Hirdetés

Beszüntetik az Office forgalmazását januártól

|

Legalábbis Amerikában, egy friss ítélet szerint.

Hirdetés

Még a nyár végén született ítélet a Microsoft-tal kapcsolatosan, miszerint a redmondi cég megsértett bizonyos copyright-okat egy másik forgalmazó irodai szoftvercsomagjának szövegszerkesztő alkalmazásában.

Így elvileg, és valószínűsíthetően gyakorlatban is – a Microsoft kénytelen beszüntetni a változtatást nem kapott, tehát az összes Microsoft Office forgalmazását, ezzel együtt természetesen a Word-ét is.  Természetesen a szankcionálás szerves része az is, hogy az összes, boltok polcain lévő példányt is vissza kell hívniuk.

Mindez egyelőre Amerikára vonatkozik, hiszen a felperes, Seattle-ben található székhelyű I4i elnevezésű szoftverfejlesztő alkalmazáscsaládja hivatalosan kizárólag az Egyesült Államokban került forgalomba.

A per szerint a Microsoft szabadalmat sértett azzal, hogy egy XML formátumra épülő eljárást engedély nélkül integráltak bele irodai alkalmazásukba, úgy, hogy a sértett cég még 1998-ban szabadalmaztatta azt.

Az első fokú végzés értelmében a Microsoft-ot 290 millió dollár bírság megfizetésére kötelezték, valamint arra, hogy az érintett szoftverpakk forgalmazását azonnali hatállyal szüntessék be.

Ekkor Redmond az ítélet ellen fellebbezett, azonban a bíróság másodfokon elutasította azt.

Tehát a szoftvergyártó óriáskonszern januártól nem forgalmazhatná Amerikában az Office-t, ám nem valószínű, hogy ennyiben hagyják a történteket. Leginkább az képzelhető el, hogy újabb több százmilliós horderejű befektetéssel licence-t vásárolnak az I4i-től, s így azonnal megoldódik a már forgalomban lévő, érintett termékek sorsa.

Nem valószínű, hogy a Microsoft hagyná eltűnni a süllyesztőben az egyik legnagyobb bevételi forrását, hiszen az irodai alkalmazáscsomagjuk az egyik legnagyobb profittermelő eszközük.

A jövő nyáron érkező Office 2010 csomag már nem tartalmazza a jogsértő tartalmat, ezáltal – egyelőre – feddhetetlen. Ki tudja, mi derül ki még addig menet közben?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)