Hirdetés

Filmsztárok, akik nem színészként futottak be először

|

Sokan végeztek más munkákat, mielőtt filmekben és sorozatokban kezdtek el szerepelni, de mi most azokra fókuszáltunk, akik már azelőtt is ismertek voltak, hogy betörtek Hollywoodba.

Hirdetés

Természetesen nem minden színész tudott elhelyezkedni álmai pályáján rögtön a tanulmányai befejezése után (vagy éppen azok helyett). A legnagyobb sztárok is hétköznapi melókkal kezdték: Brad Pitt például az El Pollo Loco étterem számára öltözött be csirkejelmezbe bevonzani az embereket, Margot Robbie a Subwayben dolgozott, Jennifer Aniston biciklis futár volt, Tom Cruise londinerként kereste a kenyerét, Bruce Willis biztonsági őr volt és a sort még oldalakon keresztül folytathatnánk. Az sem ritka, hogy valaki csak belecsöppen a szakmába, mint Sharlto Copley, aki a District 9-cel mutatkozott be, miután összebarátkozott Neill Blomkamppel.

Őket aligha ismerte a világ, mielőtt befutottak volna filmsztárként, viszont akadtak olyanok is, akiket már bőven megcsapott a hírnév szele, mire a mozikban vagy a tévéképernyőkön sikert tudtak aratni. A leggyakoribb az volt, hogy a szórakoztatóipar más ágazataiból szivárogtak át a hírességek, például a zenészek próbálták ki magukat a klipeken túl is, de a sportok felől is érkeztek vállalkozó kedvű közönségkedvencek, akik népszerűségüket más formátumban is tudták kamatoztatni.  

Közülük válogattunk ki most tízet, kifejezetten azokra koncentrálva, akiket kedvelünk, és akik valóban bebizonyították az utóbbi évek/évtizedek során, hogy van keresnivalójuk Hollywoodban is.

Hirdetés

Arnold Schwarzenegger

Ma már leginkább a Terminátor-filmek és más akcióklasszikusok csillagaként vagy éppen volt kormányzóként emlegetik, egykoron azonban egészen más területen ért el kiugró sikereket. Schwarzenegger 15 éves korában kezdett el súlyt emelni, de 20 évesen már meg is nyerte a Mr. Universe címet (majd még háromszor), valamint később hétszer kiérdemelte a Mr. Olympia titulust is. Minden idők egyik legnagyobb testépítőjeként tartják számon, számos könyvet írt ebben a témában.

Róla nevezték el az Arnold Sportfesztivált is, ami a Mr. Olympia után a második legfontosabb testépítő-esemény lett, 1977-ben még film is készült róla Pumping Iron névvel. Innen eredeztethető a beceneve, az Osztrák Tölgy is. Schwarzenegger az 1970-es Herkules New Yorkbannal tette meg első lépéseit az álomgyár felé, majd az 1982-ben bemutatott Conan, a barbárral és az 1984-es Terminátorral elindult azon az úton, aminek az egyik legnagyobb akciósztárrá avanzsálta.

Dave Bautista

A galaxis őrzői-filmek, Szárnyas fejvadász 2049, Tőrbe ejtve: Az üveghagyma, Dűne, Kopogás a kunyhóban - csak néhány kiemelt név Bautista filmes repertoárjából, pedig az első főszerepére 2011-ig kellett várnia (House of the Rising Sun), előtte csak cameók és epizódszerepek (például a Smallville-ben és a Chuckban) jutottak neki… és a bunyók. Egy klub kidobójából vízimentő, majd testépítő lett, csak 1999-ben kezdett el pankrációval foglalkozni, 2000-ben pedig már alá is írt a WWE-hez.

