Mi most a minimum, ha gamer PC-t vagy laptopot szeretnél?

|

Laptopot már 200 ezer forintnál kevesebbért is kaphatsz, de szinte biztos, hogy azon nem fogsz tudni modern játékokat futtatni. Elmondjuk, hol kezdődik most a gaming.

Tény, ami tény, a videojátékozás nem egy olcsó hobbi: a játékok ára a generációváltás miatt, a komponenseké pedig az infláció, a bitcoinbányászok és chiphiány okán most az egekbe szökött, nem látni a jelenlegi, egészen kényelmetlen helyzet végét. A PC-k ugyanakkor ettől függetlenül is öregednek, a játékfejlesztők nem akarják csak azért butítani játékaikat, hogy a gépet újítani nem tudók ne maradjanak ki a mókából.

Azért a helyzet nem teljesen reménytelen, gamer laptopok például egész korrekt áron kaphatók, és ha nem akarjuk mindenből a legújabbat, nem kell súlyos százezreket elköltenünk. Megpróbálunk ebben most segíteni.

Ha kevéssel is beéred

A legtöbb játéknál két gépigényt adnak meg: egy minimumot, ami ahhoz kell, hogy a játék ha szép nem is, legalább játszható legyen; és egy ajánlottat, ami az optimális élmény szintjét jelenti. Nézzük most az előbbit.

Operációs rendszer tekintetében nincs választásunk: Windows 10 64-bit, vagy semmi. Persze a Windows 11 is támogatott, de még nem előírás, ugyanakkor a korábbi változatokat már a Microsoft is elengedte, Win7-tel egyre kevésbé érdemes próbálkozni.

Ami a processzort illeti, mindenképp Intel Core i5-öt vagy AMD Ryzen 5-öt érdemes nézni, előbbiből ajánlott legalább 8. generációsat, utóbbiból is olyat, ami öt évnél nem öregebb (és még forgalomban van). Néhány játéknak már egy 4. generációs Core i5 is elég, de minél újabbat veszünk, annál kevésbé kell izgulnunk amiatt, hogy minden elindul-e.

Memóriából a legtöbb játékhoz 8 GB RAM elég, de 12 GB-tal bebiztosíthatjuk magunkat néhány évre. A lényeg, hogy 8 GB alá már semmiképp ne menjünk.

Következzen az egyik legfontosabb: a videokártya. Ha az Nvidia kínálatából válogatnánk, a GTX 1060 (6 GB) az a szint, aminél javasolt meghúzni a határt. Már ez is több mint öt évvel ezelőtt debütált, viszont úgy tűnik, a jelenlegi helyzetben még kitart. AMD-k közül egy Radeon RX 570 elegendő lehet.

Végül pedig a tárhely: ahogy egyre összetettebbek lesznek a játékok, úgy kérnek maguknak egyre nagyobb teret; a 80-100 GB már sztenderd lesz lassan. Aki szűkebb keretből gazdálkodik, és nem játszik sok mindennel egyszerre, egy 512 GB-os SSD-vel már jól járhat, de 1 TB-tal nem lesz gondja. Egy a minimumra törekvő konfigurációba egyébként egy HDD is elég, de a töltési időket egy SSD jelentősen lerövidíti.

Aki teheti, menjen egy kicsivel a minimum felé, mert ami mostanában még elég, lehet, hogy az év végére már kevés lesz.

Ha kifogástalan élményre vágysz

Ha úgy érzed, 1080p-s felbontás alatt már nem játék a játék, és ha nincs meg a stabil 30 fps, inkább nem is játszol, egy az ajánlott szintnek megfelelő gépet kell építened vagy laptopot vásárolnod. Az operációs rendszer és a tárhelyigény ugyanaz, mint a minimumnál, de a processzorral, a memóriával és a videokártyával érdemes nem spórolni.

Amennyiben főleg e-sport játékokkal játszol, már egy GTX 1660 Super is segít, hogy a maximumot hozd ki magadból, de az egyjátékos kalandokhoz egy RTX 2060 (6GB)-ra vagy egy AMD Radeon RX 5700 (8GB)-ra lehet szükséged. Néhány fejlesztő meg tudja oldani, hogy egy GTX 1060 vagy egy GTX 1080 elegendő legyen, de nem mindenki; aki ezek valamelyikével próbálkozik, csak reménykedhet.

Processzor tekintetében ahány játék, annyi javaslat, de általánosságban igaz, hogy egy 2. generációs AMD Ryzen 7, egy 3. generációs Ryzen 5, vagy egy 8. generációs Intel i7 megteszi. RAM-ból viszont nagyjából egységes az álláspont: 16 GB kell, a 12 GB már csak ritkán elég.

Ha a fent leírtak alapján nézelődsz, szűkebb keretből is összerakhatsz egy olyan PC-t, ami egy-két évig még hű társad lesz. Természetesen minél többet tudsz rászánni, annál tovább húzhatod az élettartamot, de nem kell minden áron a legújabbra vadásznod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)