Hirdetés

Kiderült, hogy milyen sci-fik pörögnek a legjobban a Vaterán, és az is, hogy milyen sokat fizetnek értük a vásárlók

|

A piactér a Dűne: Második rész kapcsán elemezte ki, hogy az elmúlt évek vásárlásai alapján melyek a legkelendőbb sci-fi könyvek és képregények.

Hirdetés

Vannak gyűjtők, akik a világért sem válnának meg kollekciójuk darabjaitól és előszeretettel böngésznek a digitális piactereken a bővítés érdekében, és vannak olyanok is, akik ahogy ráunnak valamire, már tovább is adnak rajta (ez még mindig jóval praktikusabb, mint a szemétre vetni az adott tárgyat), és ezzel nincs is semmi gond. A legtöbbször gazdát cserélő termékek között valószínűleg ott találjuk a könyveket is, amelyek a mai, felgyorsult világban, az ebookok növekvő kereslete mellett is értéket jelentenek, egy szép házi könyvtár látványa és illata még mindig felbecsülhetetlen. 

Hogy a könyvek és képregények továbbra is nagyon népszerűek, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a Vatera statisztikái. A vállalat a közelmúltban mozikba került Dűne: Második rész premierje kapcsán annak nézett utána, hogy az áruházban mely sci-fi könyveket és képregényeket veszik a leginkább, és nem igazán az a meglepő, hogy milyen brandek mennek a leginkább, hanem az árak. 

Hirdetés

Az elmúlt öt év tranzakcióinak vizsgálata alapján a Dűne és Star Wars könyveket, valamint Isaac Asimov műveit vásárolták a legtöbben a sci-fi szekcióban, tízből csupán három eladásban cseréltek gazdát más alkotások. A Vatera adatai szerint a zsáner ötszáz legmagasabb áron (15 és 225 ezer forint között) elkelt regénye közül az eladások negyedét a messzi-messzi galaxis történetei generálták, Frank Herbert Dűne-szériája a második legnépszerűbbnek bizonyult a tranzakciók 22,2%-ával, míg a robotika három törvényét megalkotó Isaac Asimov munkái a top 500 eladás 22 százalékát tették ki.

Ha csak 2023-at nézzük, akkor a Dűne volt az első (19%), Asimov a második (18%), a Star Wars a harmadik (15,6%) legkapósabb. A képregények piacát a Star Wars-füzetek uralják, az öt év top 500 tranzakciójának kicsivel több mint a felét tették ki, ezt pedig Neil Gaiman művei követték lemaradva, az eladások mindössze 8 százalékával. 

Ami az árakat illeti, a regényeknél a legdrágábban egy tízkötetes Asimov kollekció talált gazdára tavaly nyáron, amely a szerző teljes sci-fi univerzumát tartalmazza: ez 225 ezer forintot ért meg a vevőnek, de pár hónappal korábban elkelt egy hasonló gyűjtemény is, igaz, az "csak" 140 ezer forintért. Frank Herbertnél a Dűne-sorozat kollekciója a csúcstartó, amit 120-126 ezer forintért vittek haza pár éve, míg a Star Wars-köteteknél a kilencrészes Jedi-növendék a rekorder 120 ezer forinttal (2018-ban volt egy másik nagy fogás is, akkor egy 64 kötetes Star Wars-gyűjteményre csaptak le 100 ezer forintért). A top 500 eladott tétel árcéduláit összevetve átlagosan 29 ezer forint körüli áron forogtak a termékek. 

A sci-fi képregényeknél Neil Gaiman The Sandman képregénysorozatának ötkötetes kollekciója viszi a prímet, amelyet 2023 nyarán 185 ezer forintért adtak el a Vaterán, a füzetek között pedig egy Fazekas Attila-darab áll az élen: a magyar képregényrajzoló néhány éve ötszáz példányban kiadta az első Star Wars trilógia történetét feldolgozó adaptációjának gyűjtői, limitált változatát, amelynek egyik példánya 122 ezer forintot ért meg valakinek. 

Ti mennyiért vettetek már vagy adtatok el sci-fi alkotásokat a Vaterán?

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)