2002-től 2010-ig Dave Batista néven szerzett magának nevet a ringben (tehát "u" nélküli) , és nem kerülték el a nagy sikerek: hatszoros világbajnok és négyszeres Tag Team bajnok lett, megnyerte a 2005-ös Royal Rumble-t, 282 napon keresztül volt nehézsúlyú világbajnok (ami azóta is rekordnak számít) és az eredményeit még hosszasan sorolhatnánk - 2010-ben tett egy rövid kitérőt az MMA világába is, és lila övet szerzett brazil jiu-jitsuban. 2019-ben vonult vissza a pankrációtól a színészet javára. 

Dwayne "The Rock" Johnson

A több lábon álló sztár manapság tömegeket csábít be a mozikba és a streamingre, amely hatalmas ugrás A múmia visszatérben látott, szörnyűséges CGI-vel életre keltett Skorpiókirály felbukkanásához, majd a karakter saját filmjéhez képest, viszont Dwayne Johnson még ennél is régebbről indult el a siker felé vezető úton. Bár eredetileg profi amerikai foci játékos akart lenni, végül ez nem jött össze, az NFL nem kért belőle, de 1996-ban édesapja, a régóta pankrátorként tevékenykedő Rocky segítségével leszerződtette őt a WWE.

Pályája elején a Rocky Maivia nevet kapta apja és nagyapja tiszteletére, majd később a The Rock, vagyis A Szikla lett a beceneve. Eredményei azt igazolják, hogy remek döntést hozott a szervezet: többek között tízszeres világbajnok, kétszeres interkontinentális bajnok, ötszörös Tag Team bajnok, a 2000-es Royal Rumble győztese és a WWE hatodik Triple Crown bajnoka. A 2000-es évek elején kezdett el betörni Hollywoodba, a többi már történelem. Több projekt is reflektál a pályafutására: a Nagypályások sorozata az amerikai focival foglalkozik, a Családi bunyóban a pankráció kapcsán cameózik, a Young Rock show pedig konkrétan az életéről szól.

Ice Cube

O'Shea Jackson Sr., vagy ismertebb nevén Ice Cube az egyik legnépszerűbb rapper, az N.W.A. egyik alapítója és a Lench Mob Records elindítója, aki 2016-ban az N.W.A. tagjaként helyet kapott a Rock and Roll Hall of Fame-ben is. Olyan sikerdalok kötődnek a nevéhez, mint az It Was A Good Day vagy a You Know How We Do It, és olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Dr. Dre, Eminem és Snoop Dogg. A filmiparba John Signleton 1991-es, debütáló drámájával, a Fekete vidékkel (Boyz n the Hood) lépett be, amely egy Cube által írt 1987-es rapszámről kapta a címét.

A rapper tovább próbálkozott, és 1995-ös filmje, a Chris Tuckerrel közösen forgatott Végre péntek (Friday) akkora siker lett, hogy nemcsak egy franchise-t indított el, hanem Ice Cube mozis karrierjét is, és olyan filmekben szerepelt, mint a Birkanyírás, az xXx 2 és a 21 Jump Street. 1998-ban a Játékosok klubjával rendezőként is kipróbálta magát, a 2015-ös Straight Outta Compton filmet pedig producerként támogatta.

John Cena

Listánk harmadik és egyben utolsó pankrátora edzésfiziológiából és testmozgásból szerzett diplomát, majd testépítői karriert folytatott, végül a profi pankrációra váltott. 2001-ben szerződött le a WWE-hez, amely igencsak gyümölcsöző kapcsolatot eredményezett, hiszen aktív évei alatt tizenháromszoros WWE és háromszoros nehézsúlyú világbajnok, ötszörös WWE United States bajnok, négyszeres Tag Team bajnok, kétszeres Royal Rumble és egyszeres Money in the Bank győztes lett.

