Hirdetés

Elhunyt Gát György, a Linda, az Angyalbőrben és a Família Kft. rendezője

|

A film- és sorozatgyártás számos területén kipróbálta magát, színészkedett és forgatókönyvet is írt.

Hirdetés

77 éves korában elhunyt Gát György rendező, forgatókönyvíró, producer, színész és dramaturg. A hírt lánya, Anna osztotta meg a Twitteren/X-en.

"Viszlát, apa! Annyira szeretlek. Még találkozunk..."

- búcsúzott tőle az angol nyelven írt bejegyzésben.

A legtöbben olyan népszerű sorozatok rendezőjeként ismerhetik Gát Györgyöt, mint az 1984 és 1989 között futott Linda, az 1990 és 1991 között sugárzott Angyalbőrben, valamint az 1991-től 1994-ig műsoron tartott Família Kft, de hazai animációs szcéna talán legnagyobb kudarca is az ő nevéhez kötődik, mivel rendezője, forgatókönyvírója és producere is volt a 2007-ben bemutatott Kis Vuknak.

Hirdetés

Gát György 1947-ben született Budapesten, a fővárosban végezte a tanulmányait is, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. Mielőtt belekóstolt volna a rendezésbe, végigjárta a szamárlétrát. Világosítóként és kábelesként kezdett az MTV-nél, később kameraman, majd rendezőasszisztens lett. 1993 és 1999 között a TNG Rt. elnök-vezérigazgatója volt, majd majd a New TNG Productions Kft. élére került ügyvezető igazgatóként, de az ELTE Bölcsészettudományi Kar esztétika-média tanszékén is tanított emellett.

Nem csak a kamera mögött dolgozott, színészként feltűnt A fekete városban (1971), a Végre, hétfő!-ben (1971), A kétfenekű dobban (1978), a Dögkeselyűben (1982) és a korábban már említett Lindában.

Kétszer nősült, első alkalommal a Linda címszereplőjét megformáló Görbe Nórát vette el, akivel 1976 és 1992 között élt együtt. Két gyermekük született, Anna és Márton. Második házassága Gregor Bernadettel mindössze kilenc hónapig tartott.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)