Hirdetés

Így néznek ki A Gyűrűk Ura, Trónok harca és Az éhezők viadala karakterei az MI szerint

|

Az MI elképelte, hogy a regények alapján hogyan néznének ki az egyes szereplők, és összevethetjük, hogy ehhez képest kik alakították őket az adaptációkban.

Hirdetés

Amikor éppen nem amiatt aggódunk, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatással lesz az életünkre, akkor azzal vagyunk elfoglalva, hogy milyen érdekes és fantasztikus dolgokat lehet vele létrehozni. Bár ott még nem tartunk, hogy a Trónok harca befejezését megírja egy MI George R.R. Martin helyett, viszont lazán megalkotja A Gyűrűk Ura karaktereinek gyerekváltozatait és a Harry Potter szereplőket Pixar-verzióban, vagy átkonvertálja a mesebeli hercegnőket a valóságba

Nem véletlen, hogy a klasszikus regények szerelmesei előszeretettel generáltatják le vele, hogyan néznének ki a fantáziájuk által megelevenített figurák vizualizálva, már csak azért is, mert az ezekből készült élőszereplős adaptációknál nem mindig az az elsődleges szempont, hogy minden attribútum stimmeljen, hanem hogy az adott karaktert jól át tudja adni a színész a vásznon, a képernyőn. A legtöbb produkció azonban igyekszik igazodni az alapanyaghoz, de nem szolgai módon. 

Hirdetés

Ma már nehezen tudnánk elképzelni Gandalfot Ian McKellen, Katniss Everdeent Jennifer Lawrence, vagy esetleg Tyrion Lannistert Peter Dinklage fizimiskája nélkül, pedig egyikőjük se teljesen úgy néz ki, amilyennek J.R.R. Tolkien, Suzanne Collins és George R.R. Martin eredetileg leírták őket. Éppen ezért olyan izgalmas összevetni az élőszereplős kiadásukat azzal, amilyennek az MI elképzeli őket a regények alapján. A The Technodrom készített egy jópofa válogatást A Gyűrűk Ura, Trónok harca, Az éhezők viadala és Jane Austen művekből, mi ezek közül szemezgettünk most: 

Tyrion - Trónok harca

Az HBO sorozatában Peter Dinklage zseniálisan formálta meg Joanna és Tywin Lannister legkisebb, törpe növésű gyermekét, aki intelligenciájával és stílusával kompenzált, azonban vannak eltérések a két változat között. Míg a könyvben úgy jellemzik az Ördögfiókát, hogy "olyan szőke, hogy szinte már fehérnek tűnik", addig a szériában sötétebb hajszínnel láthatjuk. Az MI a világosabb megoldással ment, és átvette a széles homlokot, valamint az egymástól eltérő szemeket is. 

Fotó: lettuceown / Artbreeder
Fotó: lettuceown / Artbreeder

Jaime - Trónok harca

Az idősebb Lannister-fiú Nikolaj Coster-Waldau megformálásában úgy nézett ki - legalábbis a sorozat elején -, mint egy herceg: jóképű, szőkésbarna, zöld szemű. Ugyanakkor Coster-Waldau sármját markáns arcberendezése adja, amit a mesterséges intelligencia már-már "kisfiús bájjal" ellensúlyoz, és azzal, hogy jobban fókuszál Jaime szőkeségére. Így tényleg úgy néz ki, mint egy ártatlannak tűnő szőke herceg, pedig tudjuk jól, honnan indult mind a könyvben, mind az HBO-n. 

Fotó: lettuceown / Artbreeder
Fotó: lettuceown / Artbreeder

Cersei - Trónok harca

Robert Baratheon özvegyét, a Hét Királyság számító királynőjét a mindig csodálatos Lena Headey adta át utálnivalóan jól, és nem is áll messze a kiindulási alaptól. A könyvben karcsú, gyönyörű, aranyhajú nőként jellemezték, amelyek egytől-egyig igazak Headey Cersei-jére is, és láthatóan az Artbreeder által megalkotott kép is hasonlít rá, szóval őt minden téren eltalálták. 

Fotó: lettuceown / Artbreeder
Fotó: lettuceown / Artbreeder

Daenerys - Trónok harca

Viharbanszületett Daenerys a Targaryen-házból, aki első ezen a néven és így tovább. A regényben karcsú, feltűnően szép, ezüst-arany hajú fiatal hölgyként írják le, Emilia Clarke pedig passzol ehhez, kivéve a lila szemeket. Az MI odafigyelt erre, ahogyan arra is, hogy a könyvbéli Daenerys fiatalabb, vonásait pedig ártatlanabbra faragta.

