellátó közönségben, hogy hogyan kerülhetett ez az akadémia látóterébe. A három jelölését mind-mind díjra váltó CODA az Apple TV+-on debütált; címe a Child of Deaf Adults, avagy a "Siket szülők gyermeke" kifejezés rövidítése.

A coming of age dráma-vígjáték egy 2014-es francia film remake-je, középpontban a család egyetlen halló tagjával, aki egyszerre igyekszik a családi vállalkozásban segíteni és a saját életét egyengetni. Egyben ez lett az első, streaming szolgáltatón keresztül kiadott film, ami a legértékesebb Oscart elvihette, egyik mellékszereplője, Troy Kotsur pedig az első siket férfi színész, aki díjat kapott (a szintén a filmben játszó Marlee Matlin már 1986-ban díjazott lett).

Rajongói díjak

Idén először a rajongók is megszavazhatták kedvenceiket két kategóriában: minden idők legünnepibb jelenetére és a 2021-es év legjobb filmjére lehetett szavazni. Előbbiek közül a Zack Snyder-féle Igazság Ligája egyik Flash-es mozzanata nyert, lenyomva a Mátrixot, a Bosszúállókat és a Dreamgirlst, utóbbi kategóriában pedig A halottak hadserege győzedelmeskedett, maga mögé utasítva a Cinderellát, a Minamatát, a Pókember: Nincs hazautat és a Tick, Tick... Boom!-ot. Fura világot élünk.

Melyik volt a legsikeresebb film, és melyik kapta jelöléseihez képest a legkevesebb díjat?

Az est nagy nyertese a Dűne volt, amely 10 kategóriából 6-ban nyert, a legnagyobb vesztes pedig A kutya karmai közt, melyet 12 kategóriában indítottak, de mindössze egyben diadalmaskodott: Jane Campion vehette át a legjobb rendezőnek járó szobrot. A Ne nézz fel! és a Rémálmok sikátora semmit nem kapott végül.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)