Bad Boys – Mindent vagy többet kritika - a legjobb rosszfiúk

|

Will Smith és Martin Lawrence 50 fölött is imádnak rosszalkodni.

Hosszú ideig azt érezhettük, hogy a klasszikus értelemben vett akciófilmek műfaja leáldozott a 2010-es években, és helyüket átvettük a dömpingszerűen érkező szuperhősös mozik. Szerencsére azért idővel a Top Gun: Maverick, vagy a Mission: Impossible - Leszámolás - Első rész bizonyítani tudta, hogy nem teljesen ez a helyzet, és egy kellő odafigyeléssel megkomponált akciófilm is a mozinézők kedvére tud tenni, főleg ha azt megspékelik nem elhanyagolható mennyiségű nosztalgiával is. Ezen a vonalon indult el négy éve a Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk is, ami az 1995-ös első és a 2003-as második rész után, egy elég combos kihagyást követően folytatta a két vagány nyomozó, Mike Lowrey és Marcus Burnett kalandjait. A 426 millió dolláros bevétel pedig igazolta azt, hogy Will Smith és Martin Lawrence párosa továbbra is gond nélkül be tudja vonzani a vetítőtermekbe a nézőket. Sejteni lehetett, hogy itt még messze nincs vége a sztorinak, csak el fog készülni a negyedik rész, amit már a harmadik epizód bemutatóját követően bejelentett a Sony.

Nyilván nem segítette a munkát Will Smith botránya, mikor is a színész ugyebár a 2022-es Oscar-gálán képen törölte a műsorvezetőt, Chris Rockot azért, mert a humorista Smith feleségén viccelődött. A Sony Picturest vezető Tom Rothman azonban gyorsan eloszlatta a kételyeket: jönni fog a negyedik mozis bevetés, amiből természetesen Smith sem maradhat ki. Maga a forgatás tavaly áprilisban kezdődött, aztán némi szünet következett a nagy színész-forgatókönyvíró sztrájk miatt, így végül idén márciusban tudták csak ténylegesen befejezni a forgatást. Ennek tükrében pedig szép teljesítmény, hogy júniusra meg is érkezett a Bad Boys - Mindent vagy többet.

Öregek, de még mindig rosszalkodnak

Világosan érezhető, hogy a Mindent vagy többet a harmadik rész közvetlen folytatása, onnan emelte át a legtöbb karaktert, de ez nem is csoda, hiszen mind a forgatókönyvíró, mind a rendezőpáros maradt a helyén. Éppen ezért, akinek bejött a 2020-as film, annak már most elárulhatjuk, ezúttal sem fog csalódni, hiszen nagyjából ugyanazt kapja, csak épp a humoron és az akción is próbáltak még nagyobbat csavarni az alkotók. 

Ahogy az várható volt, a film nem megy el szó nélkül a főhősök kora mellett, rögvest Marcus halálközeli élményével kezdünk, ami egy egészen érdekes úton indítja el Martin Lawrence karakterét. A korábban jóval visszafogottabb Marcus Burnett tejesen újratöltődik energiával, lelkesedéssel, és úgy pörög, hogy az ember elhiszi, itt és most senki és semmi sem állhatja útját. Érdekes kontraszt, hogy ezzel párhuzamosan Mike Lowrey, vagyis Will Smith esetében bejön a bizonytalansági faktor, a pánikroham, amivel hát persze, hogy törődni sem akar egy ennyire menő nyomozó. Ahogy az már az előzetesekből is kiderült, ha kalamajkát a srácok régi főnökének besározása indítja el, végül pedig nem csak a harmadik filmben elhunyt Conrad Howard kapitány nevét kell tisztára mosniuk, még ennél is sokkal személyesebbé válik az ügy. 

Adja magát a komikum, miszerint két idős zsaru száll szembe a rosszfiúkkal, de szerencsére messze nem merül ki ennyiben a repertoár. Marcus és Mike azért viccesek, amiért korábban is viccesek voltak, és ha keménykedni kell, akkor most is pontosan olyan nagy elánnal csapnak oda, mint évekkel ezelőtt. Nem kell persze óriási megfejtésekre számítani, a narratíva szépen megy előre a megszokott zsarufilmes vonalon, de közben látszik, hogy a készítőknek bizony voltak extra ötleteik. Ezek közül nem mind talált be csont nélkül, de azért bőven akadtak olyan megoldások, poénok, kikacsintások, amik kreativitásról tettek tanúbizonyságot. 

