Hirdetés

Hősies kezdetek: így mutatkoztak be a DC és a Marvel nagyágyúi

|

A mozivásznat is meghódító figurák sokat változtak az évek során, de most felidézzük, hogy miként festettek eredeti formájukban.

Hirdetés

Habár szuperhősös mozikból és sorozatokból régen sem volt hiány, az igazi dömping csak az utóbbi évtizedekben indult be. A forradalmat többnyire a Marvel filmes univerzum 2008-as nyitócíme, a Vasember megjelenésétől szokás számítani, de valójában már az ezredfordulótól egyre több sikercímet (pl. X-Men, Spider-Man, Batman: Kezdődik!) mutathatott fel a műfaj.

Mindezzel számos karakter vált népszerűvé olyan nézők millióinak körében, akik talán sosem találkoztak hőseik eredeti, képregényes változataival. Épp ezért gondoltuk, hogy izgalmas lenne felidézni a legismertebb figurák indulását, hiszen némelyikük pont attól érdekes, hogy mennyire készen kaptuk őket, míg másoknál jelentős változásokra csodálkozhatunk rá.

Hirdetés

Superman

A sort természetesen A Szuperhőssel, Supermannel indítjuk, aki a cikk szereplői közül a legidősebb, hiszen 83 éve lépett színre az Action Comics 1938. júniusi számában. A köpenyes kriptoni Jerry Siegel és Joe Shuster párosának köszönhetően elevenedett meg a füzetekben, az alkotóknak azonban nem ő volt az első karakterük ezen a néven, 1933-ban ugyanis már megjelentettek egy rövid történetet The Reign of the Superman címmel, amelyben az elnevezés még egy telepatikus képességekkel felruházott kopasz gonosztevőt takart.

A középen látható, 1934-1935 körül született vázlaton viszont Supes már majdnem elnyerte klasszikus formáját, ám ekkor még a karakterét részben ihlető erőemberek és ókori hősök mintájára fűzős csizmát viselt, háttérsztorija szerint pedig nem egy idegen bolygóról érkezett, hanem a Föld pusztulása miatt küldte vissza a távoli jövőből apja, az emberiség utolsó túlélője.

Batman

A Denevérember nem sokkal fiatalabb Supermannél: először az 1939. májusi Detective Comics #27-ben láthattuk, saját nevén pedig 1940 tavaszán kapott képregényt. A karakter Superman sikerének indíttatására Bob Kane fejéből pattant ki, ám a kreatív folyamatban kulcsszerepet játszottak Bill Finger író ötletei is. Batman már színre lépésekor magán viselte a figura fő ismertetőjegyeit, például a Leonardo Da Vinci rajzai alapján szabott köpenyét is.

Puritánabb kivitelétől eltekintve az éjszakai igazságosztó jelmezének mai szemmel legfeltűnőbb részlete talán a denevérek fejformáját jobban utánzó álarc. Érdekesség, hogy az első szám még nem említette a később központi motívummá vált tragikus háttérsztorit, Bruce Wayne szüleinek meggyilkolásáról ugyanis csak a Detective Comics 33. számában olvashattunk. Említésre méltó az is, hogy pályafutása kezdetén Batman még nem riadt vissza az emberélet kioltásától, első kalandjában például lazán belepofozta a főgonoszt egy savval teli tartályba.

Flash

A villámgyors Flash (Gardner Foxtól és Harry Lamperttől) azon szuperhősök közé tartozik, kiknek álcája az évtizedek során több személyt is takart. Az Arrowverse-ben és a DC-filmekben is látható Barry Allen csak a karakter második megtestesítője, aki a Showcase 4. számában tűnt fel 1953-ban. Az eredeti Flash-t viszont Jay Garricknek hívták, és a Flash Comics első számában lépett színre 1939 novemberében.

Ebben a történetben az egyetemista Garrick egy laboratóriumi cigiszünet (!) során összetör egy üvegcsét, s a kiszabaduló füsttől tesz szert szuperképességére. A hős külseje itt még élesen eltér a Barry Allen-korszakétól, szárnyas sisakja a római mitológia hírvivő istenét, a Hermészről mintázott Merkúrt idézi (a képregény pedig egyenesen Merkúr reinkarnációjaként vezeti fel a karaktert). A Garryck-féle Flash utoljára 1951-ben kapott saját füzetet, azóta csak mellékszerepekben tűnt fel.

