Trónok harca: Sárkányok háza 1. rész kritika - Westeros visszavár

|

A Sárkányok háza első része a Trónok harca sorozat korai, könnyen szerethető vonásait idézi.

Az HBO Magyarország meghívásának eleget téve már a hivatalos premier előtt megnézhettük a Trónok harca: Sárkányok háza sorozat legelső részét, és örömmel jelenthetjük, hogy aki szerette az HBO-féle Trónok harca szériát (vagy legalább annak korai évadait), az most is elégedett lesz. A spin-off sorozat ugyanis hangulatában abszolút azokat az időket hozza vissza, amikor a rajongók még nem akarták keresztre feszíteni a Trónok harca alkotóit, és nem a végtelenül megosztó lezárás miatt kellett vakargatniuk a fejüket, hanem mindenki csak az önfeledt teóriagyártásokkal volt elfoglalva, és örömmel nézte, hogyan alakul szívének kedves, vagy épp az általa imádva gyűlölt szereplők sorsa. 

A Sárkányok háza nagyjából 200 évvel a Trónok harca eseményei előtt játszódik, vagyis még javában a Targaryen-ház uralkodásának idejében járunk, a sárkánylovasok teljesen természetes jelenségnek számítanak, és a Hét Királyság urainak eszükbe sem jut megkérdőjelezni az uralkodó, I. Viserys hatalmát. Az viszont egyáltalán nem lejátszott meccs, hogy a királyt idővel ki kövesse majd a trónon. 

Viserys abszolút szerethető, mondhatni kedves uralkodó (a nézőnek talán fura lehet ez egy Targaryen kapcsán), Paddy Considine jól tudja hozni azt, amit megkövetel karaktere. Viserys elsőszülött gyermeke, Rhaenyra Targaryen hercegnő is nagyon fontos szereplőnk lesz, olyannyira, hogy mint azt a castinghírekből és a promóképekből tudjuk, később Emma D'Arcy fogja eljátszani a karakter idősebb verzióját. Az első részben mi még csak a fiatal hercegnőt láthattuk Milly Alcock alakításában. Rhaenyra hercegnő művelt, eszes, talpraesett fiatal leányzó, akiben minden megvan ahhoz, hogy potens uralkodóvá válhasson, egyedül annyi hibádzik, hogy nem fiúnak született. 

És ott van még nekünk Daemon Targaryen herceg, Viserys király öccse, kora egyik legnagyobb harcosa. Matt Smith itt és most gyorsan el is feledtetheti mindenkivel azt, hogy mennyire halovány volt az idén bemutatott Morbiusban, ugyanis itt valósággal tündököl a színész. Daemon sok nagyúr szerint veszélyes uralkodó lenne (különösen a király Segítője, Ser Otto Hightower osztja ezt a véleményt), ami bőven benne van a pakliban annak láttán, milyen kegyetlen tud lenni például Királyvár bűnözőivel szemben. De könnyen lehet, hogy a herceg simán megelégedne azzal is, ha végre-valahára nem csak megtűrt személyként tekintenének rá az udvarban. 

Fontos karakter lesz még Otto Hightower lánya, Alicent, akit fiatalon Emily Carey alakít, idősebb változatának szerepét pedig Olivia Cooke kapta meg. Egyelőre maradjunk annyiban, hogy érdemes lesz rá nagyon odafigyelni a sorozat további epizódjaiban is. Ugyanez mondható el a Fabien Frankel által megszemélyesített Ser Criston Cole-ról is.

Nyilván nem lehet messzemenő következtetéseket levonni egyetlen rész megtekintése után, de az már most látszik hogy az HBO nem mismásolta el a spin-off széria gyártását, George R. R. Martin és Ryan J. Condal egy olyan sorozatot akart letenni az asztalra, ami minden szempontból méltó párja lehet a Trónok harcának. Miguel Sapochnik rendező is teszi a dolgát, ahogy a vizualitásért felelős szakemberek is. Pazar jelmezekben vonulnak fel a szereplők, és díszleteket illetően is kizárólag pozitívan lehet nyilatkozni a sorozatról. Megnyugtató, hogy a CGI is a helyén van, a sárkányok nem esnek le a képernyőről, és rögtön világossá tették monumentális méreteik azt, hogy miért félték riválisaik úgy a Targaryenek haragját.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Természetesen aki olvasta Martin 2018-as Tűz és vér című regényét, az pontosan tudja, mire is számíthat a sztori terén, de még nekik is érdemes lesz követnie az augusztus 21-én induló sorozatot az HBO Maxon, mert egyelőre úgy fest, az adaptáció hozni fogja azt, amit elvárhatunk tőle.

Egyetlen gondolat erejéig érdemes kitérni Corlys Velaryon karakterére, akit Steve Toussaint alakít. Az első promóképek láttán sokan azonnal kapát és kaszát ragadtak a kommentszekciókban, mondván "mit keres itt egy fekete Targaryen". Nos, a Velaryon-ház értelemszerűen nem egyelő a Targaryennel, de az tény, hogy szintén valyriai vérvonalról van szó, ami egyidős a Targaryen-házzal. Az ehhez hasonló bőrszíncseréknél (mivel Martin könyveiben nem esett szó arról, hogy a Velaryonok esetleg nem fehér bőrűek lennének) általában azon szokott állni vagy bukni a dolog, hogy mennyire árt az immerziónak, a néző azon képességének, hogy teljesen bele tudja élni magát az adott filmbe, sorozatba. 

Ha egy közismert karakter évek, sőt évtizedek óta egy adott rasszhoz kötünk, fura lehet ennek megváltozását látni egy adaptációban, míg egy mellékszereplő esetén pillanatok alatt tovább tud lendülni az ember, egyáltalán nem akasztja meg a dolog. Hullámtörő urára, Corlys Velaryonra az utóbbi a érvényes, sőt a karakternek igazából még jól is áll a fehér hajkorona. 

Van két elem, amit kimondva vagy kimondatlanul mindenki elvár egy Trónok harca-sorozattól, így a Sárkányok házától is: ezek a kendőzetlen erőszak és az ugyanilyen nyíltan bemutatott erotika. Egyik oldalról sem szenvedett csorbát az új sorozat, kapunk például egy olyan lovagi tornát, ami nem nélkülözi a brutalitást, a kuplerájban pedig nem most kezdtek el szemérmessé válni a katonákat kiszolgáló hölgyemények. Matt Smith egyébként saját bevallása alapján rá is kérdezett a forgatás során, hogy tényleg kell-e ennyi szexjelenet a szériába, de azt a választ kapta, hogy nos, igen. A színész pedig végül természetesen elfogadta, hogy hűnek kell maradni az eredeti regényhez, melyben Daemon Targaryen előszeretettel áldoz a testi gyönyörök oltárán. 

A Trónok harca: Sárkányok háza első évada összesen tíz epizódból fog állni, de már elkezdtek dolgozni a folytatáson, egy második etapra tehát mindenképp számíthatunk. Ha végig marad az a színvonal, amit az első epizód mutatott, akkor ennek csak örülhet a Martin által megálmodott A tűz és jég dala univerzum minden egyes rajongója, az HBO pedig remélhetőleg nem áll le, és a jövőben is szállítani fogja ezt a minőséget, ha Trónok harca-szériákról lesz szó. Egyedül annyi kérésünk lenne, hogy sose jussunk el oda, ahová a nyolcadik szezon végével sikerült kormányozni az eredeti Trónok harca sorozatot. Ha elkerül egy ilyen finálét, már nyert ügye van a Sárkányok házának. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)