Hirdetés

Mi lesz veled Virtus.pro?

|

A CS:GO szcéna egyik legismertebb, igazi veteránokból álló csapata egyetlen meccset sem tudott megnyerni az év első nagy bajnokságán. Vajon mi állhat a lengyel játékosok gyenge teljesítményének hátterében, és mi várható a folytatásban?

Hirdetés

Elég sok meglepetést tartogatott a profik és a rajongók számára az év legelső CS:GO bajnoksága, az ELEAGUE Major: Boston 2018. Több olyan csapat kiesett már, amelyeket sokan esélyesnek tartottak a legjobbak közé jutásra vagy akár a végső győzelemre, így például a Virtus.pro sem lehet ott a folytatásban. Ez különösen azért lehet fájó a srácoknak, mert az eddigi összes majorön részt vettek, de sok év után most elvesztették a legenda státuszt.

Hirdetés

Önmagában talán még nem is akkora meglepetés, hogy a lengyel csapat kiesett egy versenyről, hiszen mostanában elég gyengén teljesítettek, gyakran sorra halmozták a vereségeket a nagyobb tornákon, pedig tapasztalt és nagyon régóta együtt játszó játékosokról van szó.

Már a legelső, Valve által támogatott majorön ott volt Wiktor "TaZ" Wojtas, Filip "NEO" Kubski, Jaroslaw "pashaBiceps" Jarzabkowski, Janusz "Snax" Pogorzelski és Pawel "byali" Gurczynski, akik akkoriban még Universal Soldiers név alatt játszottak. Azóta folyamatosan sikerült megtartaniuk a legenda státuszt, ami azt jelenti, hogy mindig a legjobbak között végeztek egy-egy major versenyen, és így automatikusan meg lettek hívva a következő tornára. Azonban ez a sorozat közel 5 év után most megszakadt.

A srácok egyébként 2014 óta játszanak a Virtus.pro csapatában, és az évek során elég sok első helyezést gyűjtöttek be a különböző kisebb-nagyobb bajnokságokon, de már tavaly látszott a lengyel veteránokon, hogy valami nagyon nincs rendben. Többek között kiestek az egyik legnagyobb profi ligából, az ESL Pro League-ből, és egy-két verseny kivételével szinte az összes nagyobb eseményen gyengén teljesítettek. Előfordult, hogy néhány versenyen egész szép eredményeket értek el, de sajnos ez volt a ritkábbik eset.

Nem volt ez máshogy az idei év első nagy tornáján sem, ahova a VP legendaként érkezett, ugyanis a tavaly megrendezett, krakkói majorön a legjobb nyolc között végzett. A lengyelek összesen három meccset játszottak, és mindhármat elveszítették. Először az újonc, de meglepően jól játszó Quantum Bellator Fire, majd a svéd Fnatic, végül pedig az észak-amerikai Cloud9 győzte le viszonylag könnyedén őket. Így véget ért a Virtus.pro szereplése az ELEAGUE Major: Boston 2018-on, ami érthető módon a profikat és rengeteg rajongót is meglepett.

Csak találgatni lehet, de nagyon sok oka lehet annak, hogy a lengyelek ennyire gyengén játszanak mostanában. Snax és byali még a húszas éveik eleje, közepe felé járnak, de pashaBiceps már idén tölti be a 30. életévét, NEO 31, TaZ pedig 32 éves lesz (ők már 10 évvel ezelőtt az 1.6-os időkben is együtt játszottak). Ahogy a hagyományos sportokban, úgy az e-sportban is sokat számít a kor, hiszen egy 30 feletti játékosnak már nem olyanok a reflexei, mint egy kamasznak, ez pedig nyilván a teljesítmény romlásához vezethet. 24 éves kortól már nem fejlődik, inkább csak romlik a teljesítmény. Persze az évek meg a rutin számít, de nem véletlenül bukkannak fel itt és a MOBA szcénában is 16-17 éves csodagyerekek. Ráadásul a VP több játékosának is már családja van, így a srácok valószínűleg nem tudnak annyi időt szánni a gyakorlásra, mint néhány évvel ezelőtt.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy idén lesz 4 éve, hogy a Virtus.pro változatlan csapattal vesz részt a versenyeken. A játékosok remekül összeszoktak már, hiszen nagyon régóta együtt játszanak, ám ugyanakkor ez azt is jelentheti, hogy kezdenek kiégni a srácok, és már ráférne a brigádra egy vérfrissítés. Több profi csapat esetében is bevált egy vagy több fiatal, tehetséges játékos behozása (a C9 például most cserélt), és lehet, hogy a lengyeleknél is egy csere jelenthetné a megoldást.

A Virtus.pro CS:GO-játékosai fontos szereplői voltak a szcénának az elmúlt években, és annak ellenére, hogy az egyik legrégebbi, valamint legismertebb csapatról van szó, valószínűleg szerintük sincs rendben az, hogy sokszor nem tudják felvenni a versenyt a többi élenjáróval. Egyelőre még nem tudni, hogy lesz-e valami változás a csapat kapcsán a közeljövőben, és ha igen, akkor pontosan mi, de talán nem is volna akkora meglepetés, ha a srácok közül valaki bejelentené a visszavonulását. Valószínűleg sokan nem örülnének annak, ha a VP veteránjai letennék a virtuális fegyvert, de ha ez kell ahhoz, hogy az e-sport szervezetnek ismét ütőképes csapata legyen, akkor jó eséllyel meg is valósul majd a dolog.

Addig is figyeljük, hogyan teljesít a lengyel osztag, és mindegy, hogy az elsők között esnek ki egy tornáról, vagy épp ők emelik a végén a magasba a trófeát, valahogy mindig izgalmasabb az a bajnokság, amin ott van a Virtus.pro is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)