Amerika Kapitány

Amerika Kapitány rangidősnek tekinthető a Marvel filmes univerzum nagyágyúinak sorában, hiszen ő az egyetlen közülük, aki a képregények aranykorában (1938-1956) született. Első alkalommal a Captain America Comics 1941. márciusi nyitószámában lépett akcióba, amiben rögtön magát Hitlert vette üldözőbe, már a borítón lezavarva neki egy irtózatos öklöst. Steve Rogerst Joe Simon írónak és Jack Kirby rajzolónak köszönhetjük, akik kifejezetten a nácik politikája elleni kiállásnak szánták a karaktert, ám ezt eleinte nem mindenki nézte jó szemmel.

A készítőket ugyanis fenyegető levelekkel bombázták, néhány ellenző pedig még az irodájuknál is megjelent, így Kirbyék egy darabig rendőri védelem mellett dolgoztak. Érdekesség, hogy a Kapitány nevére Simon első ötlete a "Super American" volt, ám ezt hamar elvetette a végső változat kedvéért. Az eredeti sorozat 1950-ig futott, majd egy 1953-as kísérletet leszámítva a szuperhős csak 1964-ben, a képregények ezüstkorában (1956-1969) tért vissza a The Avengers 4. számával.

Wonder Woman  

A DC Szentháromságának tagjai közül valószínűleg Wonder Woman keletkezéstörténete a legérdekesebb. Az amazont az egyik korai hazugságvizsgáló feltalálója, William Moulton Marston pszichológus alkotta meg, aki poliamor (többszerelmű) kapcsolatban élt feleségével és egy Olive Byrne nevű nővel.

A trió elkötelezett feminista volt, neje és Byrne így egyaránt ihletet nyújtottak Marstonnek a Csodanő kidolgozásához (Diana ikonikus karpereceit pl. Byrne ékszerei ihlették). Wonder Woman születésében ráadásul nagy szerepet játszott a szintén feminista H.G. Peter rajzoló is, aki Marston 1947-es halálát követően egészen 1958-ig gondozta a karaktert.

A szuperhős az All Star Comics 8. számában mutatkozott be 1941 októberében, rögtön a mozifilmekben is megjelenő pilóta, Steve Trevor oldalán szállva szembe a nácikkal.  Az első, teljes mértékben neki szentelt képregény a Sensation Comics #1 volt 1942 januárjából. Diana eszköztárában már a kezdetektől ott figyeltek a golyókat felfogó karperecek, a tiara, valamint az igazság lasszója is, amit a kötözős szexjátékokért rajongó Marston a női vonzerő és a puha kontroll allegóriájának szánt.

Aquaman

Arthur Curry, azaz Aquaman (Mort Weisingertől és Paul Norristól) szintén a képregények aranykorában, 1941 szeptemberében bukkant fel először a More Fun Comics 73. számában. Ebben a füzetben 7 szuperhős különálló sztorijait olvashattuk, melyek közül az újonc Aquamané volt az utolsó "fellépés". Bemutatkozó kalandjában az U-112 tengeralattjáró gonosz legénységével vette fel a harcot, és rögtön megismerhettük az eredettörténetét is.

Eszerint Curry egy ismert mélytengeri kutató sarja. Apja felfedezi Atlantiszt, az elsüllyedt várost tanulmányozva pedig megtanítja fiát a víz alatti túlélés fortélyaira. Aquaman végül csak 1962 februárjában kapta meg a saját képregényét, azóta viszont a DC különböző korszakaiban számos sorozatot szenteltek neki. Képességei és a víztől való függése gyakran képezik poénkodás tárgyát a popkultúrában, a jelenséget a Vanity Fair 2018-as cikke kiválóan dokumentálja. 

Hulk

A zúzógép Hulkot a két legendának, Stan Leenek és Jack Kirbynek köszönhetjük. Dr. Bruce Banner pusztító alteregója elsőként az 1962. májusi The Incredible Hulk #1 lapjain szabadult el, ám itt még többnyire szürkében dühöngött, mivel Lee úgy vélte, hogy ezt a színt egyetlen kisebbséggel sem kötik majd össze. A színező Sam Goldberg azonban nem volt elégedett az árnyalattal, ezért a történet során több változatot is kipróbált, köztük a zöldet is.