Kifejezetten váratlan például egy FPS-nézetes jelenetsor, amit sikerült nagyon ügyesen megkomponálni, de jutott azért olyan ötletekből is, amik nyugodtan maradhattak volna a vágóasztalon. Visszatérő szereplőkből, régi kedvencekből nincs hiány, de kapunk ezen felül is cameókat. Az egyik ilyennél a sajtóvetítésen egyetlen ember tört ki hatalmas nevetésben, a többieknek inkább csak felszaladt villámsebesen a szemöldöke. A TikTok-generáció mondjuk biztosan örülni fog ennek az aprócska kis jelenetnek is, a többiek meg valószínűleg simán elsiklanak felette, észre sem fogják venni.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Whatcha gonna do?

Világosan látszik egyébként az is, hogy a film magában hordozza a staféta átadásának lehetőségét, de persze nyilván ezt azért nem lépi meg. Mégis, jó viszontlátni Vanessa Hudgens és Alexander Ludwig karaktereit, Kellyt és Dornt, akik az AMMO, vagyis az Advanced Miami Metro Operations tagjaiként az öregfiúk mellett is helyt tudnak állni, mint fiatal zsaruk. Náluk is érdekesebb karakternek bizonyult a Jacob Scipio által ismét eljátszott Armando Aretas, Mike Lowrey fia, aki fontos szerephez jut a sztori során. Hatalmas színészi játékot persze nem igényelt mindez, de Armando simán van olyan kemény, mint az apukája. 

Izgalmas lesz látni, hogy a mozipénztáraknál milyen teljesítményt nyújt majd a Bad Boys - Mindent vagy többet, mert az egyértelmű, hogy Will Smith és Martin Lawrence párosában van még elég energia, kraft és lelkesedés ahhoz, hogy esetlegesen újra visszatérjenek, világosan látszik, hogy imádják ezeket a szerepeket és boldogan játszották el azokat újra. A Sony Pictures sem evett meszet, ha a harmadik felvonáshoz hasonlóan a Mindent vagy többet is tudja majd virítani a mutatós bevételeket (és erre tényleg minden esély megvan), akkor jöhet az öregedő duó újabb akciója. Kár lenne őket nyugdíjazni. 

Más kérdés persze, hogy lesz-e még elég ötlet a rendezőkben, Adil El Arbi és Bilall Fallah most sikeresen felül tudták múlni magukat, a negyedik Bad Boys film egyértelműen jobb, mint a harmadik, sőt simán lehetnek olyan nézők, akiknek ez válik a kedvencévé az egész szériából. Egy kisebb pihenő és a sorok rendezése után el lehet kezdeni agyalni a folytatáson, Chris Bremner forgatókönyvíró már hegyezheti a képzeletbeli ceruzáját. 

Egy akcióvígjátéknak nem kell óriási elvárásoknak megfelelnie: legyen kellően látványos és megfelelően humoros, adjon szerethető főhősöket, utálható rosszarcokat, pörgős bunyókat és lövöldözéseket, a végén pedig a naplemente mellett álljon vissza a világ rendje, bűnhődjön meg az, akinek meg kell, és örüljenek a jófiúk - akkor is, ha ezek a legkedvelhetőbb rosszfiúk. Minderre simán képes volt a Bad Boys - Mindent vagy többet. A narratívát végigkísérő spirituális szál könnyen lehet, hogy egyeseknek túlzottan nagy agymenés lesz, de ebben a szériában kár is lenne meglepődni az ilyesmiken. 

Végezetül egyetlen kósza gondolatot engedjetek még meg: a harmadik és negyedik Bad Boys filmet rendező Adil El Arbi és Bilall Fallah kezei alatt készült volna el az a Batgirl mozi is, amit hiába forgattak le, 2022-ben a Warner úgy döntött, hogy landoljon inkább az egész projekt a kukában. Nyilván nem képvisel egy alkotó minden munkája ugyanolyan minőséget, bárki hibázhat, akár orbitális nagyot is, de mégis a páros mostani rendezését látva egy picit még jobban fáj a Batgirl elvesztése. Ha csak megközelítőleg lett volna annyira szórakoztató, mint a Bad Boys - Mindent vagy többet, akkor hiba volt kinyírni. 

Mindettől függetlenül persze a 90-es és 2000-es évek akciófilmjeinek szerelmesei most simán csak örüljenek annak, hogy köszöni szépen, ez a zsáner még mindig életben van, és ha nem is olyan gyakran, de azért érkeznek olyan mozik, amik a jövőben is életben tudják tartani. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)