Hirdetés

Kevesebbet torrentezünk, de így sem fényes a helyzet

|

Egy hazai kutatás rámutatott, hogy mi a helyzet jelenleg a kalózkodással Magyarországon.

Hirdetés

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 2009 óta minden évben reprezentatív felmérést készít a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából azzal a céllal, hogy megismerjék a lakosság véleményét a hamis termékek vásárlásáról, valamint az illegális tartalmak beszerzéséről. A 2022. július 20. és augusztus 2. között készült kutatásban ezúttal 1018 fő vett részt, mind 18 évnél idősebbek.

A bárki által megtekinthető eredményekből több érdekesség is leszűrhető, például az, hogy a megkérdezettek 85 százaléka állítása szerint nem él illegális forrásból származó filmes és zenei tartalmakkal, ez tavaly még 78% volt - viszont csupán a résztvevők 24 százaléka mondta azt, hogy fizetne legális tartalmakért.

Hirdetés

A kutatás szerint azonban a kalózkodás az esetek felében nem szándékosan történik: az internetezők 54%-a nem tartja felismerhetőnek vagy bizonytalan abban, hogy az interneten lévő tartalmak legális vagy illegális úton kerültek fel a világhálóra. Sőt, a jóra való törekvés is megvan, ugyanis az internethasználók 70%-a szerint a legális letöltési lehetőségek mennyisége megfelelő, ami egészen pozitív, 11 százalékpontos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. 

Akik bevallottan kalózkodnak, azok jellemzően nem egyszeri fogyasztók, az országos átlagnál (15%) pedig nagyobb arányban élnek vele a fiatal és fiatal középkorú, illetve a fővárosi válaszadók. Az illegális tartalmak letöltését a filmek és a zenék esetében csak 10-10 százalék, a szoftverek és könyvek kapcsán pedig csak 5-3 százalék vállalta fel.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A bevallottan kalózkodók 64%-a önfenntartó fogyasztó (felvállaltan tesz így), 36%-a viszont csak "potyautas" (maga nem tölt le, viszont fogyasztja a mások által letöltött tartalmakat). A nem jogtiszta oldalakat használók túlnyomó többsége az otthonában (89%) töltöget, 33%-uk barátoknál, 13%-uk a munkahelyen. 

Érdekesek az okok is: a megkérdezettek 60 százaléka azzal indokolja tettét, hogy nem akar azért fizetni, amit ingyen is megszerezhet, és csak 17% hivatkozik a pénzhiányra. Az indokok között van egyébként a fájlok más forrásból való elérhetetlensége (18%) és a letöltés egyszerűsége (6%) is. Összességében az internethasználók 76%-a nem lenne hajlandó fizetni azért, hogy legális forrásokból férhessen hozzá a tartalmakhoz.

Nektek mi a véleményetek az eredményekről?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)