Hirdetés

Videójáték, a történetmesélés új formája

|

Úgy látszik, mostanában a videójátékokkal kapcsolatos kutatások korszakát éljük. Ez hasznos dolog, így egyre többet tudunk meg a videójátékok hatásairól.

Hirdetés

Dr. Souvik Mukherjee,a számítógépes játékok történetmesélésének szakértője (Nottingham Trent University, School of Arts & Humanities)  egyetemi kutató, most befejezett PhD-jában megállapította: a játékokat ugyanúgy lehet "olvasni", mint könyveket és ugyanakkora értéket képviselnek, mint az irodalom.

Ebben a dolgozatban Dr. Mukherjee különböző stílusú játékokat analizált, FPS-eket, RTS-eket és kalandjátékokat az első Wolfensteintől kezdve olyan mai játékokig, mint a Fallout 3. Azt vizsgálta, mennyire megfelelőek ezek a játékok, mint történetmesélő médiumok. Felfedezte, hogy igen mély, bonyolult és összefüggő történeti szálakat lehet elmesélni, amelybe könnyen bele tudja magát élni a játékos - ez az élmény sokszor felülmúlja a történetmesélés korábbi formáit (könyvek, filmek). A tudós úgy gondolja, hogy a játékmenet elemzése hozzá fog segíteni ahhoz, hogy megértsük, pontosan hogyan is működik a történetmesélés és megértés folyamata, legyen szó bármilyen médiáról is.

Dr. Mukherjee
Dr. Mukherjee

- A videójátékok eladásai minden egyéb médiánál gyorsabban nőttek az elmúlt 3 évben, s a videójáték-ipar az egyik iparág, amelyet nemigen befolyásolt eddig a jelenlegi válság - mondta Dr. Mukherjee - Úgy gondolom a videójátékok nagy népszerűségének egyik oka a történetmesélő képességük, ahogy ezt olyan sikerjátékok , mint a Half Life 2, Assassin's Creed és a Bioshock játékosai is alátámaszthatják.

- Nagyon sokszor érdemtelenül gyerekjátékoknak tartják a videójátékokat, de a számítógépes játékok jóval összetettebbek ennél - tette hozzá a kutató - sok játékos pont amiatt játszik videójátékokkal, mert azok érdekes, izgalmas történeteket mondanak el. Nagyon sokan csak a játékokban található erőszakra fókuszálnak, de a játékok történetmesélési potenciálját is fel kellene fedezni, erről is beszélni kellene - állapította meg Dr. Mukherjee

Emellett Dr Mukherjee azt is tanulmányozta, hogyan hatottak egymásra a videójátékok és olyan médiumok, mint a képregények, rajzos regények és más hasonló elemek. Példaképp a Max Paynet hozta fel, amely egy detektíves TPS, és amelyben olyan sok történetmesélési potenciál található, hogy film is készül belőle.

dante's Inferno
dante's Inferno

Dr. Mukherjee még azt is hozzátette, hogy léteznek olyan könyvek, amelyekben játék-szerű szövegek vannak és amelyekkel "játszani" lehet.
- Úgy gondolom, mindig is igaz volt, hogy a játékokat úgy lehet "olvasni", mint a könyveket - mondta a tudós - például itt van John Fowles regénye, a Francia hadnagy asszonya, amelynek többféle befejeződése lehet, így végülis hasonlít a videójátékokra. Másik példa: jónéhány éve javasoltam, hogy Dante Isteni színjátékában ábrázolt pokolból készüljön videójáték. Akkor kinevettek, sőt hülyének néztek, hogy egy ekkora irodalmi értéket nem szabad tönkretenni azzal, hogy videójáték készül belőle - most pedig az Electronic Arts készül kiadni egy TPS-t, amely erről szól, s a címe: Dante's Inferno. Ebből is látszik, hogy az irodalmi alkotások videójátékosítása járható, de még nagyon kihasználatlan út.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)