Hogyan lehet a legolcsóbban megúszni a gamer laptop vásárlást?

|

Milyen kompromisszumokkal jár, ha gamer laptopot vennénk, de szeretnénk a lehető legolcsóbban megúszni? Ennek jártunk utána.

Nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy honnantól számít egy laptop gamernek - sem attól nem lesz az, hogy minden része különböző színben villog, sem attól, hogy integrált videokártya helyett dedikált kerül bele, hiszen még ez sem garantálja, hogy mai játékokat képes lesz futtatni; igaz, gyártók most olyan integrált GPU-kon dolgoznak, amik már egész korrekt szinten visznek ezt-azt. Vajon az már gamernek tekinthető, amin néhány éves online játékok játszható minőségben indulnak el, vagy csak az, amin az idei megjelenéseket is legalább 60 fps-sel tudjuk futtatni 1080p-s felbontásnál?

Aki olcsón akar gamer laptopot, annak engedményeket kell tennie, le kell mondania arról, hogy a legújabb játékok magas minőségben induljanak el, vagy a felbontás, vagy a képfrissítési sebesség nem lesz az igazi. Ezzel együtt viszont lehet találni olyan modelleket, amik megvásárlásába nem roppanunk bele, és nem csak Heroes III-azni fogunk tudni velük. Utánajártunk, mi most a realitás.

Meddig mehetünk le?

Laptopot vehetünk 200 ezer forintért is, de ha gamer gépről beszélünk, jobb eséllyel találjuk meg a megfelelő modellt, ha 300-350 ezer forint környékén nézelődünk. Az Nvidia GTX videokártyával szerelt gépek már egyre inkább elavultak, hiába van még most is viszonylag sok GTX 1650-es modell a piacon, és az RTX 2050 is egyre inkább kifut, hiszen 2021-ben debütált, és mindössze 4 GB VRAM-mal üzemel.

Az RTX 3050-nél, vagy még inkább az RTX 3050 Ti-nál gyengébbel ne érjük be, ezekkel már a DLSS előnyeit is kihasználhatjuk (bár a ray tracing elvileg támogatott, a gyakorlatban borús eredményekkel szembesülhetünk), és nem kell 1080p-nél alacsonyabbra állítanunk a felbontást. Medium beállítások mellett még erőforrás-igényesebb játékokban sem lehetetlen 60 fps-t elérni, de vannak olyanok, amik ezt High szinten is hozzák - ilyen például a Horizon Zero Dawn, a Death Stranding, vagy a Hitman 3. Az idei év egyik legnépszerűbb játéka, a Helldivers 2 viszont csak Low-nál hozza a 60 fps-t, Mediumnál inkább 47 környékére áll be, Highnál pedig 44-nél tetőzik. Az e-sport játékok többségével ugyanakkor nem lesz probléma, a The Finals, a Counter-Strike 2, az Apex Legends is elég simán megy ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból.

ASUS TUF Gaming A16
ASUS TUF Gaming A16

Mi kell hozzá még?

Ha ezt egy nem túl régi Intel Core i5 vagy AMD Ryzen 5 processzor, 8 GB RAM (a legtöbb esetben ezt kínálják, de ha van rá lehetőség sokkal inkább megéri 16 GB), egy 512 GB-os SSD kíséri, a monitor pedig legalább 60 Hz-es és Full HD-s, már nem lesz teljesen reménytelen a helyzetünk. Számos gyártó külön kategóriát tart fenn alsó és középkategóriás gamer gépeinek: az ASUS-nál a TUF, a Lenovónál az Ideapad Gaming és a LOQ, az Acernél pedig a Nitro szériában nézelődhetnek a spórolós játékosok. Arra még érdemes számítani, hogy vaskos gépeket kapunk, nem feltétlenül a legkényelmesebb billentyűzettel, de cserébe portokból is kijut bőséggel.

Ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy laptop legyen, jóval kedvezményesebb árat is kaphatsz, még úgy is, hogy monitorra és perifériákra is szükséged lesz. Mérd fel saját igényeid és használati módod, nézz utána, milyen gépigénye van azon játékoknak, amikkel te szívesen játszanál - lehet, hogy tudsz még faragni költségeiden.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)