Hirdetés

Így lett Aloy a legbátrabb harcos - a Horizon Zero Dawn-sztori

|

Nem emlékszel már, hogyan zajlott pontosan Aloy első kalandja, de nincs időd újra végigjátszani a Forbidden West megjelenése előtt? Segítünk!

Hirdetés

A Sony egyik legjobb döntése volt, amikor hagyta, hogy a Guerrilla Games félretegye a Killzone sorozatot, és valami egészen mással, újjal foglalkozzon. 2017-ben mutatkozott be a Horizon Zero Dawn, ami egy teljesen új, nagyon izgalmas világot mutatott be nekünk, és egy újabb szeretnivaló főhősnőt, aki velük együtt fedezhette fel a világ és saját múltja titkait.Óriási sikert aratott, több mint tízmillió példányban kelt el, így a kiadó számára is egyértelművé vált, hogy van értelme még többet mutatni a világból.

Február 18-án megjelenik a folytatás, a Horizon Forbidden West, ami minden szempontból tartalmasabb lesz, de nem csak emiatt várjuk izgatottan. Aloy új, számára eddig ismeretlen területek felé veszi az irányt, ahol rejtélyes gépekkel és törzsekkel sodorja össze az élet, rengeteg különböző tevékenységben vehet részt, és velünk együtt még többet megtudhat a régi és az új világról, a Zero Dawn projektről és arról, mi a szerepe az életben. Kalandjai során új eszközöket is gyűjt, mint a szigonyvető vagy az ernyő, de a harcban is újabb lehetőségek nyílnak meg előtte. A PlayStation 5 által kínált lehetőségeknek köszönhetően a látvány sokkal szebb lesz, a tájak részletesebbek, a karakter- és gépmodellek még inkább lenyűgözőek. Játszhatunk 60 fps-sel vagy 4K-s felbontás mellett, a DualSense funkcióinak hála pedig jobban beleélhetjük magunkat a főhős szerepébe, érezhetünk minden egyes ütést, döfést.

Előbb azonban gyorsan vegyük át Aloy első kalandjának fontosabb állomásait, és jellemfejlődése szempontjából legfontosabb történéseket. Ha videóban fogyasztanátok, ám legyen:

Hirdetés

Anyátlanul, kitaszítottan

A XXXI. században, jóval az általunk ismert civilizáció összeomlása után indul a történet. Egy katasztrofális eseményt követően az emberiség kihalt, a természet visszavette az uralmat, annyi különbséggel, hogy kisebb, fogyasztható vadak mellett gépi állatok járják a pusztaságot. Minden elölről kezdődik: az emberiség törzsekbe szerveződve él, vadászik, halászik, gyűjtöget és harcol a túlélésért.

A törzsek mindegyike másképp rendezkedett be, másban hisz: a Nora törzs például a hegyekben él, és a természetanyát, az All-Mothert tekinti istenének, a Carják a Napot éltetik, a sivatagban építettek egész korrekt városokat, az északi Banuk törzs tagjai a gépek nagy rajongói, míg az Oseramok a fémművelés mesterei. A gépi állatok alapvetően barátságosak, de amikor az események sűrűjébe csöppenünk, valami épp megbolondítja őket. Ez az egyik dolog, aminek Aloy utána szeretne járni.

A lányra gyermekkorában a Nora törzs talált rá, de árva mivolta miatt kitaszítottként nevelték fel. Rost vállalta el, hogy vadászt farag belőle, felkészítve őt a Provingra, arra a kihívásra, amit teljesítve a törzs valódi tagjává válhat, és kérdéseket tehet fel a mátriárkáknak, a törzs vezetőinek múltjával kapcsolatban. Bár a versenyt megnyeri, nem sokáig örülhet, ugyanis szektások támadnak a jelenlévőkre, és vezetőjük, Helis majdnem átvágja a lány torkát. Rost közbeavatkozik, megmenti Aloyt, de sajnos egy robbanás végez a többiekkel. Mindenesetre megtudjuk, hogy a norák szent hegye előtt találtak rá csecsemőként, és engedélyt kap arra, hogy elhagyja a környéket, elinduljon válaszok után kutatni.

Aloy ekkor tapasztalja meg először a törzsek bizalmát, melyek tagjai korábban hozzá sem szóltak státusza miatt, azonban az összecsapást követően tisztelettel viseltetnek iránta. Rost halála és származásának kiderítése motiválóan hat Aloyra, aki a Provingra való felkészülés során mutatott szívósságával veti bele magát az új kalandokba, immáron mint a Nora törzs harcosa.

Kiderül, hogy a támadók a Carják egy lázadó csoportjához, az Eclipse-hez tartoznak, akik képesek irányítani az elszabadult gépeket. Meg akarták ölni a lányt - úgy találtak rá, hogy bemérték az eszközt, amit kislány kora óta visel: a Focust, mellyel információkat gyűjt környezetéről. Azért vált célponttá, mert kísértetiesen hasonlít Dr. Elisabet Sobeckre, egy a 21. században élt tudósra.

Sobeck kilétének felfedezése kiemelkedősen fontos Aloy számára: az anya nélkül felnőtt főhősben fellángol a remény, hogy esetleg többet megtudhat felmenőiről, ami arra ösztökéli, hogy újabb kalandokba vesse bele magát.

Valami nagyon nem Faro

Aloy útjának következő fontos állomása a Faro Automated Solutions irodája, ahol megtudjuk, a régi világot 1000 évvel ezelőtt a történelem első billiomosa, Ted Faro gépei döntötték romokba. A feltalálónak az a kiváló ötlete volt, hogy katonai célra és rendfenntartásra szánt automatizált masináit szaporodásra képessé teszi, amihez épp biomasszára lesz szükségük. Az emberek megpróbáltak ellenállni, de végül minden próbálkozás hiábavaló volt.

