Hirdetés

Közel 500 milliárd kilogramm az internet súlya

|

Első blikkre eszement agyrém a hír címe, pedig van valóságalapja a kijelentésnek. Nagyon is!

Hirdetés

A CNET nem kisebb őrültségre adta a fejét, mint arra, hogy kiszámítsák a világháló összsúlyát. Ráadásul állításuk szerint különböző speciális tudományos módszereket is bevetettek arra vonatkozóan, hogy minél hitelesebbek legyenek a számadatok.

A globális, nemzetközi internethálózat publikus és nem publikus adatait figyelembe véve, matematikusok segítségével arra a végeredményre jutottak, hogy az internet összsúlya majdnem meghaladja az 500 milliárd kilót, egészen pontosan 498 milliárd 438 millió 559 ezer 990-et.

A népszerű, és közismert internetes magazin a számadatok boncolgatását a netre csatlakozó számítógépek összsúlyával kezdte. Az Internet Systems Consortium adatai alapján 570 937 778 darab személyi számítógép csatlakozik a hálóra világszerte, ezek darabja számításaik szerint átlagosan 40 kg, monitorral, tokkal-vonóval. Így a gépek megközelítőleg 23 millió tonnát nyomnak.

Természetesen nem hiteles egy ilyen jellegű felmérés, ha a szervereket kihagyjuk, hiszen ezek adják a világ számítógépeinek jelentős részét: a Netcraft segítségével létrejött számadatok szerint 175 480 931 kiszolgáló üzemel, ezek egyenként átlagosan 10 kilót tesznek ki, darabonként. Így 1.7 millió tonna jött ki végeredményül.
Mindezek után kivesézésre kerültek a kábelek is, mint szerves összetevők: a feltérképezésben csak az USA, Franciaország,Németország, Dánia és Nagy-Britannia vett részt, illetve azok a kábelek, amelyek eme országokat összekötik egymással. Egy méter kábelt 5.8 kilóra kalibráltak, így 87 ezer  tonnányi plusz súly született.

Nem maradhatott ki a számítási procedúrából egyetlen iPhone, és Blackberry sem – itt az eladási darabszámot vették figyelembe. Az iPhone 6 075 tonnát, míg a Blackberry 6 800 tonna súlyt könyvelhetett el – furcsa azonban, hogy a többi, internetezésre kiválóan alkalmas telefont miért nélkülözték a felmérés készítői.

A legfurcsább rész vitathatatlanul most következik: a végeredmény pontos megállapításához szükség volt a világon fellelelhető vírusok pontos számára (amely akkor volt a legfrissebb adat, amikor a publikációt készítették). Így hozzá lehetett csapni a számhalmazhoz még egy 287 524 kilós adatot is, károkozónként 1 kg-val számolva. Viszont az internetes oldalakat mindösszesen 0.01 kilóval számították bele a folyamba, ami különös szintén, hiszen senki nem tudja megmondani, hogy egy vírus mitől nyom többet, mint egy website…  Tehát a 85 milliárd honlap  0.01 kg-s súlyadatait még pluszban hozzáadták a végeredményhez.

A CNET hétköznapinak nem mondható írásában arra is kitér, hogy a 498 438 559 990 kiló összsúlyú internetet úgy kell elképzelnünk, mint egy hatalmas technotornyot, ami számítógépekből, monitorokból, zsinórokból, egerekből, billentyűzetekből mered az ég felé, villámokat szór, és egy vidra üvölt (!) a tetején.

Nos, ennek szerintetek mennyi értelme van? Semmi, ráadásul felvetődhet, hogy az ötlet kiagyalói esetlegesen nem vetik meg a különféle tudatmódosítónak minősíthető dolgokat (pl. pálinka, sörök, vagy más), főként, amikor üvöltő vidrával és villámokkal egybevont flashként vázolják agyszüleményüket. Mindenesetre vizuális típusú olvasóink előnyben: talán így a legegyszerűbb elképzelni az internet nagyságát, és kiterjedt mivoltát…

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)