Hirdetés

2026-tól egy új kategóriával bővül az Oscar-díjátadó, régi adósságát törleszti az Akadémia

|

Bőven itt volt már az ideje annak, hogy ez a kategória is megjelenjen az Oscar-gálákon.

Hirdetés

Ilyen sem a minap történt utoljára: a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) ugyanis bejelentette, hogy be fognak vezetni egy teljesen új díjazási kategóriát az Oscar-gálákon, 2026-tól fogva már a legjobb castingért, vagyis a legjobb szereposztásért is külön aranyszobor fog járni. A Vanity Fair beszámolója szerint a 2025-ben megjelenő filmek lesznek majd az elsők, amiknek esélyük lesz megnyerni ezt az új díjat.

Magukat a díjakat a casting directorok fogják megkapni, őket eddig semmilyen formában sem jutalmazta az Akadémia, holott e pozíciót betöltő személyek rendkívül fontos emberek a filmgyártás folyamatában, mivel ők válogatják ki azokat a szereplőket, akik végül a tényleges produkcióban játszani fognak.

Hirdetés

Amikor olyan filmek várnak aranyszobrokra az aktuális gálán, mint az Oppenheimer, a Szegény párák, a Megfojtott virágok és a Barbie, akkor egyáltalán nem nehéz azt elképzelni, hogy ezen mozik tényleg kivételes szereplőgárdájának kiválogatása miatt még egy extra Oscar-díjat odaítélnek a felsoroltak közül valamelyik filmnek - illetve az abban dolgozó casting directornak.

Legutóbb 2002-ben hoztak létre új kategóriát az Oscaron, akkor a legjobb animációs film díja született meg. Ezt megelőzően pedig egészen 1981-ig kell visszarepülnünk az időben egy hasonló esethez, akkor a legjobb smink díját alkották meg az illetékesek. 

Érdemes egyébként megnézni a Nemzeti Filmintézet alábbi videóját, ami részletesen elmagyarázza, egészen pontosan mivel is foglalkoznak a casting directorok.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)