Hirdetés

Tony Hawk után szabadon - interjú Szirmai Gergővel a Chio Mozdulj Gamer kapcsán

|

Tudtátok, hogy a Tony Hawk Pro Skater 2 játék miatt kezdett el aktívan foglalkozni a gördeszkázással Szirmai Gergő, a Hollywood Hírügynökség és a GameDay Iroda arca? Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattok meg a vele készített interjúnkból.

Hirdetés

Két dologról szólt a Chio Mozdulj Gamer meglehetősen pörgő életében az április. Egyrészt a Hollywood Hírügynökség, a Gameday Iroda és az AFK Légió mindig szorgos és nyughatatlan gazdája, Szirmai Gergő lett a mozgalom nagykövete, aki a gördeszkázás manapság sajnos kevésbé ismert csodáját mutatta be a nagyérdeműnek, másrészt lezajlott a budapesti PlayIT, ahol minden eddiginél több, gamereket megmozgató program várt titeket, és szerencsére sokan is voltatok. Kosárlabda, csocsó, darts, jéghoki, falmászás, katonai feladatok, lastertag, buborékfoci, gördeszkázás, sőt, egy komplett akadálypálya is égette a kalóriákat, és persze a PlayIT Expo színpadán megjelentek a GameStar Extra Life rovatának szakértői is, hogy olyan fontos témákról a videósokkal beszélgessenek, mint a mostanában nagy port kavart Kék Bálna-jelenség, a játékfüggőség rémképe, a generációs szakadék a szülők és gyermekeik között. A mozgalom tehát végig ezerrel pörgött a PlayIT-et, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ennyien kíváncsiak voltatok ránk, akár szellemi, akár fizikai kihívások mentén.

Hirdetés

Ha pedig már a Chio segítségével egy jópofa gördeszkás versenyt is sikerült összerántani, akkor már a hónap nagykövetével is beszélgettünk gyorsan egyet, kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy Szirmai Gergőnek miért éppen a gördeszkázás lett a kedvenc sportja, és vajon mennyi köze lehet ehhez a Tony Hawk játékoknak. Gyorsan kiderült, hogy nagyon sok.

GameStar: A Chio Mozdulj Gamer Mr. Áprilisaként a gördeszkázást mutattad be mint kedvenc sportodat. Mióta tart ez a szerelem?

Szirmai Gergő: Tizennyolc éve gördeszkázom aktívan, szóval elég régóta tart. Maximum egy egyéves kihagyást tudok most így felidézni; mondhatni, ez életem egyik igazán meghatározó sportja és elfoglaltsága. Azért is szerettem volna ezt a mozgásformát bemutatni a Chio Mozdulj Gamer keretében, mert szerintem szükség van rá, hogy Magyarországon újra elterjedjen és divatba jöjjön.

GS: Mi volt régen, ami megfogott benne?

SzG: A Tony Hawk Pro Skater 2 játék mutatta meg nekem ennek a sportnak a szépségét, amiatt kezdtem el aktívan foglalkozni vele. Láttam, hogy ez egy király dolog, izgalmas kultúrával rendelkező sport, ezért kezdtem el deszkázni.

GS: Ez a legjobb válasz, amit egy gamermagazinnak adhattál. Indítasz egy sorozatot is az AFK Légió keretein belül a gördeszkázásról - ez a teljesen kezdőknek szól majd? Vagyis akit érdekelne ez a sport, de egyáltalán nem ismeri, az választ kap a kérdéseire?

SzG: Úgy gondolom, hogy igen. Nemcsak a trükkökről, a mozgásról és a hardverről lesz szó benne, hanem a szellemiségről is fogunk beszélni egy kicsit, vagyis magát a kultúrát, a művészetet - mert ez egy bizonyos fokon már művészet - mutatjuk be. Nem térítésről vagy oktatásról van szó, inkább a megismerésről, talán egy kicsit azt is bemutatva, miképpen kell gondolkodni, hogy az ember eredményes gördeszkás legyen.

GS: Akkor ez egy hosszú sorozat lesz, ugye?

SzG: Végtelen hosszú remélhetőleg, rengeteg téma van.

GS: Ha nem videós képzésre vágyik az ember, akkor hogyan vágjon bele?

SzG: Menjen ki az utcára, és keressen deszkásokat, barátkozzon velük össze; ez természetes, organikus és történelmileg tesztelt megoldása a problémának. Ezek a srácok tényleg nyitottak, segítőkészek, nagyon összetartó közösséget alkotnak. Bárkit szívesen kiokítanak, segítenek, nagyon jó fejek.

 

GS: Milyen gyakran tudsz még hódolni a szenvedélyednek?

SzG: Sajnos már csak heti kétszer pattanok deszkára, de az igazán ideális a fejlődéshez heti négyszer másfél óra edzés, ha az ember komolyan foglalkozik a deszkázással.

GS: A korábbiakhoz képest kicsit visszaszorult ez a szubkultúra, nem? Mi lehet ennek az oka szerinted? Ez hazai vagy nemzetközi jelenség?

SzG: Ez nemzetközileg is megfigyelhető; a trendek fluktuálnak, nem maradhat minden sokáig a topon, a gördeszkázás például már kétszer kiment a divatból, a hatvanas és a nyolcvanas évek végén. Teljesen normális dolog, hogy néha elveszítjük a hitünket benne, de aztán mindig visszatér, mivel kortalan szellemiség, szórakozás.

GS: Milyen más sportokra tudsz még rápörögni?

SzG: Nagyon szeretek snowboardozni, szörfözni, longboardozni, kosarazni, és a búvárkodást is imádom.

GS: Említetted, hogy a Tony Hawk játékok ejtettek rabul annak idején. Ezek szerint a deszkás játékok bármikor szóba jöhetnek?

SzG: Van köztük szörnyű, például a legutóbbi, de a Tony Hawk széria - az Undergorund is - remek alkotások. Mindig elő lehet venni őket, jól visszaadják azt a hangulatot, amibe én is beleszerettem annak idején.

GS: Milyen lesz szerinted a jövő gördeszkás játéka?

SzG: Remélem, nem VR-os, mert abba belehalnék. A legjobb gördeszkás játék az, ha fogod a deszkát, és kimész vele az utcára.

A Chio Mozdulj Gamer Mozgalom májusi nagykövete nem más, mint BeniiPowa, akivel hasonlóan jót beszélgettünk, hamarosan ezt is olvashatjátok a GSO hasábjain.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)