Ezt Dr. Sobeck már előre látta, így titokban elkezdte kidolgozni a Zero Dawn projektet, amivel ha az emberiséget megmenteni nem is tudta, legalább lehetővé tette, hogy a távoli jövőben új esélyt kapjon. Más tudósok kíséretében megalkottak egy összetett rendszert, ami különböző alrendszerek segítségével újraépíthette volna a világot. A hálózatot több földalatti bázis, gyárak, klónozó létesítmények alkotják, melyek mindegyikét egy GAIA nevű mesterséges intelligencia irányítja, ami az emberiség kihalása után sikerrel deaktiválta a Faro robotokat, és saját robotok segítségével építette újra a Földet. Mikor újra élhetővé vált, az eltárolt DNS-ek segítségével megalkotta az új kor embereit, és megtanította őket arra, hogyan kerülhetik el elődjeik hibáit.

Az alrendszerek némelyike azonban nem működött megfelelően. Az oktatásért felelős APOLLO-t Faro szabotálta, ezért kellett az emberiségnek törzsi szintről indulnia. A HADES-t azért alkották meg, hogy ha esetleg a Zero Dawn nem tudja biztosítani az élethez szükséges feltételeket, levezényelje az újabb kiirtást.

Dr. Sobeck irodájában Aloy megszerzi a szükséges jogokat ahhoz, hogy beléphessen az ajtón, ami előtt csecsemőként megtalálták, viszont Helis elkapja és halálra ítéli. Ügyesen megmenekül, részben annak köszönhetően, hogy a szintén válaszokat kereső, őt a közelmúltban segítő Sylens az általa irányított gépek kíséretében beront.

A táborba visszatérve Aloy kinyitja az ajtót, a rendszer pedig felismeri őt... mint Elizabet Sobecket. Kiderül ugyanis, hogy a lány a tudós tökéletes klónja, akit azért teremtett a GAIA, hogy megállítsa a HADES-t, mely egy külső, ismeretlen jel hatására kezdte el átvenni az uralmat és végezni a dolgát. A GAIA megpróbálta önmegsemmisítéssel lekapcsolni a rendszert, viszont így minden egyéb is leállt; Aloy azért született meg, hogy újraindíthassa a folyamatot. Annak idején Sobeck is feláldozta magát, hogy a Faro robotok ne találjanak rá a GAIA-ra.

Nagy tudás, nagy hatalom

Mint kiderül, a már említett Sylens nem pusztán jó fejségből segített: ő az Eclipse alapítója, aki tudásra szomjazott, úgy remélte, ezt a HADES adja majd meg neki. Kiderült, hogy a HADES jelet akar küldeni, amivel újraaktiválhatja a Faro robotokat.

Főhősünk újabb tanúbizonyságot tesz hősiességéről, és a Carja törzs elismerését is kivívja, amikor segít a Carják fővárosa, Meridian ellen szőtt összeesküvés felszámolásában. A város ellen tervezett merénylet megakadályozása során ismét bizonyítja bátorságát és rátermettségét az időzített bombák hatástalanításával, valamint a Napkirály, Avad életét is megmenti. A hősies Aloy-ra nagy hatással van a Napkirály bizalma is, így még elszántabban folytatja útját.

Szerencsére Aloynak sikerül megküzdenie fertőzött gépek hadaival, és a bűnbánást mutató Sylens lándzsájával aktiválni tudja a folyamat felülírását. Egy pillanatig úgy tűnik, minden rendben, viszont az égen vörös csóva hatol át, és ismeretlen irányokba tart, így a megnyugvás nem tart sokáig.

A végén kiderül, hogy a HADES-t Sylens fogságba ejtette egy lámpában, és szeretné kideríteni, honnan érkezett az alrendszert aktiváló jel. Ezzel a jelenettel zárul az alapjáték története.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A The Frozen Wilds kiegészítő csak annyit tesz hozzá a sztorihoz, hogy megtudjuk, a HEPHAESTUS alrendeszer felelős a gépek gyártásáért, a CYAN MI pedig azért, hogy a Yellowstone Caldera vulkán ne törjön ki. A katasztrófát ott helyben sikerül megállítani, de a HEPHAESTUS nem pusztul el.

Aloy hosszú utat tesz meg a Horizon: Zero Dawn történetében: láthatjuk, hogy már kisgyermekként is rendkívüli bátorsággal kockáztatta életét, hogy megmentse az egyik törzs tagját. Jellemére meghatározó hatással volt, hogy gyerekkorától fogva képezte magát a Provingra, mely során rendkívül kitartóvá és eltökéltté vált. Rost halála és származásának kiderítése még jobban tüzelte kíváncsiságát, így újabb kalandok során bizonyíthatta bátorságát. Aloy önzetlensége remekül megmutatkozik abban, hogy nemcsak a törzsek vezetőinek, de a Horizon világában található, segítségre szoruló polgárok számára is számtalan alkalommal nyújtott segítséget, legyen szó ellenséges gépektől hemzsegő település megtisztításáról, családok újraegyesítéséről, vagy barátai kéréseiről. A történet során végigkísérhetjük Aloyt, ahogy kíváncsi gyermekből egy bátor, elszánt és hősies amazon válik, aki pár csípősen humoros megjegyzésért sem megy a szomszédba. 

Rengeteg kérdés megválaszolását várhatjuk a Forbidden Westtől. Melyik volt szerintetek a játék legemlékezetesebb pillanata? Mit vártok a folytatástól? Írjátok meg kommentben!

A cikk a PlayStation Magyarország támogatásával készült el. Ha szeretnétek megvásárolni a Horizon Forbidden Westet, a linkre kattintva elérhetitek!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)