Hirdetés

Találkozhat a sorozatban Obi-Wan Kenobi és Darth Vader, vagy ez felborítja a kánont?

|

Sokán már most temetik az Obi-Wan Kenobi sorozatot egy olyan "hiba" miatt, ami igazából csak a rajongók fejében létezik.

Hirdetés

A Disney+-ra érkező Obi-Wan Kenobi új előzetese kapcsán sokan kezdtek hőbörögni azért, mert a legfrissebb kedvcsináló erősen utalt arra, hogy a szériában bizony tényleg találkozni fog Ewan McGregor és Hayden Christensen karaktere, vagyis Obi-Wan és Darth Vader, noha még a csecsszopó kisdedek is tudják, hogy A Sith-ek bosszújában látott mustafari összecsapásuk, és az Egy új reményben a Halálcsillagon történt végső párbajuk között egyszer sem álltak egymással szemtől szemben. 

Az igazság viszont az, hogy ezt így konkrétan sosem mondták ki a hivatalos kánonba tartozó anyagokban, így egy közepesen erős Mandela-effektuson túl nincs alapja a felháborodásnak. De lássuk, egészen pontosan mit is tudunk az eddigi Star Wars tartalmak alapján, mely filmekben, sorozatokban  vagy könyvekben kereshetők a nyomok. 

Hirdetés

Mindenekelőtt nem szabad elfelejteni, hogy '77-ben, az Egy új remény bemutatójakor még nem állt össze a következő pár évtized sztorivonala, és az eredeti trilógia sincs olyan tökéletesen megírva, mint ahogyan azt az emlékeink megszépítették. Éppen ezért tudja egyébként egészen sikeresen kitölteni a lyukakat az írócsapat sorozatokkal, videojátékokkal, könyvekkel vagy épp képregényekkel. Egy Marvel Comics képregényfüzetből derült ki például anno az is, hogy Darth Vader miként szerzett tudomást arról, hogy van egy fia - ezt A Birodalom visszavágban nem igazán magyarázták el. 

Fontos ugyanakkor az is, hogy a Disney korszak kezdetén épp azért törölték el a régi kánont, és hoztak létre egy teljesen újat, hogy a Star Wars világa végre konzisztens tudjon lenni, egyetlen hatalmas egészet alkosson, és lehetőleg semmiféle ellentmondás ne legyen benne, akármilyen médiumról is van szó. Megfelelhet ennek a kritériumnak az Obi-Wan Kenobi sorozat is? Nagyon úgy fest, hogy igen.

1. Star Wars: Egy új remény

Soha, egyetlen egy Csillagok háborúja-rajongó sem fogja elfelejteni azokat a pillanatokat, mikor az Egy új reményben az Alec Guinness által alakított Obi-Wan Kenobi megvívott a Halálcsillagon a James Earl Jones hangján megszólaló, de a páncél alatt valójában David Prowse-t rejtő Darth Vaderrel. Vader nagyúr egészen pontosan így fogalmazott, mikor meglátta egykori mesterét, barátját, mondhatni fogadott testvérét:

"Régóta várok rád Obi-Wan, most végre találkozunk. Ezzel bezárul a kör. Tanítványodként hagytalak ott, s most én vagyok a mester."

Itt tehát egy árva szó sem esik arról, hogy a Mustafaron történtek óta egyszer sem találkozott volna a két karakter, mindössze annyit mond Vader, hogy régóta vár erre. Relatív, hogy mennyi időt jelenthet ez a "rég". Az Obi-Wan Kenobi tévésorozat nagyjából tíz évvel játszódik A Sith-ek bosszúja után, viszont a szériát követően még kilenc esztendő fog eltelni addig, amíg elérünk az Egy új remény cselekményéhez. Kilenc év pedig valljuk be, simán nevezhető "régnek". 

A "Tanítványodként hagytalak ott, s most én vagyok a mester" rész persze egyértelműen arra utal, hogy a mustafari párbaj idején Vader, avagy Anakin gyengébb volt Obi-Wannál, és nyilván ez volt az a pont, amikor elhagyta egykori mesterét véglegesen, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy sérülne a kánon, ha tényleg egymás elé állnának a tévésorozatban is. 

