Hirdetés

Az megvan, hogy Andy Warhol is készített egy Batman-filmet, csak épp ezt senki sem nézheti meg?

|

Warhol Batmanje Drakulával csapott össze, de mindkét főszereplőt egyetlen színész játszotta el.

Hirdetés

Tim Burton 1989-es Batman-filmjét már mindenki ismeri, az ezt követő adaptációkat sem kell sokaknak külön bemutatni. Még az sem lehet vészesen sokaknak újdonság, hogy 1966-ban Adam West egy népszerű Batman-tévésorozat mellett elkészítette a Batman: The Movie-t is. Azt már csak a valóban keményvonalas Batman-rajongók tudják, hogy 1943-ban és '49-ben is készült egy-egy fekete-fehér Batman film - egészen pontosan "theatrical serial", vagyis olyan alkotás, amit rövid részletekben vetítettek a mozik. 

Nos, ha a felsoroltakat mind ismerted, még messze nem teljes a tudásod. Készült ugyanis egy olyan Batman rövidfilm, amit egészen egyszerűen sosem nézhettél meg, ennek alkotója pedig nem más, mint a popkulturális legenda, Andy Warhol.

Hirdetés

A 16 mm-es Bolex kamerával forgatott, "Batman Dracula" címet viselő fekete-fehér mű Warhol többi korai művével ellentétben még valamiféle kezdetleges cselekményt is kapott. A sztori szerint a két főhős (akiket egyetlen színész, Jack Smith játszott el) először Long Islanden majd New Yorkban püfölik egymást. Az egész film mindössze 54 perces volt. Warhol állítólag azért készítette a filmet, hogy tisztelegjen az általa annyira imádott képregények előtt, ez viszont messze nem volt elég.

A DC Comics ugyanis semmiféle engedélyt nem adott a forgatásra, így a kész mű hivatalosan rajongói filmnek számít. Éppen ezért Warhol alig pár helyen vetítette csak le az évek során. Sőt egyébként egyes beszámolók szerint igazából sosem készült el teljesen a film, nem nyerte el tervezett végső formáját.

Évtizedeken át azt hitték, a Batman Dracula teljesen eltűnt, majd végül 2006-ban felbukkant belőle egy részelt egy Jack Smithről készült dokumentumfilmen. Ez a részlet azonban erősen sérült volt, illetve az is fura, hogy egy olyan dal csendült fel benne, ami a Batman Dracula elkészülése utánra datálható - így nem is lehetett benne az eredeti verzióban.

A pittsburghi Andy Warhol Múzeumban és a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is hiába keresi bárki a jó minőségű kópiákat, szóval ez a Batman adaptáció tényleg egyszer sem válhat közkinccsé, senki sem tudja megnézni - egyébként már csak azért sem, mert egy hivatalos vetítéshez vagy publikációhoz a Warner Brothers-Discovery engedélye kellene.

A nyitókép illusztráció, Andy Warhol és aktuális barátnője, Nico látható rajta egy magazinfotózáson Robin és Batman jelmezben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)