Hirdetés

Egy új kutatás alapján fontosabbak a videojátékok, mint gondoltuk

|

A jelentés szerint a játékosok 46%-a használja a játékokat önkifejezésre és kreativitásra.

Hirdetés

Extra Live rovatunk keretében évek óta, fáradhatatlanul dolgozunk azon szakértők bevonásával, hogy eloszlassuk azt a tévhitet, hogy a videojátékok ölnek, butítanak és nyomorba döntenek, amit minden alkalommal harsog a zsánerben járatlan média, ahogy valaki bekattan, aki előző nap CoD-ozott. Természetesen mint mindennél, ami örömet okoz, úgy itt is kialakulhat függőség, azonban a videojátékok démonizálása a ló túlsó oldala: főleg, hogy számos kutatás bizonyítja, hogy segítenek többek között az önfejlesztésben, a közösségépítésben, a képességszerzésben is. 

Ezt támasztja alá a Fandom felmérése, a 2024-es Inside Gaming Report is, miszerint a játékosok 46 százaléka, tehát szinte a fele használja a videojátékokat önkifejezésre, a képzeletük beindítására, alkotásra (ez tíz százalékos növekedést jelent a tavalyi jelentéshez képest), míg 54 százaléka a stresszoldás és kikapcsolódás kedvéért tölti ezzel a szabadidejét. 

Hirdetés

Az önkifejezés legnépszerűbb formája a karakterkészítőkön keresztüli megszemélyesítés (76%), amit a gamertagek és felhasználónevek (48%), majd a kommunikáció (35%) követ. A játékosok 80 százaléka azt állítja, hogy a videojátékos személyiségük eltér a valóstól, 64% szerint pedig könnyebb online önmagának lenni, mint személyesen. Ebből fakad, hogy a megkérdezettek 72 százaléka kedvezőbben vélekedne egy olyan brandről, amely lehetővé teszi a játékosok online és valódi jelenlétének összehangolását, különösen a kisebbségi háttérrel rendelkezők esetében. 

Az eredmények szerint - amik egy 5000 fős felmérésből és első féltől származó adatok elemzéséből származnak - az önkifejezést kínáló legfontosabb játékok közé tartozik a Roblox, a Minecraft, a Genshin Impact, a GTA, a Fortnite, a The Sims és a Stardew Valley is. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a legfelkapottabb címek közé tartoznak, így nem világos, hogy az önkifejezési eszközök beépítése miatt népszerűek-e, vagy a népszerűségük miatt került előtérbe az önkifejezés. 

Ti melyik csoportba tartoztok?

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)