Hirdetés

Pénteken kezdhetnek sztrájkolni a videojátékos szinkronszínészek

|

Több mint egy éve fenyegetőzik már sztrájkkal a szinkronszínészeket tömörítő egyik szakszervezet, de pénteken valóban elkezdhetik a munkabeszüntetést.

Hirdetés

2014 végén lejárt az a kollektív szerződés, ami alapján a játékipar legnagyobb kiadói közül többen még ma is foglalkoztatják a szinkronszínészek jelentős hányadát, azóta viszont nem sikerült új feltételekben megállapodni. Emiatt tavaly ősszel már kilátásba helyezte a munkabeszüntetést is az egyik szakszervezet, ami több mint egy évvel később, október 21-én valóban meg is kezdődhet.

A SAG-AFTRA szakszervezet idén is öt alkalommal tárgyalt már a vele kapcsolatban álló kiadókkal, de egyik alkalommal sem sikerült tető alá hozni egy új megállapodást. A szinkronszínészek érdekeit védő szervezet követelései azóta sem változtak sokat, de a kiadók nem akarnak belemenni, hogy bizonyos példányszám felett bónuszt fizessenek a színészeknek, csökkentsék a munkájukkal kapcsolatos kockázatokat, de még azt sem sikerült kicsikarni, hogy a játék címét árulják el egy-egy szinkronszínész szerződtetése előtt. Emiatt a tagság még tavaly októberben megadott engedélye nyomán október 21-én éjféltől sztrájkra szólítanak fel minden szakmabelit, ha az utolsó, október 17-e és 19-e között megtartott tárgyalás sem hoz eredményt.

Ez azt jelentené, hogy a SAG-AFTRA tagjai, köztük a Shepard parancsnokot alakító Jennifer Hale, Wil Wheaton, vagy az utolsó rész kivételével minden epizódban Snake hangját kölcsönző David Hayter is felhagyna a munkával. A munkáltatók részéről olyan kiadókat érintene a munkabeszüntetés, mint a Warner Bros., a Take-2, az Electronic Arts, az Activision, a Disney, az Insomniac, de a Ubisoft számára szinkronszínészeket szerződtető Blindlight is a tiltólistán van. A szakszervezet abból a szempontból viszont nem túl szigorú, hogy nem minden projektet, csupán a 2015. február 17-e után produkciós fázisba lépett munkákat érinti a sztrájk, igaz a DLC-k és a trailerek befejezését is akadályozná a szakszervezet.

Mit gondoltok, sikerül megállapodni a kiadókkal, vagy pénteken valóban elindul a sztrájk?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)