Hirdetés

A Marvel elveszítheti Pókember, Doctor Strange és más szuperhősök jogait, a Sony sem lehet nyugodt

|

Az alkotók örökösei ellen indított per kimenetele dönthet ezeknek a milliárdokat érő karaktereknek a sorsáról.

Hirdetés

Mióta kezdetét vette a Marvel-moziverzum felépítése és a Disney bekebelezte a Marvel Entertainmentet, jól megfigyelhető az a nem titkolt törekvés, hogy a brand égisze alatt napvilágot látott képregénykarakterek mindegyikének a filmes jogai is egyetlen kézben összpontosuljanak. A Fox felvásárlásával például hazatért a Fantasztikus Négyes és az X-Men gárdája is, de Pókember még mindig a Sony hálójában vergődik, ahogy Hulk sem szabadult ki a Universal szorításából.

Nem kizárt azonban, hogy rövidesen kisebb gondja is nagyobb lesz annál a Disney-nek, mint hogy kompromisszumos megegyezésre kell jutnia a konkurenciával, ugyanis nemcsak a filmes, hanem minden egyéb területre vonatkozó jogoknak is búcsút inthet egy sor népszerű szuperhős viszonylatában, ha a bíróságon számára kedvezőtlen ítélet születik.

Hirdetés

Steve Ditko (Stan Lee alkotótársa) örökösei keresetet nyújtottak be azzal a céllal, hogy visszaszerezzék Pókember jogait. Az 1976-os szerzői jogi törvény bizonyos idő elteltével lehetőséget ad erre, és amennyiben a bíróság helyt ad ennek, akkor 2023 júniusától a Marvel és a Sony is búcsút inthet az aranytojást tojó tyúknak. Ugyancsak a jogaikat érvényesítenék Gene Colan örökösei, miáltal Sólyom, Penge és Marvel Kapitány (Carol Danvers) is kicsúszna a Marvel markából. Ezt támadta most meg a Marvel, méghozzá arra hivatkozva, hogy mindegyik szóban forgó karakter szerződés keretében született, azaz alkotóikat nem illeti meg a szerzői jog.

Bár még a precedensre épülő angolszász jogrendszerben sincs előre lefutott per, azt azért nem árt hozzátenni, hogy a DC néhány éve már megvívta a maga harcát Superman birtoklásáért a karakter alkotóival, akkor Jerry Siegel és Joe Schster maradt alul. A dolog pikantériája, hogy a Marvel ugyanazt a Dan Petrocellit fogadta fel, aki az említett ügyben a DC-t képviselte. Eközben a másik fél ügyvédje az a Marc Toberoff, aki nem tudta megnyerni a pert Superman alkotóinak.

Amennyiben a visszavágó eredménye másként alakul, és a karakterek jogai visszakerülnek az alkotókhoz (vagy örököseikhez), az új helyzetet fog teremteni, és akár arra is késztetheti a Disney-Marvel párosát, hogy átgondolják a Marvel-moziverzum további bővítésére vonatkozó terveket.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)