Hirdetés

Miért nem nevezzük zombiknak a zombikat?

|

Észrevettétek már, egyes filmekben, sorozatokban, játékokban milyen kínosan próbálják kerülni a szereplők a "zombi" megnevezés használatát? Utánajártunk egy kicsit, hogy mi lehet ennek az oka.

Hirdetés

"Clicker", "Walker", "Biter", vagy csak simán "fertőzött" - rengeteg különböző megnevezést hallottunk már azokra a lényekre, akik valaha emberek voltak, de egy vírus, egy betegség, vagy egy gombafaj elszaporodása miatt elvadult, emberhúsra vágyó, hörgő szörnyetegekké változtak. Összefoglaló néven zombiknak hívjuk őket, és valószínűleg bennetek is volt már némi feszengés, amikor azt láttátok, hogy a filmek vagy játékok szereplői nem tudják, milyen más nevet használjanak rájuk; bármi megfelel, csak ne zombi legyen. A magyarázat elég egyszerű.

Hirdetés

Maga a kifejezés alapvetően a haitiaktól származik, ők nevezték a varázslat vagy valamilyen más behatás következtében újraélesztett hullákat zombiknak. A kultúrában először az irodalomban találkozhattunk velük, majd 1932-ben a Lugosi Béla főszereplésével készült A fehér zombiban mint hipnózis alatt álló alakok jelentek meg.

A következő néhány évtizedben megnőtt a népszerűségük, a '60-as évek környékén pedig a filmesek elkezdték elengedni az alapokat, szabadabban kezelték a zombik fogalmát. A modern zombik megteremtőjének George A. Romerót tartják, aki az 1968-as Az élőhalottak éjszakájával (mely egyébként sokat merített Richard Matheson 1954-es Legenda vagyok regényéből) létrehozta az emberi húsra éhes élőholtakat, akiket ő maga akkor még nem nevezett zombiknak, de később végül a társadalom megtette ezt helyette. (Az 1978-as Holtak hajnala című folytatásban már egyszer elhangzik a szó, illetve bizonyos országokban Zombi néven jött ki.) Ő volt továbbá a zombiapokalipszis koncepciójának megteremtője is, és gyakorlatilag nincs már olyan alkotás manapság, amiben a zombik ne veszélyeztetnék az egész emberiséget.

Mi a filmeknek, sorozatoknak, játékoknak köszönhetően megtanultuk, hogy miről lehet felismerni egy zombit, és hogy a legtöbb esetben a fejlövés a legbiztosabb megoldás kiiktatásukra - viszont ha ezt a filmek, sorozatok, játékok szereplői is azonnal tudnák, könnyebb dolguk lenne, és kevésbé izgalmas sztorikat élhetnénk át. A legtöbb alkotás szereplői soha nem hallottak, nem hallhattak még ilyen lényekről, ezért próbálják például a rendőrök felszólítani a jól láthatóan öntudatlan, rothadó testű, hörgő császkálókat arra, hogy álljanak meg, vagy ezért nem lesz gyanús azonnal, ha valaki körül egy méteres vértócsa van, esetleg hiányoznak szervei, de mégis mozog. Lehet, hogy zombinak hívják majd őket, de lehet, hogy saját nevet találnak ki.

Egy másik ok, hogy adott lény a zombik általános definíciójának nem feleltethető meg maximálisan, mert máshogy viselkedik, máshogy alakult át satöbbi. A más elnevezéssel a készítők erősíteni szeretnék, hogy csavartak egyet a koncepción, és az általuk elképzelt lények akármennyire is hasonlítanak, valójában nem ugyanazok. A The Last of Usban a clickerek például kattogó hangot adnak ki, és a cordyceps nevű gomba miatt alakultak át karfiolfejű, agresszív és gyors lényekké. A Fallout ghouljai közül nem mindegyik butult le, és aki intelligens maradt, az sértőnek találja, ha lezombizzák. A Dead Space-ben a hullákból necromorphok lesznek, akiknek nem a fejét, hanem a végtagjait kell eltávolítani, hogy végleg elintézhessük őket.

Nem csak a zombik esetében figyelhető meg egyébként ez a kínos kerülgetés, néha a vámpírokat, sőt, az embereket sem akarják nevükön nevezni, a fentiekhez hasonló okokból.

Ha nem tudnátok, mik azok a zombik, és a valóságban találkoznátok velük, ti hogyan neveznétek őket?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)