Hirdetés

Boba Fett, Batman és Joker, ahogy még sosem láttad

|

Ezeket a köteteket azoknak is érdemes lehet beszerezni, akik eddig csak képernyőn követték a Star Wars világát, és képregényekben kedvelték meg a DC univerzumát.

Hirdetés

Idén nyáron a Szukits véglegesen be fogja szüntetni a Star Wars tematikájú könyvek kiadását, de szerencsére több más versenytárs azért már most is foglalkozik a témával, és elég valószínű, hogy a nyitottabbá váló piacon sem hagynak majd fel ezzel a tevékenységgel. A Kolibri Kiadó gondozásában például megjelent nemrég egy olyan kötet, ami elsősorban a sorozatrajongókat célozza, ugyanis a Disney+-os Star Wars: Boba Fett könyve széria regényváltozatáról van szó. 

A Kolibri azonban nem csak a messzi-messzi galaxis rajongóit célozza meg, hanem a képregényolvasókat is, közülük pedig leginkább azokat, akik a füzetek lapozgatása mellett más formátumokra is kíváncsiak. Az említett Boba Fett könyve mellett ugyanis szerkesztőségünkben járt a legendás A gyilkos tréfa képregény regényváltozata, valamint egy olyan képes útmutató is, mai nem kisebb feladatra vállalkozott, mint a DC-s multiverzum összes fontosabb Batmanjének bemutatása.

Hirdetés

Star Wars: Boba Fett könyve - regény

Szerző: Joe Schreiber

Sok Star Wars-rajongó számára a Disney+-os tévésorozatok hozták vissza a hitet a Lucasfilm munkásságába. Azt a hitet, amit a folytatástrilógia nem keveseknél szinte teljesen eltörölt. A Mandalóri tévésorozatba is bele lehet persze kötni a több ponton, ha az ember erre hatalmas késztetést érez, de kétségtelen, hogy Jon Favreau és Dave Filoni remekül megfogták vele a Csillagok háborúja esszenciáját. Az ehhez kapcsolód első spin-off sorozat, a Boba Fett könyve már kicsivel megosztóbb lett, nem mindenki volt annyira elájulva tőle, mint Mandó és a kis Grogu közös kalandjaitól. Most viszont megérkezett a regényváltozat.

Érezhető, hogy a kötet a fiatalabb olvasókat célozza meg, és nem is megy messzire az alapanyagtól, gyakorlatilag jelenetről jelentre meséli el újra a Boba Fett könyve tévésorozat történéseit. Szerencsére a szöveg jól tagolt, a narratíva pörgős. A szerző, Joe Schreiber nem újonc a Star Wars világában, korábban neki köszönhettük az immár a Legendák kánonba sorolható Halálosztag és Halálvilág regényeket is - érdekes, hogy ott épp a horror irányába tolta el a Csillagok háborúját, most pedig az ifjabb olvasókat célozza meg, de ez cseppet sem gond. A Star Wars: Boba Fett könyve - regény épp arra lesz tökéletesen alkalmas, hogy megszerettessek a fiatalabbakkal az olvasást a Star Wars világán keresztül, hogy aztán később más kötetekre is lecsapjanak. Akinek tetszett a Boba Fett könyve tévésorozat, az hasonló élményre számíthat, így biztosan nem fog melléfogni a regénnyel sem.

Batman: A gyilkos tréfa

Szerző: Christa Faust, Gary Phillips

Sok klasszikus Batman történet létezik, ami nem is csoda annak tükrében, hogy a Denevérember karaktere először 1939-ben bukkant fel a DC Comics kiadványaiban. Ha viszont az abszolút legikonikusabb sztorit kellene kiválasztani, akkor valószínű, hogy elég sokaknak azonnal Alan Moore 1988-as képregénye, a Batman: The Killing Joke, avagy Batman: A gyilkos tréfa jutna eszébe. A sztori 2016-ban már kapott egy animációs filmes adaptációt, Christa Faust és Gary Phillips tollából pedig később megérkezett a regényváltozat is, ami immár magyar nyelven is elérhető. 

A kötet nagyon szép munkát végez, elvégre egy 340 oldala sztorivá bővít ki egy mindösszesen 48 oldalas képregényt. Ezzel együtt viszont egyetlen pillanatig sem válik csapongóssá vagy terjengőssé, a tempó kellemes, a leírások olvasmányosak. Azok számára is bátran ajánlható, akik sosem olvasták az eredeti történetet, és most, regényes formában ismerkednek csak meg ezzel a tragikus fordulatokkal tarkított történettel. 

Batman - A Sötét Lovag multiverzuma

Szerző: Matthew K. Manning

A harmadik kötet némiképp kakukktojásnak tekinthető, hiszen nem egy újabb regényről, hanem egy nagy méretű, keménytáblás képes útmutatóról van szó. A kötet elején szépen fel is van vázolva egyből az, milyen szisztéma szerint rendezi sorban a DC képregénye multiverzumának számtalan Denevéremberét a könyv: narrátorunk nem más lesz, mint Barbara Gordon, azaz Orákulum/Batgirl, aki épp katalogizálni szeretné a multiverzumot, ezzel párhuzamosan pedig az olvasónak is bemutatja szépen sorban a különféle Batmaneket. A Föld 0-val indulunk, ahol rögvest Bruce Wayne mellett megismerkedhetünk gyakorlatilag mindenkivel, aki hosszabb vagy rövidebb időre magára öltötte a denevérjelmezt, majd jöhetnek a párhuzamos világok, a mutiverzum összes többi Földje, sőt végül még mélyebbre merészkedünk a kánonban, és elénk tárul a sötét multiverzum is, annak összes rémisztő, már-már horrorfilmbe illő gonosz Batmanjével is. 

Matthew K. Manning ügyesen összerakta a karakterleírásokat, de mellette hatalmas elismerés illeti Flaviu Pop illusztrátort is, aki tökéletesen vissza tudta hozni az eredeti rajzolók által képviselt főbb irányvonalakat, így közel úgy néznek ki az alternatív Batmanak, mint ahogy anno az eredeti képregényekben megismerhettük őket.

A könyveket köszönjük a Kolibri Kiadónak!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)