Hirdetés

81 évesen elhunyt Haumann Péter

|

Az egyik legtehetségesebb és legszeretettebb magyar színészt veszítettük el ma.

Hirdetés

Az MTI számolt be a szomorú hírről, miszerint életének 81. évében elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Haumann nem mindennapi pályáját számtalan más díj is végigkísérte. 1980-ban kapta meg a Magyarország Érdemes Művésze díjat, 2001-ben a Gundel művészeti díjat, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2021-ben pedig a Nemzet Színészévé választották. Utolsó nagy elismerése a 2021-es Tolnay Klári-díj volt.

Haumann Budapesten született, Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Később a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, majd színészi pályáját a debreceni Csokonai Színháznál kezdte.

Hirdetés

Az elkövetkező években a Pécsi Nemzeti Színház, a budapesti 25. Színház, a József Attila Színház, a Madách Színház, a Nemzeti, az Arizona Színház, és a Radnóti Miklós Színház társulatának lett tagja. 1994 és 2016 között a Katona József Színházban játszott, majd 2016-tól már szabadúszó lett.

Leghíresebb színpadi szerepei között ott volt a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Filmszerepei közül kiemelendő a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház és a Kalandorok, de biztosan sokan emlékeznek a hangjára is, örök emlék tőle Hókuszpók a Hupikék törpikékből, Safranek a Macskafogóból, de a Süsü, a sárkány írnokaként is legendás szerepet nyújtott.

Haumann Péter vitán felül korunk egyik legnagyobb magyar színésze volt, hiányát az egész szakma, illetve minden színház- és filmszerető ember meg fogja érezni. Nyugodjék békében.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)