Számos mémet szült jelmondata, a "You can't see me". Legelső filmje a 2006-os A tengerészgyalogos volt, de még sokáig kellett várnia rá, hogy kibontakozhasson, ez pedig olyan projekteken keresztül vezetett, mint egy Psych cameo, majd következtek a vígjátékok (Kész katasztrófa, Megjött apuci!, Lánytesók, Szűzőrség) és a szinkronizálások (Vigyázz, kész, szörf! 2, Ferdinánd), végül eljutott olyan franchise-okhoz, mint a Transformers, a Halálos iramban és a DC, utóbbi esetében saját sorozatot is kapott.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Justin Timberlake

A világ egyik legsikeresebb énekese, akinek számos díjjal (többek között tíz Grammyvel, négy Primetime Emmyvel és kilenc Billboard Music Awarddal) ismerték már el a teljesítményét. Bár gyermekként próbálkozott különböző televíziós műsorokban, mint a The All-New Mickey Mouse Club, azonban az 1990-es évek végén az NSYNC énekeseként vált ismertté, majd 2002-től szólóalbumaival is nagyot ment, miközben igyekezett Hollywoodban is megvetni a lábát olyan filmek mellékszerepeivel, mint az Edison és az Alpha Dog. 2010-től kicsit jobban is rágyúrt filmes karrierjére, így olyan alkotásokban láthattuk, mint a Social Network - A közösségi háló, a Rossz tanár, a Barátság extrákkal, a Lopott idő és a Llewyn Davis világa.

A 2016-os Trollok animációs filmmel aztán összeért számára a zene és a film világa, ugyanis az egyik főszereplő szinkronizálása mellett énekelt is benne, és a produkció zenei producere is volt egyben, a Can't Stop the Feeling című dala pedig brutálisan népszerű lett, Oscar-jelölést is kapott. 2020-ban el is készült a folytatás, a Trollok a világ körül, de Timberlake a 2021-es Palmerben mutatta meg igazán, hogy mit tud színészként.

Lady Gaga

Stefani Joanne Angelina Germanotta néven látta meg a napvilágot, mégis Lady Gagaként ismeri a világ. Már tinédzserként fellépett, és nem csupán énekelt, iskolai színdarabokban is játszott. Utóbbi kapcsán folytatott tanulmányokat is, de abbahagyta, hogy a zenei karrierjére koncentrálhasson, amely terén a 2008-as debütáló albumával, a The Fame-mel ért el áttörést olyan daloknak köszönhetően, mint a Just Dance és a Poker Face, majd egy évvel később újra kiadták (The Fame Monster) olyan számok hozzáadásával, mint a Bad Romance. Gaga nemcsak külsejében, zeneiségében is folyamatosan megújult, és miközben a nagylemezein dolgozott, visszatért fiatalkori érdeklődéséhez is: a Gossip Girlben vagy A Simpson családban még saját magaként szerepelt, a 2013-as Machete gyilkolban és a 2014-es Sin City: Ölni tudnál értében viszont már valaki mást alakított.

Az első kisebb diadalt ezen a téren az Amerikai Horror Story sorozat hozta meg neki, majd a 2018-as Csillag születik főszerepével lényegében berobbant a filmiparba, a Shallow című dalnak köszönhetően pedig egyetlen év alatt Oscar-, BAFTA-, Golden Globe- és Grammy-díjat is nyert. A színészi vonalat 2021-ben A Gucci-házzal erősítette, jövőre pedig a Joker folytatásában ő lesz Harley Quinn.  

Mark Wahlberg

Manapság már világhírű színész és a Wahlburgers társtulajdonosa, de 13 évesen még Donnie Wahlberg testvéreként hivatkoztak rá, aki pár hónapra csatlakozott a nagytesó bandájához, a New Kids on the Blockhoz. 1990-ben aztán sokadmagával együtt megalapította a Marky Mark and the Funky Bunchot, amely a debütáló albumával, a Music for the People-lal máris rajongótáborra tett szert, a Good Vibrations című szerzemény pedig igazi sláger lett. Még videojátékuk is lett, a Marky Mark and the Funky Bunch: Make My Video, ami a népszerűségük ellenére gigászit bukott. Összesen két nagylemez után, 1993-ban feloszlott a csapat, de Marky Mark egy ideig még hajszolta a zenei pályát, miközben a reklámszakmában is megfordult, például Calvin Klein termékeit is népszerűsítette.