2. Star Wars: A Jedi visszatér

Ha ez a két legendás Star Wars karakter tényleg találkozni fog az Obi-Wan sorozatban, akkor ez más megvilágításba helyezi azt, amit A Jedi visszatérben mondott Vader Luke-nak. Vader nagyúr ugyanis itt így fogalmazott, amikor Luke megpróbálta őt visszaterelni a világos oldalra:

"Obi-Wan is azt gondolta, amit te. Te nem ismered a sötét oldal hatalmát, engedelmeskednem kell a mesteremnek."

Eddig úgy gondoltuk, hogy itt Vader arra gondolt, mikor Kenobi kétségbeesetten próbálta őt megmenteni a sötét oldaltól a Mustafaron, de elképzelhető, hogy igazából az Obi-Wan szériában várható találkozóra utalt a nagyúr, és Kenobi mester ekkor próbálta meg őt ismételten kivonni az Uralkodó bűvköréből. 

3. Star Wars: Lázadók 

Nem szabad továbbá elfelejteni a Star Wars: Rebels, vagy magyarul Star Wars: Lázadók animációs sorozatot sem, amelynek The Siege of Lothal című epizódjában Vader Ahsokán keresztül akarja megtalálni Obi-Want. Vader és az Uralkodó párbeszédéből itt arra lehet következtetni, hogy nem biztosak benne, Kenobi egyáltalán életben van-e. Ugyanakkor ez sem indikálja azt, hogy a sorozatban ne találkozhatna Vader és Kenobi, sőt lehetséges, hogy találkozójuk és feltételezett összecsapásuk után Darth Vadernek nem lesz kézzelfogható bizonyítéka egykori mestere halálára, de arra sem, hogy ép bőrrel megúszta a dolgot.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


4. Star Wars: Bizonyos szemszögből

Végezetül említést érdemel a Star Wars: From a Certain Point of View, avagy Star Wars: Bizonyos szemszögből című antológiakötet, melynek egyik történetében Obi-Wan perspektívájából kapunk betekintést a sztoriba, ebben pedig elég konkrétan megfogalmazták, hogy az Egy új reményt megelőzően utoljára a Mustafaron találkozott Kenobi és Vader. Mindez ugyanakkor még mindig nem töri meg egyértelműen a kánont, mivel a From a Certain Point of View nem tekinthető kőbevésett kánon történetnek, az abban foglalt rövid novellák értelmezése teljesen az olvasóra van bízva.

Alapvetően a kötet a kánon része, de a novellák több apró ellentmondást is tartalmaznak. A Lucasfilm Story Group munkatársa, Matt Martin ennek kapcsán anno megerősítette, hogy ezek az idézőjeles "hibák" szándékosak voltak, a projekt jellegéből adódóan hozzátartoznak a műhöz, mivel ez a könyv negyven különböző szereplő szemszögéből meséli el az Egy új remény bizonyos részleteit, ennyi különböző nézőpont között pedig épp az a természetes, ha ellentmondásokat is fel lehet fedezni. 

Továbbra sem tudjuk persze, hogy tényleg találkozni fog-e Vader és Kenobi az új sorozatban, de ha ez megtörténik, akkor a most taglaltak alapján azért bátran kijelenthető, hogy ez a találkozó semmiképpen sem rombolja le úgy a hivatalos kánont, mint ahogy azt egyesek feltételezték. Lehetséges, hogy ez az okfejtés most kissé szájbarágósnak hat, de az egész anyag célja az volt, hogy elejét vegye a teljesen felesleges, és a bemutatott példák tükrében bizony alaptalan háborgásnak, továbbá rávilágítson arra, hogy a klasszikus trilógia elég pontatlanul fogalmazott sok kérdésben, ezért is lehet azt viszonylagos egyszerűséggel bővíteni. Pont úgy, ahogy rövidesen az Obi-Wan Kenobi sorozat is megteszi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)