Hirdetés

Ha bármin siklik az egér, miért van szükségünk egérpadra?

|

Az e-sportolók asztalán hatalmas, speciális egérpadok terpeszkednek, de valóban fontos, hogy mit terítesz a kezed alá?

Hirdetés

Érintőlegesen már többször is szóba kerültek az egérpadok e-sport rovatunkban, foglalkoztunk például az elforgatott billentyűzetekkel is, amelyek sokszor azért kerülnek ilyen pozícióba, hogy helyet adjanak a hatalmas alátéteknek. Ahogy a mondás tartja, ami a számítógép-alkatrészek között az alaplap, az a perifériáknál az egérpad: egy sokak által teljesen figyelmen kívül hagyott kiegészítője a gépnek, amibe nem sok kutatómunkát fektetnek, így felületes tudással választanak "valamit".

Pedig a végeredmény szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen felületen húzogatjuk az egerünket.

Egy kis történelem

Amikor 1968-ban egy konferencián a látogatók először találkoztak számítógépes egérrel, még a csupasz asztallapon mozgatták a perifériát. Érdekesség, hogy az előadó, Douglas Engelbart sem tudta megmondani, honnan is ered az "egér" elnevezés, egyszerűen csak megragadt, köszönhetően annak, hogy a kábel még a hardver hátából lógott ki, ezért úgy nézett ki, mintha egy egér farka lenne.

Hirdetés

Az első egérpadot egy évvel később a Herman Miller vállalat egyik dizájnere, Jack Kelley tervezte és alkotta meg, de különösebb célja ekkor még nem volt vele. A golyós egerek érájában mindenki puha felületet szeretett volna eszköze alá, amelyen jól forog a golyó, az optikai egerek terjedésével azonban újra közepesen feleslegessé vált a kiegészítő, leszámítva persze a tükröződő és átlátszó felületeket, ezeken ugyanis nem működtek ezek a szériák. A lézeres egerek megérkezésével egy ideig úgy tűnt, végképp elfelejthetjük az egérpadokat, de aztán jöttek a videójátékok, és hirtelen minden átértékelődött.

Melyiket szeressem?

Míg Európában és az Egyesült Államokban a Counter-Strike és az ahhoz hasonló taktikai lövöldék váltak népszerűvé az ezredforduló környékén, addig Dél-Koreát a StarCraft hódította meg. Az RTS-rajongók általában magasabb dpi-vel rendelkező, érzékenyebb egerekkel játszottak, folyamatosan kattintgatva és korrigálva, így nem volt szükségük méretes egérpadokra. Ezzel szemben a taktikai lövöldék szerelmesei az egész alkarjukat az asztalon pihentetik, és apró csuklómozdulatok helyett a teljes vétagjukat bevetik, így az alacsonyabb érzékenységhez több helyre van szükségük, hogy pontosan mozgathassák az egeret. Nem is csoda, ha akár már egész asztalokat betakaró egérpadokat is bezsákolhatunk.

Egész asztalt beborító egérpadokat (vagy egérszőnyegeket) is találhatunk már könnyedén
Egész asztalt beborító egérpadokat (vagy egérszőnyegeket) is találhatunk már könnyedén

A hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem csak a méret számít. A különböző borításokból és felületekből következő eredmények között hatalmas különbség lehet attól függően, hogy milyen játékkal játszunk. A precizitásban kulcsfontosságú tényező az egérpad ellenállása, amit az egér és az alátét közti súrlódás eredményez. Ebben szerepet játszik az egérpad felülete és az egér csúszótalpa is; ez utóbbi általában teflonból készül, de egyes rajongók az üvegből készült "mouse skate"-ekre, azaz korcsolyákra esküsznek.

Ha ezt valaki megfejeli még egy kemény felületű egérpaddal, annak a kezében tényleg korcsolyázni fog a periféria, ez azonban nem minden esetben előnyös. Bár valóban gyorsabban érhetsz így A-ból B-be, az egér nem áll meg magától, extra energiát kell belevinned a megállításába, így veszítesz a precizitásból.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Mit használnak a profik?

A SteelSeries QcK sorozata a mai napig sokak kedvence, a világ legjobb profi Counter-Strike játékosai közül azonban sokan két specifikus modell mellett tették le a voksukat, és nem csak a szponzoráció miatt. Az egyik a Logitech G640, a másik pedig a Zowie GSR; nem véletlen, hogy egeret is ettől a két gyártótól vesznek a legtöbben. Ezek a padok remek kontrollt tesznek lehetővé, tökéletes felületet nyújtanak a gyors rántásokhoz, de ha valaki elsősorban olyan játékokkal játszik, ahol a tracking (egy folyamatosan mozgó célpont lekövetése) a fontos - ilyenek például a battle royale játékok -, annak lehet, hogy ez a súrlódás már túl sok lesz.

A legtöbb gyártó egyébként kínál a perifériái mellé egérpadot is: a Lenovo Legion sorozatban például fellelhetők kisebbek és nagyobbak, különféle mintázattal és anyaggal, ráadásul ezek ára is egészen baráti.

A határ persze itt is a csillagos ég, léteznek például "kézműves" egérpadok is, amelyek felületét teljesen testre szabhatod. Ezek ugyan jóval drágábbak a tömeggyártással készült társaiknál, de strapabíróbbak, kevésbé kopnak, és ritkábban kell takarítani őket. És persze léteznek RGB színekben pompázó alátétek, sőt olyanok is, amelyek vezeték nélkül töltik az egeret és a telefont is. Ilyet mondjuk e-sportoló nem használ, de akinek otthon ezek a fontosak, ne hagyja, hogy mások lebeszéljék róla.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)