Hirdetés

Kik azok a ghoulok a Fallout sorozatban, akik úgy néznek ki, mintha zombik lennének?

|

Egyáltalán nem élőhalottakról van szó, a Fallout ghouljai egészen másfajta szerzetek.

Hirdetés

Nem véletlenül tanyázik jelenleg a Prime Video népszerűségi toplistájának első helyén a nemrég érkezett Fallout tévésorozat, ami sokak szerint az egyik, ha nem a legjobb videojátékos adaptáció lett, amit a filmipar valaha leszállított nekünk - igen, a The Last of Ust is figyelembe véve. Értelemszerűen most nagyon sokan rávetették magukat a szériára azok közül is, akik korábban nem kötöttek szorosabb ismeretséget az 1997-ben elindult Fallout videojáték-sorozattal, számukra pedig bármennyire is jól és részletesen magyarázza a játékok világát és a lore-t az Amazon produkciója, azért akadhatnak olyan kérdések, amik némi fejvakarásra adnak okot.

Ilyen például az, hogy egészen pontosan kik vagy mik a zombiszerű ghoulok, azok a lények, akik közé Walton Goggins karaktere, Cooper Howard is tartozik a sorozatban. Első ránézésre azt hihetné az ember, hogy a fantasy filmekből, könyvekből, játékokból jól ismert élőhalottakról van itt is szó, de a valóság messze nem ez. A ghoulok ugyanis nem újra feltámasztott, egykor meghalt emberek, hanem az atomháború, a nukleáris pusztítás következményei.

Hirdetés

Mik azok a ghoulok?

A ghoulok gyakorlatilag olyan emberek vagy állatok, akik átestek a ghoulifikáció nevű jelenségen, és ennek hatására mutálódott a testük. A Capital Wasteland nevezetű régióban nekrotikus poszthumánoknak is nevezik őket - ez a terület az egykori Virginia, Maryland, Pennsylvania államokat, illetve Washington D.C.-t fedi le. Bár tényleg úgy néznek ki, mint a klasszikus zombik, nagyon fontos kiemelni, hogy az ő testük nem lett az enyészeté, nem kezdett el rothadni, és egyáltalán nem is haltak meg soha. Küllemüket az intenzív és hosszú ideig tartó nukleáris sugárzásnak köszönhetik, annak hatására deformálódott a bőrük, a szöveteik, továbbá eltűnik az orruk és fülük, illetve részben vagy egészben a hajuk is. Az átalakulás érintheti a hangszálakat és a gégét is, ez eredményezi a ghoulok reszelős hangját.

Képtelenek a szaporodásra, ugyanakkor természetellenesen hosszú élettartammal rendelkeznek, a tévésorozatban látható Cooper Howard is immár több mint 220 esztendős. Immunisak a sugárzás további káros hatásaira, sőt bizonyos esetekben konkrétan felgyógyítja őket a nukleáris sugárzás. Akadnak egyedek, akik képesek voltak megőrizni emberségüket, de egyes ghoulok teljesen elvadultak, megőrültek. Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki rövid ideig volt kitéve nagymértékű sugárzásnak, vagy hosszabb ideig kapott folyamatosan kisebb dózist, ez nagy hatással van arra, hogy mennyire lesz súlyos az elváltozása a ghoulifikáció alatt. Ha tehát valaki egy konkrét nukleáris robbanás túlélőjeként válik ghoullá, akkor a testét ért trauma jóval nagyobb mértékű, kinézete pedig sokkal félelmetesebb lesz, testét számos seb borítja, még akár a csontjai is kilátszódhatnak a sérült húsa alól.

Remekül mutatja egyébként a ghoulok létezésének magyarázata is azt, hogyan működik a tudomány a Fallout univerzumban: tulajdonképpen ebben a világban valóban olyan alapokon nyugszik a tudomány, úgy működik a sugárzás, ahogy az 1950-es évek hiedelmei tartották. Nem csak látványelemeket emel tehát át a Fallout az '50-es évek Amerikájából, hanem a valóságban adaptálja annak vízióit is. Ennek tudható be az, hogy a sugárzás nem feltétlenül öli meg az embert, helyette inkább elindítja a mutációt, a ghoulifikáció folyamatát. Az átalakulás végbemehet pár óra alatt, de akár hetekig is eltarthat, sőt arra is volt példa, hogy egy egész év kellett hozzá, ez mind a sugárzás mértékének függvénye. 

Mióta léteznek ghoulok?

