Star Wars: Ahsoka 1-2. rész kritika - Dave Filoni munkája most érik be

|

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy az Ahsoka lesz-e a legjobb Star Wars sorozat, de az alapokat hibátlanul lefektette az első két rész.

A karakterről készült dedikált magyarázónkból is kiderült, hogy Ahsoka Tano hosszú ideje, egészen pontosan 2008 óta van velünk. Bár a kezdeti időkben inkább ellenszenvvel viseltettek a karakter iránt a rajongók, és nem igazán értették, mi a jó francért kell adni a semmiből egy tanítványt Anakin Skywalkernek, szépen lassan világossá vált, mi is a célja Dave Filoninak ezzel a karakterrel. Annak a Dave Filoninak, akit joggal tartanak elég sokan George Lucas örökösének, annak a szakembernek, aki érti, érzi a Csillagok háborúja univerzumot, és akinek a kezében a keményvonalas fanok legnagyobb szerencséjére mostanra tényleg összpontosulni is kezd a Star Wars tekintetében minden kreatív kontroll. Filoni nemcsak remek filmes szakember, de egyúttal nagybetűs fan is, aki pontosan tudja, mitől kezdik a messzi-messzi galaxis imádói két kézzel lefelé nyomni az asztalt. 

Anno az animációs sorozatokkal olyan karakterfejlődést, olyan ívet rakott össze Ahsoka számára, ami párját ritkítja a Csillagok háborúja franchise-ban, és ennek következtében tényleg nagyjából kétféle véleménnyel találkozni a togruta jedi - bocsánat, egykori jedi - kapcsán. Vannak, akik szerint az a gonosz és megátalkodott Disney már megint csak egy tyű de erős női karaktert akar az előtérbe tolni, és vannak azok, akik ne adj isten Ahsokával együtt nőttek fel, de mindenképpen követték életútját, karakterfejlődését, és felismerik azt, hogy az egész Star Wars univerzum egyik legérdekesebb szereplőjét alkotta meg Dave Filoni. Ahsoka Tanót 14 évesen ismertük meg, tanúi voltunk első hibáinak, botlásainak, végigkövethettük, ahogy teljesen jogosan elfordult a jedi rendtől, majd azt is, ahogy a lázadás fontos figurájává vált, végül elértünk odáig, hogy A Mandalóri és a Boba Fett könyve élőszereplős sorozatokban immár Rosario Dawson megformálásában is láthattuk őt. Első Dawson-féle felbukkanása óta egyértelmű volt, merre vezet az útja, ezt a történetet pedig az Ahsoka tévésorozat kezdi elmesélni nekünk.

Anakin tanítványa

Érdekes vállalás a Disney és a Lucasfilm részéről az Ahsoka széria olyan szempontból, hogy teljes körű megértéséhez szükséges nemcsak az említett két széria, vagyis A Mandalóri és a Boba Fett könyve, hanem talán még ezeknél is sokkal inkább A klónok háborúja és a Lázadók animációs sorozat. Idáig nyúlik vissza ugyanis a sztori, és bár most nem térnénk ki a karakter múltjának teljes ismertetésére, hiszen nem véletlenül raktunk össze ennek kapcsán egy teljes magyarázót, azért annyit mégiscsak érdemes feleleveníteni, hogy ennyi évvel a Birodalom legyőzése után mi Ahsoka nagy célja. 

A Lázadók animációs sorozat végén ugyanis az egyik főhős, név szerint Ezra Bridger eltűnt a hiperűrben a legendás Star Wars főgonosz, Thrawn főadmirális társaságában. Nem tudni pontosan, hogy hol kötöttek ki, de az bizonyos, hogy az űr távoli részén, az ismeretlen régióban lehetnek, és mivel a korábban már térdre kényszerített Birodalom maradéka jelenleg Thrawn visszatérésére vár, elég egyértelmű, hogy ezen a szálon elindulva Ahsoka végül Ezrát is megtalálhatja, ha minden jól megy. Ez tehát a karakter elsődleges célja, és ezen a szálon indul el az Ahsoka tévésorozat is. Nem meglepetés, hiszen a Lázadók fináléja is előrevetítette, de ebben a küldetésben fontos társa lesz Ahsokának a mandalóri származású Sabine Wren is, akit a sorozatban Natasha Liu Bordizzo alakít, egyébként meglepően jól. 

Egyelőre az Ahsoka széria első két részét volt lehetőségünk a premier előtt megnézni, és természetesen ezek alapján messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni, az azért most is látszik a sorozaton, hogy Dave Filoni keze munkája, le sem tudná tagadni. Filoni ezúttal megkapta a tökéletes, abszolút testhezálló feladatot, hiszen saját karakterét terelheti rá annak legfontosabb útjára. Már a korábbi érőszereplős produktumokban is látszott, hogy Rosario Dawson remek választás a szerepre, erre erősít rá a dupla évadnyitó is. Nem szabad elfelejteni, hogy bár régen még 14 évesen ismertük meg Ahsokát, most már egy nagyjából 45 éves felnőtt erőhasználóról van szó, Dawson pedig egyszerre tudja hozni a karakter esszenciájának tekinthető huncut, rebellis aspektust és a korából adódó élettapasztalatot is. Az eddig látottak alapján Natasha Liu Bordizzót is dicséret illeti, de persze nem csak velük találkozhattunk ebben a két részben.

