Hirdetés

Az megvan, hogy majdnem Tarantino rendezte A Gyűrűk Ura filmeket?

|

A Tolkien-trilógia meglehetősen fordulatos előzmények után kerülhetett a mozikba.

Hirdetés

A Gyűrűk Ura a filmtörténet egyik legsikeresebb franchise-ává nőtte ki magát, azonban már az eredeti trilógia megfilmesítésének körülményei is megérnek egy külön filmet, sőt, akár egy sorozatot is.

Peter Jackson, akit a kilencvenes években még főleg csak Zs-kategóriás kultfilmjei - Hullajó, Ízlésficam - kapcsán ismertek a filmrajongók, már az évtized elején szerette volna megrendezni a Tolkien-trilógiát.

Hirdetés

A jogok a Miramax egyik partnere, Saul Zaentz producer tulajdonában voltak, azonban az azóta börtönbe került Harvey Weinstein vezette stúdió eleinte csak egy önálló Hobbit-filmet szeretett volna összehozni, amelyet aztán furcsa húzással egy kétrészes A Gyűrűk Ura film követett volna.

Eközben Peter Jackson és Fran Walsh elkezdtek dolgozni az általunk is ismert filmek látványvilágán és történetén, ezzel párhuzamosan pedig a tervezett költségvetés is szépen hízni kezdett. A Miramax eredetileg csak 75 millió dollárt szánt volna az elkészítésére, Jacksonék kalkulációja viszont már 135 milliónál járt. Emiatt Weinstein kijelentette, hogy Jacksonnak egyetlen, kétórás filmben kell elmesélnie a trilógia történetét.

Ez persze a lehetetlennel határos vállalás lett volna, aminek a rendező hangot is adott. Ezt követően kapott ultimátumot Weinsteintől: vagy megcsinálja a projektet, vagy repül, a helyét pedig Quentin Tarantino veszi át.

Ez a választás elég logikusnak tűnt, hiszen ekkortájt Tarantino épp Hollywood ügyeletes kedvence volt, friss Arany Pálma-díjas rendezőként. Az ultimátum idején már elkészült a Jackie Brown, a fenegyerek rendező pedig épp a Kill Bill előkészítésén dolgozott. Azt nem tudni, hogy Weinstein mennyire gondolta komolyan a dolgot, különösen, hogy más források John Maddent, a Szerelmes Shakespeare rendezőjét várták Peter Jackson helyére.

Tarantino egyébként nyilvánosan sosem kommentálta ezeket az értesüléseket, ez azonban csak táptalajt szolgáltatott a találgatásoknak. Többen elképzelték, milyen lenne A Gyűrűk Ura, ha például Frodo szerepében Tim Roth, Gandalf szerepében pedig Harvey Keitel jelent volna meg a vásznon. Uma Thurmant sem lenne nehéz Galadrielnek maszkírozni, míg Steve Buscemi is kiváló választás lenne Gollam szerepére.

Jacksonról egyébként még szól egy olyan sztori is, hogy a Miramax illetékesei alaposan meglepődtek, amikor először beléptek a rendező irodájába, amelynek falán a már említett, kis költségvetésű, vértől tocsogó horrofilmek plakátjai lógtak. A stúdió képviselői a sztori szerint ezen a ponton kezdtek el kételkedni, hogy vajon jó kezekbe kerül-e az a rengeteg pénz, amiből a trilógiát leforgatták. A történelem azonban végül Peter Jacksont igazolta, igaz, a projekt végül nem a Miramax, hanem a New Line Cinema felügyelete alatt valósulhatott meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)