Hirdetés

'Tiszteletem!

|

Fehér kolbász, taxióra, jégkorong-csoda, Florida, Dolly bárány és több, mint 23 milliárd forint - ez itt február 22!

Hirdetés

Február 22 nem kisebb nap, mint a cserkészet világnapja - a cserkészet alapításának napja lord Baden-Powell - Bi-Pi által. 1907-ben történt az esemény, alig 102 éve - ez úton köszöntünk minden cserkészt, aki ezt olvassa. Mai névnapok: Gerzson, Gréte, Grétea, Kövecs, Lándor, Leander, Margit, Margita, Margitta, Margó, Pál, Palmer, Pável, Péter, Pető, Pósa, Túlia, Zétény, s persze végtelen szeretettel köszöntünk mindenkit, aki ma ünnepli a születésnapját - a spanyolok meg verhetik a fejüket a falba, hogy 190 éve eladták Floridát az USÁ-nak - dehát a politikai helyzet akkortájt teljesen másmilyen volt, mint manapság. Sok érdekesség történt a mai napon a világban, nekem legjobban a Weißwurst kolbász feltalálása tetszett - sose feledjétek ezt a napot! Nézzük, még mi más történt (csakis a történeti hűség kedvéért):

1512 - Sevillában meghalt Amerigo Vespucci híres itáliai hajós és felfedező, aki spanyol és portugál uralkodók szolgálatában számos felfedezőutat tett a dél- és közép-amerikai kontinensre. 1507-ben német térképészek Vespucci keresztneve után nevezték el az Újvilágot "Ameriká"-nak.
1616 - Az egyház - mivel veszélyeztetve érezte hatalmát - elutasította a természettudományt. V. Pál pápa felszólította Galileo Galilei olasz matematikust, filozófust és fizikust, ismerje el, hogy tudományos nézetei tévesek.
1797 - Meghalt Karl Friedrich Hieronimus, azaz Münchhausen báró, katona, akinek neve ma az abszurd, hihetetlen történeteket juttatja eszünkbe.
1797 - Az utolsó invázió Nagy Britannia ellen - Fishguard, Wales közelében francia csapatok szálltak partra.
1819 - Adams-Onís Megállapodás: Spanyolország 5 millió dollárért eladta Floridát az Egyesült Államoknak.
1848 - Az itáliai mozgalmak hatására forradalom robbant ki Párizsban.
1857 - Münchenben feltalálták a Weißwurst névre hallgató fehér kolbászt.
1867 - George Mortimer Pullman, a vasúti hálókocsi feltalálója megalapította a Pullman-céget.
1907 - Először használtak a taxiórát Londonban.
1915 - Korlátlan tengeralattjáró-háborút hirdetett Németország.
1938 ‑ A magyar Koronatanács elfogadta a légierő fejlesztését szolgáló „Huba" tervet, amely egy repülőhadosztály felállítását tartalmazta.
1959 - Lee Petty nyerte az első Daytona 500-at.
1971 - Egy hibás atomtámadás-jelzés pánikot okozott az Egyesült Államokban.
1980 - Csoda a jégen: a Lake Placidban zajló olimpiai játékokon a nem túl acélos erőkből álló Egyesült Államok csapata jégkorongban legyőzte a bomba esélyes Szovjetúniót 4-3-ra, a sportág történelmének egyik legnagyobb meglepetését okozva ezzel.
1997 - Skóciában, Roslinban tudósok bejelentették, hogy egy Dolly nevű felnőtt bárányt sikeresen klónoztak.  
2006 - Legalább hat ember közreműködésével lezajlott Nagy Britannia valaha volt legnagyobb értékű rablása, melynek során 53 millió fontot loptak el Tonbridgeből (Kent) - mai átváltáson ez kb 23 és fél milliárd forint...

Születések:

1440 - V. (Utószülött) László magyar király, aki lefejeztette Hunyadi Lászlót, Nándorfehérvár főkapitányát.
1535 - Bornemissza Péter költő, egyházi és drámaíró, evangélikus prédikátor, aki Balassi Bálint nevelője volt.
1732 - George Washington, az Amerikai Egyesült Államok első elnöke.
1785 - Jean-Charles-Athanase Peltier francia fizikus, a Peltier-effektus felfedezője
1788 - Arthur Schopenhauer német filozófus
1810 - Frédéric Francois Chopin lengyel zeneszerző és zongoraművész
1857 - Heinrich Hertz, német fizikus, róla nevezték el a hertz mértékegységet.
1900 - Luis Bunuel spanyol rendező
1918 - Robert Pershing Wadlow (Alton, Ilinois), minden idők legmagasabb embere (272 cm)
1949 - Niki Lauda osztrák autóversenyző
1959 - Kyle MacLachlan színész
1961 - Akira Takasaki japán gitáros (Loudness).
1962 - Steve Irwin ausztrál természetfilmes
1968 - Jeri Ryan amerikai színésznő ( Seven of Nine a Star Trekben)
1974 - James Blunt brit énekes, dalszerző
1975 - Drew (Blythe) Barrymore amerikai színésznő

Videók:

Chopin minden idők egyik (ha nem a) legjobb zongora-darab szerzője volt, sőt zongoristának sem volt utolsó (bár abban a korszakban volt egy másik zseniális zongorista is, bizonyos Liszt Ferenc), két halhatatlan művével emlékezünk a lengyel nép és az egyetemes zene büszkeségére, Frederic Chopin-ra (nevének kiejtése Sopen). Elsőként a Forradalmi Etüd (Stanislav Bunin tolmácsolásában):

 
 A második Chopin darab már messze nem ilyen "vidám", a híres March Funebre voltaképp egy gyászinduló, Chopin 2. zongoraszonátájának harmadik tétele - figyelem, nagyon szomorú darab...

 

 A szomorúság után vidámkodjunk kicsit, James Blunt egyik legnagyobb slágere következzen (spanyolul tanulóknak bónusz spanyol felirattal).

 

S hogy tényleg jó vasárnapotok legyen, arról a japán HANGOSSÁG zenekar gondoskodik, a 80-as évek Hajmetálját játsszó csapat (aki nem japán a bandában, az Mike Vescera, az énekes) a Down & Dirty című dallal jelentkezik:

 

 
 Legyen szép vasárnapotok!

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)