5 dolog, amit tudnod kell a Halo világáról, mielőtt megnéznéd a sorozatot

|

Bennfentesként még nagyobb élményt nyújthatnak a SkyShowtime-on látható militáns sci-fi sorozat epizódjai.

Hirdetés

Több hamvába holt próbálkozást követően, melyekbe Steven Spielbergtől Peter Jacksonon és Guillermo del Torón át Neil Blomkampig számos hollywoodi nagyágyú belefolyt, 2022 márciusában elrajtolt a részben Magyarországon forgatott élőszereplős Halo sorozat. Az Xbox legismertebb videojáték-sorozata nyomán készült feldolgozás alkotói az eredeti kánontól eltérve létrehoztak az új, Ezüst Idővonalat, ami nagyobb mozgásteret és kreatív szabadságot biztosított számukra. Ez számos változtatást eredményezett, amelyekre az első évad kritikájában mi is rámutattunk (értékelésünket itt olvashatod el, de videó formájában is megtalálod).

Ettől függetlenül remekül alakult a nézettség, megdöntve a Paramount+ addigi rekordját, így hamar zöld utat kapott a folytatás, mely néhány napja, február 8-án be is mutatkozott egy dupla epizódos évadnyitóval (nálunk az első etaphoz hasonlóan a második évad epizódjait is a SkyShowtime streamingplatformon nézheted meg). A komor hangvételű nyitány nem hagy kétséget afelől, hogy nagy horderejű események következnek, amelyek megértése kicsit egyszerűbb, ha tisztában vagyunk a Halo univerzum alapjaival. Éppen ezért végigvesszük a legfontosabb tudnivalókat, hogy felkészülten vághass neki a Pablo Schreiber alakította szuperkatona, Master Chief kalandjának, ha még ismeretlen számodra a sorozat.

Hirdetés

Egy gyűrű mind felett

Még a franchise alapkövét lefektető Halo: Combat Evolved sem fedte fel azonnal, hogy mi célt is szolgál az a gyűrűvilág, amin a Pillar of Autumn legénysége landol a Szövetség hajói elől menekülve. A gigantikus konstrukció, melynek belső peremét mesterséges gravitáció és légkör teszi lakhatóvá, valójában egy ősrégi faj, az úgynevezett Előfutárok fegyvere, amit azért hoztak létre, hogy lényegében egy gombnyomással elpusztítsanak minden értelmes létformát a galaxisban. Meggyőződésük szerint ez az egyetlen módja annak, hogy gátat vessenek az Áradat néven emlegetett paraziták elterjedésének, ha ugyanis nincs élelem, nincs gazdatest, akkor a fenyegetés is megszűnik létezni. A Bungie, illetve a később a helyébe lépett 343 Industries játékaiban kiemelten fontos szerep jutott az Áradatnak, ráadásul általa némi horrorhangulatot is csempészhettek a fejlesztők a militáns sci-fibe. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy a Halo 4 új megvilágításba helyezi a gyűrű, pontosabban gyűrűk (hiszen egy teljes hálózatról beszélhetünk) jelentőségét, miközben felfedi az emberiség titkos történelmét.

Az adaptációnak ugyancsak a Szövetség által szent gyűrűként emlegetett Halo az egyik kulcseleme, amelynek helyét senki sem ismeri, koordinátáit csak néhány kiválasztott érintésére reagáló előfutár-ereklyék rejtik. Master Chief az egyike azoknak, akikre reagálnak ezek az ősi szerkezetek, így nemcsak a Szövetség célpontjává válik, hanem a sajátjai is veszélyforrásként kezelik.

A szent háború

Mint arról a neve is árulkodik, a Szövetség nem egyetlen faj, hanem különböző idegen civilizációk olvasztótégelye, amelyeket összekapcsol közös vallásuk, vagyis az Előfutárok bálványozása. Mélyen hisznek benne, hogy a Halo gyűrűk segítségével az Előfutárok örökébe lépve maguk istenekké válhatnak. Ennek azonban van egy komoly akadálya. A vágyott titulust valójában az emberi fajnak szánták az alkotói - árulta el egy Előfutár AI a Szövetség vezetőinek, akik attól való félelmükben, hogy az igazság napfényre kerülése szétzúzná birodalmukat, szörnyű hazugságot fabrikáltak. Az Előfutárok örökségét meggyalázó eretnekeknek kiáltották ki az egészről mit sem sejtő emberiséget, és szent háborút hirdettek, ami csakis a fajunk teljes megsemmisítésével érhet véget.

A vallási fanatizmus tehát az oka annak, hogy miért nem reagált soha a Szövetség a UNSC kapcsolatfelvételi kísérleteire, kizárva a diplomáciai megoldást a konfliktus rendezéséből. És ugyanez a magyarázat arra is, hogy a Szövetség harcosai démonoknak, természetfeletti szörnyeknek látják a UNSC legkeményebb katonáit is sokszorosan felülmúló Spartanokat.