Fotó: lettuceown / Artbreeder
Fotó: lettuceown / Artbreeder

Brienne - Trónok harca

A Tarth-ház harcosát az olvasók magas, lapos mellkasú, nem túl vonzó, duzzadt ajkú nőként ismerhették meg, amit a szerepre castingolt Gwendoline Christie igyekezett hűen átadni, ugyanakkor a mesterséges intelligencia szélesebb arccal, sokkal férfiasabbra álmodta meg. 

Fotó: lettuceown / Artbreeder
Fotó: lettuceown / Artbreeder

Jorah -  Trónok harca

Ser Jorah Mormont egy Westerosból száműzött lovag, aki Daenerys szolgálatába állt. Az HBO sorozatában Iain Glen bújt a karakter bőrébe és kölcsönzött neki sármot, csakhogy eredetileg nem ez jellemezte Jorah-t: a könyvekben kopaszodó, csúnya férfiként szerepel, akinek nyaka és vállai olyanok, mint egy bikáé. Ezeket az MI jobban eltalálta, viszont a fotón nagyobb darabnak tűnik a férfi, amely már ellentétes a leírtakkal, miszerint Jorah fitt. Glen ezt kipipálta. 

Fotó: lettuceown / Artbreeder
Fotó: lettuceown / Artbreeder

Gandalf - A Gyűrűk Ura

Mindenki kedvenc mágusaként Ian McKellen vált a filmtörténelem ikonikus részévé A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógiáknak köszönhetően. Gandalf a leírás alapján úgy néz ki, mintha ősidők óta köztünk lenne, valamint hosszú fehér hajjal és seprű szakállal rendelkezik. McKellen ezeknek abszolút megfelel, a Midjourney viszont változtatott az arcszőrzetén, ami által valahogy kevésbé tűnik bölcsnek.

Aragorn - A Gyűrűk Ura

Kósza és a gondori trón várományosa egyben. Aragorn bozontos, szürkével tarkított sötét hajjal, szürke szempárral és sápadt, szigorú arccal szerepelt Tolkien képzeletében, Peter Jackson filmjeiben pedig Viggo Mortensen érdemelte ki a lehetőséget, hogy eljátssza a vándort és emlékezetes alakítást nyújtott. A Mortensen-féle Aragorn inkább barnás hajjal hódított, és a szemei sem voltak túl szürkék, az MI által elképzelt Aragorn viszont többnyire passzol a leíráshoz. 

Frodó - A Gyűrűk Ura

A Megye egyik, ha nem a leghíresebb hobbitját magasnak (hobbitokhoz mérten annak), barna hajúnak és világos szeműnek írta le Tolkien, és Elijah Wood illik is ehhez. A mesterséges intelligencia verziója nagyjából megegyezik ezzel, viszont sokkal fiatalabbnak ábrázolja Frodót. 

Gimli - A Gyűrűk Ura

Glóin fia és a Gyűrű Szövetségében a törpék képviselője, aki a regényekben csuklyát visel, barna és telt szakálla van. Ezt a mesterséges intelligencia azzal egészítette ki, hogy puffadtabb, kövérebb arcot adott neki. A filmekben John Rhys-Davies gondoskodott róla, hogy Gimlit sose felejtsük el, és a színész megjelenése szinte mindenben egyezett azzal, amit Tolkien kitalált. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Sauron - A Gyűrűk Ura

A Gyűrűk Ura fő antagonistáját és Mordor urát az átlagos emberi termetnél nagyobb, de nem óriásiként, a "gonoszság képmásaként" jellemzik a könyvek, a filmbéli ábrázolása pedig ilyen szempontból pontos, hiszen nem irreálisan magas, de félelmetes. Az MI itt kicsit félreértelmezte a dolgokat, hiszen Sauron drabálisnak tűnik a képen nagyon széles válakkal és zömök testalkattal. 

Katniss - Az éhezők viadala

Alultápláltnak gúnyolt fiatal lány olajbogyó színű bőrrel, szürke szemekkel és hosszú copfban hordott sötét hajjal - erről beugrik nektek Jennifer Lawrence? Az alultápláltságon kívül a színésznő Katniss összes könyvbéli vonásával rendelkezett, az MI viszont sötétebb bőrrel, nagyobb szemekkel és széles homlokkal alkotta meg Az éhezők viadala főszereplőjét. 

Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder
Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder

Peeta - Az éhezők viadala

Peeta Mellark Az éhezők viadala 12. kerületének férfi versenyzője, aki Suzanne Collins fejéből zömök testalkatú és középmagas fiúként pattant ki, akinek hamvas haja hullámokban omlik a homlokára. Bár a filmben őt játszó Josh Hutcherson egy picit alacsonyabb és később a haja is változik, eleinte minden más karakterjegyet magán visel, és a mesterséges intelligencia is hozzá hasonlót valósított meg.

Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder
Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder

Snow elnök - Az éhezők viadala

A hamarosan mozikba kerülő előzménysztoriban láthatjuk majd a fiatal Coriolanus Snow-t, viszont az eddigi Az éhezők viadala-filmekben az idősebb verzió szerepelt a zseniális Donald Sutherland megformálásában, aki már elnök volt. Egy manipulatív diktátor, akinek fehér haja és kígyószerű szemei vannak Collins szerint, és soványabb, alacsonyabb is, mint Sutherland. Az MI nem hagyta ki ezeket sem, a szakállt pedig lehagyta, amitől ez a változat még kegyetlenebbnek érezteti Snow-t. 

Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder
Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder

Haymitch - Az éhezők viadala

A Haymitch Abernathy a 12. körzet egyetlen túlélője, így ő Katniss és Peeta edzője. Tökéletes szerep ez a sokoldalú Woody Harrelsonnak, noha megjelenése eltért a könyvben leírtaktól: a középkorú férfihez illő testalkat és a szürkés szemek egyeztek, viszont a sötét és göndör haj, valamint az olajbogyószínű bőr már kevésbé. Ilyen szempontból az MI által bemutatott kép hitelesebb lett. 

Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder
Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder

Effie - Az éhezők viadala

Effie Trinket a 12. kerület versenyzőinek kísérője és tanácsadója, akiről a könyvekben nincs sok leírás azon kívül, hogy rózsaszín parókát és kapitóliumi ruhákat visel, és ijesztő vigyort tud villantani. Elizabeth Banks remekül beleilleszkedett a szerepbe, míg az MI túl természetesnek és ártatlannak ábrázolta Effie-t, bár a rózsaszín hajzuhatag kétségkívül érdekes lett. 

Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder
Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder

Cinna - Az éhezők viadala

A stylistot rövidre vágott barna hajú és zöld szemű férfinak írta le Katniss, és Cinna jellemzésénél nem volt különösebben megemlítve, hogy milyen a bőrszíne, így lényegében az őt eljátszó Lenny Kravitz nem üt el az alapoktól sötétebb bőrével. Kivéve a szemeket, a filmbéli Cinnáé ugyanis barnák. Az Artbreeder nevű MI viszont idomult a zöldhöz és fiatalabbá is tette a karaktert. 

Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder
Fotó: Tessa Fahey / Artbreeder

Elizabeth - Büszkeség és balítélet

A kultikus történet főszereplője hosszú barna hajjal, barna szemmel és barackszínű arcbőrrel lett megáldva, aki rendkívül kecses és vonzó, ezeknek pedig hibátlanul megfelel a 2005-ös filmben őt játszó Keira Knightley, akinek olyan színésznők közül kellett kitűnnie a legszebb Bennet-lányként, mint a testvéreit játszó Carey Mulligan, Jena Malone, Talulah Riley és Rosamund Pike. Az MI-változata is egyértelműen szép, de nem teszi Lizzy-t olyan különlegessé, mint Knightley. 

Fotó: Books_Baking_Broadway / Artbreeder
Fotó: Books_Baking_Broadway / Artbreeder

Elinor - Értelem és érzelem

Austen egyik, ha nem a legnagyobb klasszikusának főhősét fiatal, csinős nőként jellemzi finom arcbőrrel és szabályos vonásokkal, továbbá rövid, aranyszínű hajjal. Az 1995-ös filmváltozatban Emma Thompson képében láthattuk Elinort, és remek castingot köszönthetünk a személyében, míg az MI egy kevésbé aranyhajú, sokkal zsengébb Elinort varázsolt elénk. 

Fotó: Books_Baking_Broadway / Artbreeder
Fotó: Books_Baking_Broadway / Artbreeder

Emma - Emma

A 21 éves Emma Woodhouse-t Highbury legszebb lányának nevezi Jane Austen. Az Autumn de Wilde rendezésében, 2020-ban bemutatott filmben a magas és gyönyörű, szőke hajú, mogyoróbarna szemű Anya Taylor-Joy játszotta őt, ami megfelel a könyvben foglaltaknak, a mesterséges intelligencia azonban más megközelítést alkalmazott: a jobb oldali Emma haja sötétebb és a szemei mélyebben ülnek, viszont ugyanolyan vonzó, mint Taylor-Joy. 

Fotó: Books_Baking_Broadway / Artbreeder
Fotó: Books_Baking_Broadway / Artbreeder

Nektek mi a véleményetek a fenti összehasonlításokról?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)