Hirdetés

Az amerikai legfelsőbb bíróság is a netes fenyegetéseket vizsgálja

|

Ez pedig több olyan ügyben is precedenst teremthet (ami ugye az angolszász jogban kiemelt fontosságú), amik szorosan kapcsolódnak a játékvilághoz.

Hirdetés

Amerikában tényleg nagyon durva dolgokat kell mondani, hogy az alkotmány első kiegészítése által adott szólásszabadságot korlátozzák. Manapság például a játékvilágban is sajnos annyira elszaporodtak a twitteren vagy facebookon elküldött vállalhatatlan üzenetek, hogy már az amerikai legfelsőbb bíróság is foglalkozik a kérdéssel.

A konkrét ügy, amely kapcsán napirendre került a kérdés, Anthony Elonis pere volt. A férfi több posztban a tőle elhidegült felesége megölését taglalta, majd az FBI-ügynököt fenyegette meg, aki kihallgatta mindezek miatt, végül egy óvodáscsoport megöléséről írt. A bíróságon azzal védekezett, hogy az álnéven írt posztokban Eminem stílusát akarta utánozni.

A kérdése alapja az, hogy a vád szerint egy fenyegetés az alapján minősül annak, hogy egy külső szemlélő is annak hiheti-e, míg Elonis ügyvédje szerint csupán a szerző valós szándéka számít. A legfelsőbb bíróság feladata lenne kijelölni a jogi határokat, hogy egy üzenet mikortól sértő, és mikortól hordoz valós fenyegetést. A testület első ülése nem hozott eredményt, viszont amennyiben döntést hoznak, az precedenst teremthet a további ügyek elbírálásához. Igen, a mi világunkat is érintő ügyekre gondolunk most, ezért is beszélünk erről.

Ilyen például annak a LoL-játékosnak a pere, akit egy nyilvánvalóan ironizáló, ettől függetlenül ízléstelen Facebook-poszt miatt zártak börtönbe, ahol többször is bántalmazták. De útmutatást adhat például a GamerGate-hez kapcsolódó, vagy attól teljesen független netes fenyegetések elbírálásakor is - legalábbis az USA-ban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)