Hirdetés

A videojátékok agresszivitása rossz színben tünteti fel a vallást

|

Újabb nap, újabb tanulmány. Ezúttal az erőszakos játékok és a vallás viszonyában.

Hirdetés

Az elmúlt néhány évben a videojátékok tömegesen terjedtek, nem csoda hát, hogy többen is a gonoszt látják bennük. Mint ahogyan egykor a filmekben, a rock 'n rollban, a miniszoknyában, a gázfűtésben, vagy a napenergiában. A népszerűség növekedésével egyetemben a grafikai megjelenítés is közeledett a valóságoshoz, így szinte garantálható volt, hogy idővel a pixelvér helyét elfoglaló, látványosabb vérzések, végtagcsonkolások, gyilkolások felkeltik az ellenzők figyelmét. Újdonság azonban a tanulmányok témakörében az, amivel Greg Perreault, a University of Missouri School of Journalism doktorandusza állt elő.

Ő ugyanis a saját vizsgálata alapján arra jött rá, hogy a játékokban a vallás és az erőszak közé egyenlőségjelet tesznek. Erre a következtetésre a Mass Effect 2, Final Fantasy 13, a Castlevania: Lords of Shadow, Assassin's Creed, és a The Elder Scrolls IV: Oblivion vezette, mivel ezekben a játékokban a valláshoz szorosan köthető az erőszak. "A legtöbb ilyen játék nagy hangsúlyt fektet a templomos lovagokra, illetve a kereszt motívumára." - mondta Perreault, hivatkozva az Assassin's Creed vérszomjas templomosaira, vagy a Mass Effect 2 hallálal feltöltött prédikátorára, Thane-re.

A végkövetkeztetés tehát az, hogy kapcsolat van a vallás és az erőszak között. Az erőszak konfliktusokat jelent, a konfliktus pedig drámát, ami jól eladható a játékokban, ergo a vallás öncélúan kerül felhasználásra. A jelek szerint azonban a tanulmány készítője egyetlen dolgot felejt el, mégpedig azt, hogy a vallás a valóságban is véres cselekedetekkel járt együtt, bárhogyan is nézzük. A keresztes háborúk során milliók lelték halálukat olyan eszmék miatt, melyek a mai kor értékrendje szerint súlyosan sértik a vallásszabadságot. Vagy elég csak az inkvizícióra és a boszorkányégetésekre gondolni, melyek jellemző módon szintén az erőszakra és a halálra épültek. Sajnos arról nem tudni, hogy a Perreault úr miként választotta ki az említett öt játékot, pedig ez is érdekes lenne, mert így kicsit légből kapottnak tűnnek az eredmények.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)