Hirdetés

1,9 millió dolláros büntetés fájlmegosztásért

|

Majdnem 2 millió dollár bírságot kapott egy négy gyermekes anyuka az USA-ban, 24 darab zenefájl illegális megosztásáért

Hirdetés

Sokaknak bele fog törni a bicskája itt a vadkeleten, ha egyszer nálunk is olyan komolyan fogják venni a fájlmegosztók használatát, mint az USA-ban. Az ottani törvényhozás épp most mondott ítéletet Jammie Thomas-Raset, egy 32 éves négy gyermekes anyuka fölött, akit 24 darab zenefájl illegális megosztásában találtak bűnösnek, és ezért 1,9 millió dolláros pénzbírság megfizetésére ítélték.

A mai árfolyamon kb. 380 millió forintnak megfelelő összeg megfizetését négy gyermekes anyuka megtagadta, és nevetségesnek nevezte azt. Állítása szerint nem ő, hanem férje, vagy esetleg gyerekei tehették elérhetővé a fájlokat a Kazaa rendszerében, melyre a MediaSentry jogvédő szervezett (természetesen a kiadói jogokat védő...) derített fényt. Az ő vizsgálatai szerint Jammie gépéről 1700 zenefájl volt letölthető, amiből ők 24-et be is szereztek, és ezzel, valamint az IP-címmel a zsebükben szolgáltatták a bizonyítékot a nő ellen. Igaz azt már nem tudták bebizonyítani, hogy saját magukon kívül más is töltött le a család számítógépéről. Az ügy egyébként már évek óta húzódik. Két évvel ez előtt például még „csak" 220 ezer dollárt megfizetésére ítélték a nőt, de a mostani perújítás során ez az összeg majdhogynem a tízszeresére nőtt. Ennek oka, hogy az eredeti bíró úgy vélte: rossz útmutatást adott az esküdtszéknek. A lemezipar képviselői ugyanakkor még mindig hajlanak a peren kívüli megegyezésre, hisz ők eredetileg is csak 3-4 ezer dollárnyi kártérítést szerettek volna.

Az USA-ban egyébként jelenleg is 30 ezer hasonló per előkészülete folyik, ami közül sok végződik bíróságon kívüli egyezséggel. Elnézve ezt, valamint a Pirate Bay pervesztését nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan más országok törvénykezése is átveszi a példát. Az Internet kalózainak viszont jó hírrel is szolgálhatunk: az egyik Pirate Bay-t támogató svéd párt a közelmúlt választásai során bekerült az Európai Parlamentbe.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)