Az 1993-as tévéfilmben, a The Substitute-ban debütált színészként, ezt követően elhagyta a Marky Mark becenevet. Első komolyabb felbukkanása Danny DeVito mellett volt az 1994-es Reneszánsz emberben, majd az 1996-os Rettegésben már főszereplő volt, de csak az 1997-es Boogie Nights bizonyult vízválasztónak. Innen nem volt megállás, az évtizedek során olyan rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Tim Burton, Martin Scorsese, Peter Jackson és M. Night Shyamalan, és kicsit a videojátékokhoz is visszatért olyan szerepekkel, mint a Max Payne és az Uncharted adaptációk.

Terry Crews

A Feketék fehéren, a Brookyln 99 sorozat és A feláldozhatók franchise sztárja, az America's Got Talent műsorvezetője és Time szerint az év embere (2017), de hogy jutott idáig Terry Crews? Gyermekként még művészeti ösztöndíjjal járt sulira, majd kipróbálta magát az amerikai fociban, és olyan ügyesnek bizonyult, hogy sportösztöndíjat kapott. Szép karriert futott be az NFL-ben, játszott többek között a Los Angeles Rams, a San Diego Chargers és a Washington Redskins csapatokban is, amíg 1997-ben vissza nem vonult. LA-be költözött, mivel az volt a vágya, hogy a filmiparban dolgozzon, miután a Young Boys Incorporated című játékfilmmel társíróként és társproducerként belekóstolt ebbe a világba.

A színészetre azután kapott rá, hogy 1999-ben sikerrel jelentkezett a Battle Dome című műsorba, és miközben hajszolta a meghallgatásokat, olyan reklámokban is felbukkant, mint az Old Spice. Első filmes szerepe a 2000-es A hatodik naponban volt, de igazán csak a 2002-es Már megint péntekben figyeltek fel rá. Helyét Hollywoodban a 2004-es Feketék fehérennel biztosította be, aki látta benne A Thousand Miles-t énekelni, az nem felejti el soha.

Will Smith

Bár az Oscar-botránya miatt most kicsit háttérbe került, de Will Smith így is kétségkívül korunk egyik legnagyobb sztárja, aki nem kevés munkával jutott el idáig. A kis Willard 12 éves korában kezdett el rappelni, amikor a nagymamája megtalálta a dalszövegeit tartalmazó jegyzetfüzetét, és egy üzenetet hagyott neki benne, miszerint az igazán intelligens emberek káromkodás nélkül is ki tudják fejezni magukat. Ez lebegett a fiú szeme előtt, amikor egy házibuli után összeállt DJ Jazzy Jeff-fel és felvette a Fresh Prince nevet. Első kislemezüket 1986-ban adta ki a Word Records, majd megjelent az első nagyalbumuk, a Rock the House is. Smith aztán a költekezés és az adótartozás miatt 1990-re anyagi gondokkal küzdött, amikor az NBC szerződést kötött vele és köréje építették fel a Kaliforniába jöttem című sitcomot, ami beindította a színészi karrierjét.

Az első nagy dobása az 1995-ös Bad Boys volt, amit a következő években A függetlenség napja és a Men in Black - Sötét zsaruk követett. Ez utóbbi betétdalával visszatért a zeneiparhoz is, szólóalbumokat adott ki olyan számokkal, mint a Miami és a Just the Two of Us - 2005-ben jelent meg az utolsó lemeze, a Lost and Found, rajta az ütős Party Starterrel. Eközben változatos filmekkel csalogatta be a nézőket a  mozikba, köztük volt az Én, a robot, a Legenda vagyok és A randiguru is. 2002-es Aliért megkapta első Oscar-jelölését, de további húsz évet kellett várnia rá, hogy szobrot kapjon (Richard király).

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)