Az emberiség utolsó védvonala

Amennyiben kizárólag az űrflottájára és a hadseregére támaszkodhatna a UNSC, akkor az emberiség napjai garantáltan meg lennének számlálva. A Szövetség fölénye ugyanis mind technológiai szempontból, mind a bevethető erők nagyságát nézve kétségbeejtő. Egyvalamivel azonban nem rendelkeznek az idegen agresszorok, nincsenek hőseik, mint arra a hírszerzés élére kinevezett James Ackerson (Joseph Morgan) is rámutat a Halo sorozat második évadában. Jóllehet a kijelentése elsősorban propagandacélokat szolgál, szavaiban meglapulnak az igazság magvai is. A Dr. Catherine Elizabeth Halsey (Natascha McElhone) által felügyelt SPARTAN-II program tudósok korábbi generációinak munkájára építve létrehozta a Spartanokat. A jelöltek mindegyikét még gyermekként rabolták el, identikus, de hamar elhalálozó klónokkal helyettesítve őket. Testi képességeiket sebészi, biomérnöki és kibernetikai úton feljavították, de a rigorózus kiképzésüknek az indoktrináció is része volt.

Ez utóbbit a sorozatban a Spartanok érzelmeit tompító, emlékeiket kitörlő pelletek beültetésével érték el. Bár ezek a szuperkatonák puszta kézzel is elbánnának egy szakasznyi tengerészgyalogossal, ami igazán hatékonnyá és szinte legyőzhetetlenné teszi őket, az a sebességüket és erejüket megsokszorozó MJOLNIR páncél. A Spartanokat eredetileg azért hozták létre, hogy segítsenek leverni a lázadást, ami a UNSC irányítása alól szabadulni vágyó külső kolóniákon, többek között az első évadban is látható Madrigalon felütötte a fejét, ám később az emberiség legeredményesebb eszközének bizonyultak a Szövetség elleni háborúban.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Master Chief és Cortana

A sorozat cselekményében központi szerepet játszó Ezüst osztag élére a Spartanok legkiválóbbika, John-117, azaz Master Chief került, aki nemcsak harci képességei miatt emelkedik ki társaik közül, hanem azért is, mert valami különös szerencse folytán szüntelenül dacol a sorssal, és olyan helyzetekből is élve keveredik ki, amelyekben más bizonyosan otthagyta volna a fogát. Az eredeti kánonban Cortana, a Dr. Halsey klónozott agyából létrehozott mesterséges intelligencia épp az imént említett tulajdonsága okán döntött úgy, hogy Master Chiefet választja társául, segítve őt küldetésében, az emberiség megmentésében.

Az adaptációban viszont más megközelítést láthatunk, Cortana és John barátsága korántsem indul zökkenőmentesen, ráadásul nem is teljesen konszenzuális, Halsey szándékai pedig kevésbé nemesek. Ugyanakkor ezek a változtatások lehetővé teszik az íróknak, hogy jobban kidolgozzák Cortana jellemfejlődését, akit az első évadban még Jen Taylor, a mesterséges intelligencia eredeti szinkronhangja formált meg, a második évadban viszont már Christina Bennington alakít.

Magyarok a Halóban

Noha szinkronosan is nézhető a Halo sorozat, nem csak azért érdemes próbát tenni az angol verzióval, hogy hallhassuk a színészek eredeti hangját, hanem hogy széles vigyorra húzódjon a szánk, ahányszor csak anyanyelvünkön szólalnak meg a hazai mellékszereplők és statiszták. Ez egyébként nem valamiféle gesztus a forgatásnak otthont adó ország felé, hanem épp hogy a kánonba illeszkedő megoldás, mivel a Halo univerzumának egyik legfontosabb bolygóját, Reachet kelet-európai, nagyrészt magyar telepesek kolonizálták. Nem véletlenül hívják a Naprendszertől 10,5 fényévnyire lévő Epsilon Eridani rendszer negyedik planétája körül keringő holdakat Turulnak és Csodaszarvasnak, vagy éppen egy kulcsfontosságú kommunikációs relét Visegrádnak.

A Reach jelentőségét nem lehet túlbecsülni, a belső kolóniák közül ez a legjobban védett az itt zajló SPARTAN-II program, a hírszerzés titkos létesítményei miatt, de itt hozta létre Dr. Halsey Cortanát is. Éppen ezért a Reach bukása az egyik legfájdalmasabb vereség a UNSC számára, de mint arra a Master Chief és Cortana találkozásának megágyazó Halo: Reach, valamint több regény is emlékeztet, az emberiség nem törik meg, hanem éppen ellenkezőleg, a felperzselt, üveggé olvasztott bolygó az ellenállás szimbólumává válik. Innen származik a "Remember Reach", azaz "Emlékezz a Reachre!" jelmondat is.

Advertisement

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)