Hirdetés

Diablo Immortal teszt - a bűnös élvezet hálójában

|

A Diablo széria a gaming világ egyik legkedveltebb klasszikus sorozata, ezért sokan várták lelkesen annak mobilos debütálását. Érkezése végül felemás érzéseket keltett.

Hirdetés

Ha minden alkalommal kaptam volna egy forintot, ahányszor elolvastam egy "Hát nincs nektek telefonotok?" kommentet, akkor mostanra már egy tengerparti üdülőből pörgetném a Diablo Immortalt. A játékot meglehetősen vegyes fogadtatásban részesítették bejelentésekor, aminek következtében a Blizzard lejjebb csavarta a marketinget, és évekig csak zárt ajtók mögött dolgozott a démonok mobilos debütálásán.

A mémek és a célplatformokkal kapcsolatos ellenérzések nem voltak teljesen indokolatlanok. A mobilpiac az elmúlt 15 évben remekül kiismerte, hogy hogyan lehet elválasztani az érdeklődő játékosokat a megtakarításuktól, és félő volt, hogy a Diablo Immortal is erre koncentrál majd. Most, egy héttel a megjelenés után elmondhatjuk, hogy minden félelem teljesen jogos volt, de a nyerőgépet legalább egy ténylegesen minőségi játékkal fedték el.

Üdv újra a pokolban

Mint minden Diablónak, ennek is van egy vérgőzös, gótikus fantasy története, amely felvezeti a ránk váró mészárlást. Az Immortal esetében ráadásul ez sokkal fontosabb, mint elsőre hinnénk:  a játékot ugyanis elvileg még hosszú évekig bővíteni fogják, ezért rengeteget számít, hogy mi a történeti alapvetés.

A játék első órájában hősünkkel elindulunk megmenteni egy kis falut, amit a hírek szerint szörnyek ostromolnak. Hamar kiderül, hogy Skarn, a rettegés hírnöke áll a támadás mögött, mivel a démon hadúr nagyon szeretné megszerezni a Diablo II eseményei során elpusztított World Stone darabkáit. A kis kavicsok felfoghatatlan hatalmat adnának a szörnyetegek kezébe, így ránk és a drága jó Deckard Cainre vár a feladat, hogy felkutassuk, és elpusztítsuk azokat. A küldetésünk során bejárjuk majd Sanctuary világának több szegletét is, aminek köszönhetően szépen elő is jön a Diablo Immortal egyik erőssége: a világépítés.

A korábbi Diablók egy-egy komolyabb konfliktusra és sztorira fókuszáltak, és viszonylag kevés lehetőséget adtak a világ helyszíneinek alaposabb megismerésére. A Diablo Immortal most kárpótol minket: köszönhetően a legkevésbé sem túlbonyolított alapkonfliktusnak, bejárhatjuk Sanctuary legkülönbözőbb tájait, megismerhetjük azok népeit, és kicsit komolyabban elmélyedhetünk az univerzum lore-jában. Utazásaink során több ismerős karakterbe is belebotlunk majd, miközben ugyancsak ismerős szörnyeket mészárolunk, de azért minden sarkon vár egy új NPC, új fenyegetés, vagy még sosem látott régió. Az egész a Diablo III természetes folytatásának érződik, még úgy is, hogy a történet tekintetében annak előzménye az Immortal. A kötődés a 2012-es játékhoz persze nem ér itt még véget.

Hirdetés

Gazdaságos újrahasznosítás

Sokan panaszkodtak azt állítva, hogy a Blizzard újrahasznosította a Diablo III minden elemét, és ezt meg sem próbáljuk cáfolni. A szembejövő dungeonök, NPC-k, modellek, varázslatok és játékmechanikák sokasága kelti bennünk azt az érzést, hogy már találkoztunk korábban. Tagadhatatlan a kapcsolat a két játék között, de szerencsére van azért elég újdonság ahhoz, hogy ne érezzük teljesen átverve magunkat. A Blizzard és a Netease láthatóan rengeteg munkát öltek a tartalomba, és bár nyilvánvaló az örökség, ez nem vesz el sokat a Diablo Immortal élményéből.

A harcrendszer és a kasztok érzete erre a legjobb példa. A Crusader, a Monk és a Barbarian minden egyes ütését erőteljes képi és hanghatások kísérik, így a tenyerünkön érezzük a húsba maró pengecsapásokat és az ütésekbe vitt lendületet. A Wizard, a Demon Hunter és a Necromancer eddig nem tapasztalt módokon képesek kombinálni a varázslataikat, és elképesztő pusztítást hagyni maguk mögött.

Ez az Immortal legnagyobb erőssége: a pillanatnyi játékélmény minősége. Hajlamosak vagyunk elfelejteni minden, monetizációval kapcsolatos problémát, amikor a Crusader Ultimate képességét aktiválva letépjük a mennyek fegyvereit az égből és beleépítjük azokat a legközelebbi pokolfajzat habzó szájába. A játékdizájnerek is pontos tudták, hogy mire kell koncentrálni, így a szinteződés alatt újabb és újabb lehetőségeket kapunk arra, hogy egyre nagyobb ellenfelekbe mártsuk bele pengéinket.