A nyomtatott végeredményt látva Lee is korrigálta döntését, így Hulk később már zöldben válhatott világhírűvé. A karaktert a Frankenstein-szörny, valamint Dr. Jekyll és Mr. Hyde ihlették. Lee ugyanis egy kimondottan tökéletlen hőst szeretett volna, mivel az 1961-ben megjelent Fantasztikus Négyes Lényének népszerűségéből arra következtetett, hogy a közönség jobban szimpatizál az ilyen szereplőkkel.

Spider-Man

A Pókember megalkotásáért Stan Lee és Steve Ditko párosát illeti az elismerés, de Jack Kirby részvételét is érdemes megemlítenünk. A kosztümös falmászó az Amazing Fantasy 15. számában, kísérleti jelleggel debütált 1962 nyarán, majd gyorsan az egyik legkeresettebb karakterré vált, így 1963 márciusában meg is kapta saját füzetét, a The Amazing Spider-Mant.

Az átlagos gondokkal (az első számban például iskolai zaklatással) küzdő tinédzser szuperhőst kifejezetten a fiatal olvasókat célozva mutatták be, a figura nevébe pedig azért került kötőjel, hogy jobban különbözzön Supermantől, aki szintén piros-kékben nyomult (a rajzoló Ditko egy interjújában viszont elárulta, hogy kezdetben narancssárga-lila színkombinációban képzelte el Peter Parker öltözékét).  Pókember első jelmeze remekül kiállta az idők próbáját, hiszen a karok alatti hálótól eltekintve ma is frissnek hat.

Thor

A filmekből is ismert Thor Odinson (Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby) 1962 augusztusában mutatkozott be a Journey into Mistery 83. számában, ám a képregénykészítők fantáziáját akkor már régóta mozgatta a skandináv viharisten személye. A Marvelnél az 1951. február-áprilisi Venus #12-13-ban is feltűnt, Jack Kirby pedig a rivális DC Comicsnak már 1957-ben megrajzolta egy változatát a Tales of the Unexpected #16-ban.

Ami az "igazi" Thort illeti, Stan Lee 2002-ben úgy nyilatkozott, hogy olyan karakternek szánták, aki még Hulknál is erősebb. Ehhez viszont már egy istenséget kellett segítségül hívniuk, Lee választása ezért a skandináv mennydörgőre esett.

A szkriptet testvére, Larry vázolta fel, míg a rajzolást a viking mondák iránt továbbra is élénken érdeklődő Jack Kirby vállalta. A Journey into Mistery első számában Thor végül Dr. Donald Blake-ként lépett színre, aki egy norvég barlangban talál rá Mjolnirra, ami a villámok istenévé változtatja (később pedig az is kiderült, hogy valójában ő maga Thor, ám Odin büntetésből száműzte a Földre és amnéziával sújtotta).

Iron Man

A vasba bújt szuperhőst négy ember, Stan Lee (ötlet, sztori), Larry Lieber (sztori), Don Heck (rajz) és Jack Kirby (rajz) együttműködésének köszönhetjük. A karakter első megjelenését az 1963. márciusi Tales of Suspense #39 jegyzi, ami teljes egészében Iron Man eredetéről szól. A sztori gyakorlatilag megegyezik a 2008-as filmben látottakkal, ám a playboy Anthony Stark itt vietnámi kommunisták fogságában kalapálja össze az életmentő páncélt.

Stan Lee visszaemlékezéseiben felidézte, hogy Vasember megteremtésével nagy kockázatot vállaltak, mivel a 60-as évek antikapitalista és háborúellenes légkörében álltak elő egy figurával, aki aktívan támogatta a hadsereget és egy személyben testesítette meg a tőkés réteget is.  

Iron Man ennek ellenére hamar népszerűvé vált, különösen a nők körében: Lee szerint nem kaptak sok rajongói levelet a szebbik nemhez tartozó olvasóktól, de ha mégis, azok szinte mindig Vasembernek szóltak. Az Iron Man páncél ma is használt arany-piros változata a Tales of Suspense #48-ban debütált, és a (többek közt) Pókember jelmezét is megálmodó Steve Ditko tervezte.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)