Mindenki Obi-Wan Kenobija, vagyis Ewan McGregor felesége, Mary Elizabeth Winstead például egy másik fontos Lázadó-karakter, Hera Syndulla szerepében bukkant fel, az viszont egyelőre még nem világos, hogy miért épp őt választották a feladatra. Szó sincs arról, hogy kifejezetten rosszul játszaná Syndullát, de kelleni fog még neki bőven játékidő, hogy olyan zsigeri alakítást tudjon nyújtani, mint Rosario Dawson vagy Natasha Liu Bordizzo. Ha azonban áttekintünk a sötét oldalra, elérkezünk az igazán érdekes szereplőkhöz.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Sötét jedik

Morgan Elsbeth karaktere már felbukkant A Mandalóriban is, most derül ki viszont csak igazán, miért is olyan fontos szereplő a Diana Lee Inosanto által megformált nő. A legzseniálisabb casting azonban nagyon szomorú töltetet is hordoz magában. A sors fintora, hogy a valamilyen úton-módon sötét oldalra tért jedi, Baylan Skoll annak a Ray Stevensonnak hála kelhetett életre, aki idén májusban hagyott itt bennünket mindösszesen csak 58 esztendősen. Munkássága során Stevenson megannyi emlékezetes szereppel ajándékozta meg rajongóit, és bizony az a helyzet, hogy ezek közé Skoll karakterét is felvéshetjük. Oka van például annak, hogy ő és tanítványa, az Ivanna Sakhno által alakított Shin Hati nem klasszikus vörös fénykardot kaptak, hanem egy narancsos árnyalatú verziót. Dave Filoni világossá akarta tenni, hogy ezúttal nem sithekkel van dolgunk, és bár a konkrét megfejtést egyelőre nem nyújtották át nekünk, legalább annyira érdekes kérdés a sorozatban az, hogy miért fordult a sötét oldal felé Skoll, mint mondjuk az, hogy miként jutnak el a szereplők Thrawn admirálishoz, és főként mi történik majd ezután.

Dave Filoni láthatóan lubickol a Lucasfilmtől kapott kreatív szabadságban, a széria minden porcikájáról süt, hogy az ő fejéből pattant ki. Igaz, hogy csak két részt köszönhetünk neki a sorozatban rendezői fronton - egészen pontosan az első és az ötödik epizódot dirigálta -, de egytől egyik mindegyik részt ő írta, és a dupla évadnyitó tükrében az ember akarva-akaratlanul is azt kívánja, bárcsak többször kapna ilyen feladatot. Belegondolni is szédítő, milyen lehetett volna a folytatástrilógia akkor, ha ő veheti át a gyeplőt, és egyetlen marketinges, elemző, vagy más, Excel-táblák felett meggörnyedt hátú fejes sem szól bele a dolgokba. Filoni ugyanis azt tudja hozni, amire a fanok várnak: rajongóként készít tartalmakat rajongóknak. Nem kommentelőknek akar megfelelni, nem menet közben akar négyszeresen újratervezni, mint egy megvadult GPS, hanem konkrét víziója van, és azt is tudja, hogyan fog majd eljutni A pontból B-be. Közben olyan környezetet és látványt villant, ami a nosztalgiafaktoron túl is elismerő biccentéseket válthat ki, pedig abban is igencsak erős.

Mindenki érteni fogja?

Az Ahsoka sorozat hibájának talán az róható fel, hogy teljes élvezetéhez megfelelő háttérismeret kell, de egyrészt ennek hiányában is tud szórakoztató, egyúttal érhető lenni, másfelől nehezen lehetne kivédeni ezt a kitételt egy olyan karakter nagy kalandja kapcsán, akit nem a nagy mozifilmek ismertettek meg velünk, és egész történetszála hosszabb és csavarosabb, mint magé Anakin Skywalkeré. Az egyelőre még nem világos, Baylan Skoll karaktere hogyan nem fogja elnyomni a többi rosszarcot, mivel Morgan Elsbethnek sincs sok esélye a figyelmet magára vonni, ha a szakállas ex-jedi is a képernyőn van. Tanítványának, Shin Hatinak, és főleg annak az inkvizítor-féle figurának, akiről eddig a világon semmit sem tudunk, nem sok lehetősége volt arra, hogy megragadja a fókuszt. Különösen akkor lesz érdekes ez, ha bejön majd a képbe Thrawn főadmális, akiről pontosan tudjuk, az a Lars Mikkelsen alakítja majd, aki a Star Wars: Lázadók animációs sorozatban is megszólaltatja őt. 

Igazi csemege lett az Ahsoka dupla évadnyitója minden Star Wars-rajongó számára, azoknak pedig különösen, akik végigkövették a főhősnő történetét egészen A klónok háborúja óta, most pedig joggal dörzsölgetik a tenyerüket, és várják, hogy végre teljesen összeérjenek a szálak. Ezer és egy irányba kifuthat még ez a sorozat, de a kezdés több mint biztató.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)