A legtöbb ghoul a Nagy Háború, vagyis a Fallout világának nukleáris apokalipszis alatt keletkezett, de az ezt követő időszakban is lehetséges a ghoulifikáció. Léteznek továbbá olyan ghoulok is, akik a háborút megelőzően alakultak át, a videojátékokban ilyen például Eddie Winter és Desmond Lockheart. Ők előre látták, hogy a háború elkerülhetetlen lesz, ezért önként vetették magukat alá olyan eljárásoknak, amik beindították a testükben a ghoulifikációt - így akarták túlélni a közelgő apokalipszist. Hasonló karakter volt a játékokban John Hancock, aki egy kísérleti radioaktív gyógyszert adott be magának, és így lett belőle ghoul.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Milyen fajta ghoulok vannak?

A Fallout univerzumában többféle ghoul azonosítható. A "hétköznapi" nekrotikus poszthumánok intellektusuk vagy személyiségük tekintetében semmiben sem különböznek a közönséges emberektől - ennek ellenére nagyon sok ember gyűlöli, megveti őket, sőt egyenesen vadászik rájuk. Ruhát hordanak, eszközöket, fegyvereket használnak, képesek a beszédre. Nyilván ahogy az emberek között is akadnak jók és gonoszok, úgy a ghoulokról sem lehet előre megmondani, milyen szándékok vezérlik őket, hiszen teljes egészében megőrizték az átalakulásuk előtti személyiségüket.

Léteznek továbbá fénylő ghoulok is, akiknek a testét elég sugárzás érte ahhoz, hogy biolumineszcenciát fejlesszen ki, azaz egy kémiai reakció hatására fényt bocsát ki a bőrük, ez különösen a sötétben észrevehető. Őket még gyakran a többi ghoul is kívülállónak tartja. Elég sokan elvadulnak közülük, ami nem is csoda annak tükrében, hogy általában teljesen elszigetelten élnek és folyamatos sugárzásnak vannak kitéve. 

Ha egy ghoul egyszer elvadult, akkor már teljesen visszafordíthatatlan ez az állapot. Ilyenkor ellenségessé válnak minden élőlénnyel szemben, legyen szó emberről van akár állatról. Elméjüket a nagyon hosszú ideig tartó sugárzás teszi teljesen tönkre, ezt követően gyakorlatilag bármit azonnal megtámadnak a többi ghoul kivételével. Általában falkákba csoportosulva élnek, immár csak és kizárólag a legalapvetőbb ösztöneik vezérlik őket. Mondanunk sem kell, hogy nagyon veszélyesek, tőlük okkal félnek a Fallout világának túlélő emberei.

A ghoulok teljesen egyedi altípusának tekinthető a "marked men", avagy "megjelölt emberek" csoportja, ők a Fallout: New Vegas című videojáték Lonesome Road nevű bővítményében bukkantak fel. A The Divide nevű területen élnek, és kizárólag az itteni sugárzás tartja őket életben, nem hagyhatják el a régiót. Egy 2277-es földalatti nukleáris detonáció hatására alakultak át, küllemük pedig elég más, mint a többi ghoulé, mivel deformálódott bőrük élénk piros színű. 

Milyen az emberek és a ghoulok viszonya?

Abszolút eltérő, hogy a Fallout univerzumának különböző területein hogyan viszonyulnak a hétköznapi emberek a ghoulokhoz. Új-Kaliforniában például a ghoulok szinte legendás teremtményeknek számítottak, mivel nem nagyon merészkedtek saját városukon, a Nekropoliszon kívülre - ez a város az egykori Bakersfield maradványait takarta. Ezzel szemben a távolabbi régiókban, például a Mojave pusztaságban a ghoulok és az emberek nagyjából egyenrangúnak tekinthetőek bár akadnak kivételek is. A Fallout: New Vegas videojátékban és a tévésorozatban is megjelenő New Vegas Strip kerületbe például ghoulok vagy más mutánsok nem léphetnek be emberi kísérő vagy külön engedély nélkül. Vannak továbbá olyan területek is ebben a világban, ahol konkrét ghoul lincselések is előfordulnak, mivel potenciális fenyegetést látnak bennük az emberek.

A legtöbb konfliktus persze tudatlanságon és félreértéseken alapul. Egyes emberek például tévesen úgy gondolják, hogy a ghoulok valamiféle betegséget terjesztenek, fertőzőek, míg mások úgy gondolják, hogy ha valaki egyszer ghoullá vált, akkor később elkerülhetetlenül el fog vadulni, veszélyessé válik, így jobb az illetőt gyorsan eltenni láb alól, még mielőtt ez bekövetkezhetne. Pontosan ezek hatására űzték ki például teljesen a ghoulokat a 2282-es ghoul-ellenes rendelettel Diamond Cityből - ez egy Boston Fens városrészében kialakított település. Másutt épp az államalakulat védi meg a ghoulokat, ilyen például az Új Kaliforniai Köztársaság, ami 2205-ben jogi védelmet terjesztett ki rájuk, sőt megengedték, hogy a ghoulok szolgálatot teljesítsenek az állam elit katonai szervezetében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)