Mészárszék válogató

A Diablo Immortal egy teljes értékű MMOARPG-ként próbálja eladni magát, és rendelkezik is minden játékelemmel ahhoz, hogy megfeleljen műfaji besorolásának. A világban folyton találkozunk majd játékosokkal, a fővárosban méretes tömegek gyűlnek össze a tartalmi csomópontoknál, és kapunk mindenféle MMO-s feature-t dungeonöktől raideken át a PvP csataterekig. Még klánokat és raid partikat is alapíthatunk.

Attól függően, hogy milyen céllal ülünk le az adott napon játszani, nekiugorhatunk napi küldetéseknek, 8 fős raideknek, vagy ostromolhatunk Vaultokat, de akármit is válasszunk, a legfontosabb feladatunk a felszerelésünk fejlesztése lesz. A Legendary kategóriás cuccok hajtásán túl ehhez Legendary Gemekre is szükségünk van, melyek különleges extrákkal megtoldott drágakövek. Ha ezeket a kavicsokat beillesztjük a tárgyainkon lévő foglalatokba, akkor azok komolyan megdobják a karakterünk statisztikáit, és passzív bónuszokat is adhatnak.

Fejlődési folyamatunk az end game során gyakorlatilag a Legendary Gemek körül forog. Ki kell farmolnunk, aztán fel kell fejlesztenünk azokat a lehető legerősebb szintjükre. A kövek fejlesztéséhez más köveket is feláldozhatunk, és vihetjük őket egyik tárgyunkból a másikba, ezzel is hangsúlyozva fontosságukat. Pont a miattuk kapott erőlöket az, ami iszonyatosan idegesítővé teszi a Diablo Immortal monetizációs rendszerét.

A rengeteg elérhető tartalomnak köszönhetően számtalan órát ölhetünk bele a játékba anélkül, hogy egy forintot is áldoznánk rá. Akinek azonban fontos, hogy kimaxolja a karakterének erejét az vastag falakba fog ütközni egészen addig, amíg elő nem rántja a játékipar leghatalmasabb fegyverét: a bankkártyát.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Addig vedd, amíg akciós!

Nincs olyan szeglete az Immortalnak, ami ne lenne alátámasztva iszonyatosan agresszív monetizációs megoldásokkal. Ez a játék a szó legszorosabb értelmében hordja magán a P2W bilétát. Ahhoz például, hogy kiszedhessük az Elder Riftekből a legerősebb Legendary Gemeket, szükségünk lesz Legendary Crestek elköltésére a belépés előtt. Legendary Crestet pénzért tudunk szerezni, és bár nagy ritkán kapunk egyet-egyet a Battle Pass (mert az is van) ingyenes sávjából, és felmarkolhatunk heti 1 darabot játékbeli valutáért, de a Blizzard nagyon szeretné, hogy vegyünk belőle párat a boltban, különben jóval kevesebb és gyengébb minőségű loot lesz a jussunk.

A Legendary Crestek rendszere mellett aztán ott van még a több szinten bevásárolható "bejelentkezési bónusz" előfizetés, a pénzért feloldható Prodigy's Path bónuszok, a kozmetikai szettek, a Battle Pass gyűjtői változata, a megvásárolható crafting anyagok, és persze a loot ládák, melyek nagyon szeretik hangsúlyozni, hogy "most 800% értéket kapsz csak 1 dollárért". Mindennap kapunk 1 ingyen dobozt is, hogy véletlenül se kerülhessük el a boltot, és legalább naponta egyszer belépjünk, hátha találunk ott majd valamit, amin megakad a tekintetünk.

A végítélet órája

Ha nagyon szigorúan nézzük a Diablo Immortal egyes részeit, akkor a fontosabb dolgokat elérhetjük ingyenes játékkal, de a Blizzard nagyon megnehezíti az életet azok számára, akik pénzköltés nélkül szeretnék komolyan venni a Sanctuary világában töltött idejüket. Ez a legnagyobb szomorúságunk a mobilos Diablóval kapcsolatban. A játékfejlesztői szenvedély abszolút tetten érhető: a zenei és vizuális körítés a Blizzard PC-s címeinek minőségét hozzák, a sztori szinkronmunkája hibátlan, és a cselekményt rajzolt átvezetők, scriptelt jelenetek, valamint a karakterek érdekes történetei húzzák alá. A harcok izgalmasak és élvezetesek, a közösségi funkciók rengeteg szeretet kaptak, és az egész láthatóan úgy van felépítve, hogy hosszú évekig támogasson majd egy folyamatosan bővülő élményt.

Tényleg csak az jelenti a gondot, hogy az end game során folyamatosan azt érezzük, a Blizzard fejesei könyékig akarnak a zsebeinkben turkálni. Aki ettől el tud tekinteni, az egy minőségi mobilos élményt fog kapni, aki viszont képtelen túllépni a monetizáció jelentette akadályokon, az jobb, ha úgy tesz, mintha a Diablo Immortal soha nem is létezett volna.

Diablo: Immortal
A Blizzard megmutathatta volna a mobilpiacnak, hogy hogyan kell etikus játékokat nyerségesen kihozni, de ehelyett inkább beállt a csordába. A játék remek, de a monetizáció miatt elkeserítő a végeredmény.
Ami tetszett
  • a hangulat a helyén van
  • a kasztokat játszani nagyon jó élmény
  • a végjáték struktúrája átlátható és nem túl bonyolult
Ami nem tetszett
  • agresszív, P2W monetizáció
  • a PC-s kliens még nagyon bugos
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)