Hirdetés

Mit kell tudni a PlayStation 5 megjelenés kapcsán egy PS4 tulajnak?

|

Mit jelent a visszafelé kompatibilitás? Milyen játékok nem fognak futni PS5-ön? Mi a helyzet a kontrollerekkel és a PSVR-ral? Jobbak lesznek a PS4 címek is az új konzolon? Összeszedtünk pár hasznos választ.

Hirdetés

A gamer világ szinte egy emberként várja, hogy megjelenjenek a következő generációs gépek, melyeknek hála konzolokon eddig soha nem látott teljesítményt tudunk majd kisajtolni a játékainkból. Az Xbox Series X|S november 10-én, míg a PlayStation 5 két nappal később, november 12-én kerül a boltok polcaira (nálunk 19.).

Az új gépek egyik legizgalmasabb tulajdonsága a visszafele kompatibilitás, melynek köszönhetően jelenlegi címeinket szinte gond nélkül játszhatjuk majd a megjelenés után. A PlayStation 5 esetében most bővebb infókat is kaptunk arról, hogy mire is kell számítanunk, ha visszacsábulnánk régi játékainkhoz.

Hirdetés

Beteszem, fut!

A Sony egészen pontosan azt ígéri, hogy a PS4-re megjelent durván 4000 cím 99 százaléka elérhető lesz a PS5-ön is, és elárulták, hogy melyik lesz az a pár kaland, amit nem futtathatunk majd az új gépen. Ezt a néhányat leszámítva azonban minden korábban megvásárolt játékunkat gond nélkül pörgethetjük a következő generáción is.

A PS5 Digital Edition esetében nem kapunk optikai meghajtót, tehát a PS4-re lemezen megvásárolt címeinkről le kell mondanunk, azonban digitálisan megvett játékainkat gond nélkül kikereshetjük könyvtárunkból, telepíthetjük és már játszhatjuk is.

Akik viszont a meghajtóval rendelkező gépet vásárolják meg, azoknak egyszerűen elég leemelni a polcról a PS4-es játékot, betenni a meghajtóba és telepíteni. Fontos kiemelni, hogy ilyenkor továbbra is csak akkor futtathatjuk majd a játékot, ha a lemez a meghajtóban van (még akkor is, ha letöltjük hozzá a PS5-ös verziót, de erről bővebben később lesz szó).

Régi címek, új teljesítmény

De változik valami attól, hogyha az új gépen játsszuk a PS4-re beszerzett kalandjainkat? Azt természetesen nem várhatjuk el, hogy azok az új konzolon PS5-ös címnek érződjenek, hiszen ehhez a fejlesztőknek komoly ráncfelvarrást kéne végezniük rajtuk. A régi játékaink ettől függetlenül sokkal jobban futnak majd "game boostnak" hála.

Ez a funkció biztosítja, hogy a PS4-es címek is sokkal gyorsabban töltsenek be, mint a korábbi konzolokon. Emellett magasabb és stabilabb másodpercenkénti képkockaszámot lehet elérni, így a Ghost of Tsushima például simán hozza majd a 60 fps-t.

Persze, ha követitek az új konzolokkal kapcsolatos híreket, akkor azt is tudhatjátok, hogy lesz jó pár cím, melyek kapnak majd egy kipofozott, kifejezetten a PlayStation 5-re szabott verziót. Itt nem csak a konzol "erőlteti rá" brutális teljesítményét a játékokra, de a fejlesztők is csiszolgattak rajtuk, hogy azok kihasználják az új konzol erejét.

Azoknál a játékoknál, melyeknél készül PS5-ös verzió, elég ellátogatnunk a PS Store-on belüli adatlapjukra, és megkeresni az "upgrade" opciót. Meg kell jegyeznünk, hogy ezért bizonyos címek esetében fizetnünk kell majd; az abszolút a stúdiók döntése, hogy a feljavított verzióért pénzt kérnek-e vagy sem.

Mentés másként

Az tehát odáig rendben van, hogy átvihetjük a játékainkat a PS5-re, de mi van a mentéseinkkel? Nyilván nehéz szívvel mondanánk le ezekről, miután PS4-en sok száz órát beleégettünk egy-egy kalandba. A jó hír az, hogy a legtöbb cím esetében nem is kell ilyet tennünk, hiszen a haladásunkat több módon is áthozhatjuk az új konzolra.

A legegyszerűbb nyilván az, ha be van állítva, hogy a mentéseink kerüljenek a felhőbe, viszont ez csak a PS Plus előfizetők számára elérhető funkció.

Ha nem akartok erre pénzt költeni, akkor az adataitokat (beállítások, játékok, mentések, képernyőfelvételek, stb.) simán áthozhatjátok wifin vagy LAN-kábálen keresztül is, mely pontosan úgy működik, mint amikor korábban egyik PS4-ről költöztünk át a másikra.

Ezen felül hordozhatjuk mentéseinket egy USB-s tárolón keresztül is, hiszen azt gond nélkül átdughatjuk a PS5-be is, és a mentéseinket már át is húzhatjuk róla az új konzolra. Játékokat ugyan csak a kifejezetten támogatott külső SSD-kről tudunk majd futtatni (tárolni a játékokat HDD is jó lesz), de a mentéseink költöztetésére bármilyen USB-s tároló megfelelő.

A PS4 hardverek kompatibilisek?

Igazán örömteli hír az is, hogy nem csak játékok terén spórolhatunk, ugyanis perifériákból sem kell, hogy azonnal újakat vegyünk a PS5 mellé. Azt tudjuk, hogy készül egy új PSVR headset, ettől függetlenül a korábban vett VR készletünk is tökéletes lesz az új konzolhoz, viszont fontos megjegyezni, hogy ehhez a PS4-es kamerát kell használnunk, melyet egy átalakítóval tudunk csatlakoztatni a PS5-höz.

Emellett a PlayStation Move, a PlayStation VR Aim, a 3.5 mm-es és USB-s fejhallgatók egyaránt működnek az új géppel. Sőt, még a hivatalosan licencelt PS4 kontrollereinktől sem kell, hogy megszabaduljunk, hiszen ezek is működnek az új géppel, viszont ezek esetében van egy fontos megkötés:

csak a PS4-es játékainkat játszhatjuk velük, az új címek ugyanis már építenek a DualSense funkcióira.

Összességében elmondható, hogy az új konzolok megvásárlása nyilván nem lesz egy olcsó mulatság, viszont PS4 tulajként rengeteg költséget spórolhatunk meg, hála a kiterjedt kompatibilitási funkcióknak, melyeknek köszönhetően nem kell minden kiegészítőből újat vennünk, és játékok terén is bőséggel el leszünk látva, ha a jelenlegi generációból lépünk át az újba.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)